Markku Pihlajan kuvapari todistaa, että kartonkijätteen saa halutessaan pakattua varsin pieneen tilaan. Litistämiseen käytetyt sekunnit maksavat itsensä takaisin, kun keräysastialla ei tarvitse ravata viikoittain.
Suuret pahvipakkaukset ovat valitettavan yleinen näky kartonkijätteen seassa. Litistämättömät roskat maitopurkeista televisiopakkauksiin vievät keräysastiassa tilaa muiden roskilta, kasvattavat taloyhtiön jätemaksuja ja lisäävät roskien kuljettamisesta aiheutuvia päästöjä.
Taloyhtiön puheenjohtajana toimiva helsinkiläinen Markku Pihlaja kertoo Facebookissa miettineensä useampaan otteeseen, miten saisi asukkaat tajuamaan, että kartonginkeräyksessä maksetaan pääasiassa pelkästä ilmasta.
Kerran kukkurallisesta keräysastiasta ärsyyntynyt Pihlaja päätti astua jätteiden sekaan ja kokeilla, kuinka paljon ne litistyvät pelkästään polkemalla. Jätekasa kutistui kolmasosaan.
Tempauksesta otettu kuva ei kuitenkaan tehonnut vaan lisävalistusta selvästi kaivattiin. Pihlaja keksikin osuvan keinon havainnollistaa, kuinka pieneen tilaan kartonkijätteen oikeasti saa mahtumaan, kun roskat litistää ja tiivistää toisen pahvipakkauksen sisään.
Kahden kuukauden pahvit kerralla pois
Pihlaja keräili kartonkijätteitään talteen parisen kuukautta. Hän säilöi roskia muutamassa paperikassissa osin litistettynä. Lopulta hän availi pahveja ja otti niistä kuvan.
Sitten alkoi litistämisprosessi.
– Oikeasti siinä menisi kymmenen sekuntia kerralla, mutta sain sitten tunnin verran niitä litistellä, Pihlaja kertoo MTV Uutisille.
Jos pahvivuoren olisi vienyt taloyhtiön kartonkikeräykseen sellaisenaan, se olisi täyttänyt neljänneksen tai kolmanneksen roska-astiasta. Tiiviiksi paketiksi litistettyinä kartongt mahtuivat kaupan paperikassiin.
– Vein kahden kuukauden pahvit kerralla pois.
Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.
Pienetkin teot ovat kotiin päin
Kuvapari on kerännyt sosiaalisessa mediassa tuhansia tykkäyksiä ja jakoja. Moni kiittelee oivallisesta esimerkistä, mutta jotkut kertovat mieluummin maksavansa enemmän kuin käyttävänsä aikaa pahvien litistelyyn.
Pihlaja sanoo, ettei kaikkien tarvitse litistää pahveja äärimmäisen tiukaksi paketiksi, mutta toivoo jokaisen pakkaavan kartongit omien taitojensa mukaan. Esimerkiksi yhden maitotölkin sisään saa helposti useita samanlaisia litistettynä, vaikka kymmeniin ei pääsisikään.
– Kaikki on kotiin päin. Jos puoletkin kartonkipakkauksessa olevasta ilmasta saa puristettua pois, se on puolet pois astian täyttymisestä.
Kartonkipakkausten litistämiseen käytetyt sekunnit maksavat itsensä takaisin, kun roska-astialla ei tarvitse ravata jatkuvasti. Tiivis pakkaaminen on hyväksi ympäristölle, sillä kun roskakuljetuksia tarvitaan vähemmän, kuljetuspäästöt vähenevät. Säästäväisyys näkyy osakkaiden ja vuokralaisten kukkarossa.
Pihlaja haluaa kuitenkin oikaista keskustelussa ilmenneen väärän mielikuvan, jonka mukaan sama litistämistemppu toimisi myös muovijätteille. Muovijätteet on pakattava väljästi, jotta eri muovilaatujen lajittelu onnistuu.
Lue myös: Juoma-alaa vavisuttava viinipullo – Altia tuo markkinoille Pohjoismaiden ensimmäisen: "Vuoden isoimpia saavutuksiamme"
Näin kierrätät kartonkia
Ennen kartonkipakkauksen litistämistä, siitä tulee poistaa ruoantähteet. Sitten pakkaus huuhtaistaan ja taitellaan pieneksi. Pakkauksen tulee antaa kuivahtaa ennen keräysastiaan viemistä.
Isojen pahvipakettien, kuten televisiopakkausten, sisään ei pienempiä kartonkeja tulisi tunkea, sillä silloin sisään jää runsaasti tyhjää tilaa. Sen sijaan isot paketit tulisi repiä tai taitella ja asettaa keräysastian reunaa vasten, Pihlaja neuvoo.
Pahvit voi kuljettaa roskiin esimerkiksi ruskeassa paperikassissa, joka kuuluu kartonkikeräykseen.
Lue myös: Sinunkin pihassasi saattaa pian seisoa pyttyrivi eri roskille – "Sekajätehän on se kallein jäte"
2:58Ympäristöasiantuntija Minna Partti kertoo, mitä eri värisiin roskapyttyihin laitetaan.