Älä heitä pois! Näin joulukukkasi kukkivat uudelleen

Jouluruusu ja joulutähti luovat valkoisen tunnelman. Kuvat: Huiskula
Jouluruusu ja joulutähti luovat valkoisen tunnelman. Kuvat: Huiskula
Julkaistu 02.01.2014 15:33(Päivitetty 02.01.2014 15:36)

Joulukukkia ei kannata kärrätä kompostiin pyhien päätteeksi. Pienellä vaivalla saat joulun sulostuttajistasi pitkäikäisiä kasveja vaikka puutarhaan, neuvoo Gardenia Helsinki.

Jos tunnistat itsestäsi sen pienen viherpeukalon, joka ei kuitenkaan koskaan saa mitään aikaan, aloita nyt. Älä heitä pois joulun kukkia, vaan yritä saada ne kestämään ja kukkimaan uudelleen. Ja mitä sitten jos et onnistu? Et ole menettänyt mitään, mutta kenties kerryttänyt paljon kokemusta.

Eikä sovi unohtaa, että tällä hetkellä kaupoissa vielä myydään joulukukkia pilkkahintaan, joten uuden harrastuksen aloittamiseen ei todellakaan tarvita paljoa muuta kuin viitseliäisyyttä.

Jouluruusu

Suurin osa jouluruusuista (kuvassa) on vaaleajouluruusua (Helloborus niger), joka menestyy Etelä-Suomessa perenana. Ne kukkivat puutarhassa yleensä huhtikuulla. Siirrä ruusu joulun jälkeen viileämpään kasvupaikkaan - ikkunalaudalle tai verannalle. Kastele ruusua, mullan pinta saa kevyesti kuivua kastelujen välillä. Leikkaa kellastuneet lehdet.

Istuta ulos yöpakkasten loputtua. Parhaiten se viihtyy puolivarjossa, kalkkipitoisessa ja läpäisevässä mullassa.

Joulutähti

Joulutähti (kuvassa) ei siedä vetoa. Se tarvitsee runsaasti valoa ja tasaista kastelua. Lannoita huonekasviravinteella kerran viikossa. Älä kastele liikaa, sillä juuret mätänevät helposti ja lehdet putoavat.

Huomaa, että joulutähti ei kuki uudelleen ilman erityiskäsittelyä pimeässä. Se on kuitenkin näyttävä viherkasvi.

Amaryllis

Amarylliksen eli ritarinkukan uudelleen kukittaminen vaatii hieman työtä. Leikkaa lakastuneet kukat pois yksitellen tarvittaessa ja lopuksi koko kukkavana. Lannoita viikoittain huonekasviravinteella. Tavoitteena on lihottaa sipulia tulevaa joulua varten. Voit siirtää kukkaruukun ulos keväällä heti yöpakkasten mentyä. Valitse puolivarjoinen, liialta sateelta suojassa oleva paikka.

Kasvi otetaan sisään syksyllä ennen pakkasia. Tällöin lopetetaan kastelu ja annetaan lehtien lakastua. Sipulin voi säilyttää pimeässä pari kuukautta ja marraskuun alussa se siirretään takaisin valoon. Istuta sipuli uuteen multaan ja aloita kastelu. Kukkavana ilmestyy noin 8 viikon kuluttua istutuksesta.

Hyasintit

Hyasinteilla voi leikitellä. Kuvat: Huiskula.Hyasintit levittävät huumaavaa tuoksua myös puutarhassa. Kuvat: Huiskula.

Hyasintit saattavat parhaimmillaan levittää tuoksuaan puutarhassasi vuosikausia, talvehtiminen ei kuitenkaan aina ole varmaa. Leikkaa kukkineet kukkavanat pois, mutta jätä lehdet kasvamaan. Lannoita kerran viikossa huonekasviravinteella kuukauden ajan.

Jätä tämän jälkeen kastelematta - lehdet kuihtuvat ja ravinteet siirtyvät sipuliin. Voit säilyttää sipulin pimeässä. Istuta hyasintti puutarhaan varhain keväällä. Parhaiten hyasintti viihtyy läpäisevässä, kalkkipitoisessa maassa.

Joulukaktus

Joulukaktus viihtyy valoisassa, mutta ei pidä suorasta auringon paahteesta. Se ei myöskään siedä vetoa. Kastele kukinnan aikana runsaasti - anna kuitenkin mullan pinnan kuivahtaa kastelujen välillä.

Kukinnon jälkeen aloita mieto lannoitus. Joulukaktuksen saa varmimmin kukkimaan taas ensi jouluksi, jos se siirretään syksyllä valoisaan ja viileään paikkaan.

Lähde: Gardenia Helsinki, Yhteishyvä

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle