Älä kärsi turhaan! 7 ”noloa” oiretta, joiden vuoksi kannattaa ehdottomasti mennä lääkäriin

oireet
Nololta tuntuvien oireiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Shutterstock
Julkaistu 25.05.2016 13:28
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Lääkäriin menoa ei kannata nolostella, sillä vaivoista puhuminen on avainasemassa oikean hoitomuodon löytämisessä. 

Kannattaa muistaa, että lääkärit ja farmaseutit tekevät työtä auttaakseen potilaitaan, olipa vaiva sitten millainen hyvänsä. Chelsean sairaalassa työskentelevän gynekologi Christina Fotopoulounin mukaan olisi erittäin tärkeää, että naiset puhuisivat avoimesti ongelmistaan, jolloin hoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman nopeasti. Hänen mukaansa esimerkiksi munasarjasyöpä on nopeasti yleistyvä sairaus, joka olisi tärkeää havaita ajoissa. 

Seuraavassa on koottuna seitsemän yleistä, noloksi koettua vaivaa, joiden kanssa ei kannata kärsiä yksin, vaan hakea apua. 

1. Epänormaali haju

Epämiellyttävä haju voi johtua bakteerivaginoosista, joka on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehduskin. Sen tyypillisin oire runsas, kalamaisen hajuinen valkovuoto. Yleensä bakteerivaginoosi ei aiheuta ongelmia, mutta esimerkiksi raskauden aikana se voi lisätä ennenaikaisen synnytyksen riskiä. 

Keltaiset alushousut tuovat vaurautta.

Oireita voi hoitaa itse apteekista ilman reseptiä saatavien lääkkeiden avulla. Lääkäriin kannattaa kuitenkin hakeutua, jos oireet jatkuvat pitkään tai olet raskaana.

2. Ulostuskipu

Ulostuskivut johtuvat yleisimmin peräpukamista, joita ummetus pahentaa entisestään. Kivut voivat saada sinut lykkäämään vessassa käyntiä, mikä johtaa uusiin ongelmiin. Tästä syystä onkin erittäin tärkeää, että peräpukamat hoidetaan mahdollisimman nopeasti kuntoon.

Ensimmäinen askel on lisätä liikuntaa, juoda runsaasti nestettä ja lisätä ruokavalioon kuitua. Voit tarvittaessa turvautua apteekista saataviin peräpukamavoiteisiin ja puikkoihin, sekä ummetusta helpottaviin laksatiiveihin. Jos havaitset verenvuotoa tai alavatsakipua, kannattaa käydä lääkärissä tarkistuttamassa asia.

3. Runsas hikoilu

Sitä voi olla vaikea uskoa, mutta keskivertoihminen hikoilee noin litran päivässä. Vaikka hikoilu on normaalia, liikahikoilu on kuitenkin epämiellyttävä ikävä vaiva, jonka taustalla voi olla useita eri syitä. Liikahikoilussa hikoilu on jatkuvaa riippumatta siitä, kuinka aktiivinen olet. Hikirauhaset ovat siis jatkuvassa toiminnassa.

Kuulostaako tutulta? 12 vaateongelmaa, jotka jokainen nainen tunnistaa

Jos hikoilu ei pysy kurissa tavallisilla antiperspiranteilla, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle, jonka avulla on mahdollista löytää juuri sinulle sopiva hoitokeino.

4. Ilmavaivat

Yleensä ilmavaivat ja turvotus johtuvat tietyistä ruoista ja juomista, mutta taustalla voi olla myös muita tekijöitä. Jos turvotukseen liittyy muita oireita, kuten jatkuvia vatsakipuja tai virtsaamisongelmia, kannattaa oireet käydä tarkistuttamassa lääkärillä. Esimerkiksi keliakia on yleinen sairaus, joka havaitaan yleensä juuri tämän kaltaisten epäselvien oireiden kautta.

5. Nännin muutokset

Vuoto tai ihomuutokset nännissäsi voivat johtua erilaisista syistä, kuten hormonien ylituotannosta tai stressistä. Oireet voivat kuitenkin johtua myös kilpirauhasen tai munuaisten ongelmista, jotka voivat hoitamattomina aiheuttaa hedelmättömyyttä ja osteoporoosia.


Nännialueen muutoksissa kyse voi olla myös rintasyövästä, joten lääkärille hakeutuminen on ensiarvoisen tärkeää.

6. Virtsanpidätysongelmat

Lähes 20 prosenttia suomalaisista kärsii inkontinenssista eli virtsankarkailusta. Virtsanpidätysongelmia ilmenee esimerkiksi urheilun, aivastelun tai naurun yhteydessä. Tämä voi johtua toistuvista virtsatietulehduksista, lantiopohjan lihasten heikkenemisestä tai vaihdevuosista.

Lantiopohjalihasten harjoitteleminen on tärkeässä asemassa ongelman hoidossa, mutta olisi hyvä sulkea pois mahdolliset hoitoa vaativat sairaudet lääkärin vastaanotolla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

7. Haluttomuus

Haluttomuus on hieman monimutkaisempi asia. Se voi johtua fyysisistä, psyykkisistä tai sosiaalisista ongelmista.

pariskunta, sänky

Alhainen libido voi johtua hormonimuutoksista, mutta myös monet mielenterveysongelmat, kuten masennus, voivat olla syynä haluttomuuteen. Jos koet haluttomuuden lisäksi univaikeuksia, kiputiloja tai surullisuutta, lääkärin diagnoosi on paikallaan.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähde: Goodtoknow

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi