Ethän käsittele paristoja väärin? "Zombiakut" aiheuttavat Suomessa yhä enemmän tulipaloja – näin estät vaaratilanteet

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että väärään paikkaan jätetyt akut ja paristot voivat herätä kolhiintuessaan henkiin aiheuttaen tuhoisan tulipalon?

Vuoden 2020 alusta alkaen pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet jo 20 niin kutsuttujen zombiakkujen eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa, kertoo Paristokierrätys tiedotteessaan. Rekisteristä toki puuttuu lukuisia läheltä piti -tilanteita. 

Litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä, ja jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävätkin ongelman pahenevan, jos ei siihen reagoida pian. Tiedotteen mukaan esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien tulipalojen määrä kasvoi vuoden aikana 25 prosenttia.

Alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat nyt Suomessa yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta Zombiakku.fi-kampanjassa.

Huomaa vaaranmerkit

Mikä tarkalleen ottaen on zombiakku? Paristojen "elävä kuollut" tarkoittaa käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on vaikkapa kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin.

– Litiumioniakun paloriski perustuu ilmiöön, jota kutsutaan lämpökarkaamiseksi, selittää Gaia Consultingin vanhempi asiantuntija Antti Pitkämäki aiheeseen liittyvässä blogikirjoituksessaan.

Lämpökarkaaminen voi aiheutua vaikkapa akun vääränlaisesta käsittelystä.

– Lämpökarkaamiselle voi altistaa muun muassa akun kolhiintuminen tai muu vaurioituminen, oikosulku, akun vanheneminen, väärät säilytyslämpötilat tai akun varauksen purkautuminen yllättäen pitkän varastoinnin seurauksena, Pitkämäki kirjoittaa.

– Käytöstä poistunut kotiin lojumaan jäänyt akku muodostaa riskin, jos sitä useamman vuoden päästä "varmuuden vuoksi" kokeillaan ladata täyteen.

Zombiakku voi olla pullistunut, kuumentunut tai päästellä outoa ääntä.

"Palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja"

Tällaisten akkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on sekajätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut sitten tulipalon. Tällaista paloa on vaikea sammuttaa.

– Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman varoittaa.

Toimi näin

Miten zombiakun henkiin heräämisen voi sitten estää? Paristoja ja akkuja tulee käsitellä käyttöohjeiden mukaisesti. Käytön jälkeen ne tulee viedä virtanavat teipattuna niille osoitettuihin kierrätysastioihin. Virtanapojen teippaus estää vahingot kotona tai keräysastiassa.

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä sanoo tiedotteessa.

Entä mistä tiedät, onko paristo tyhjä vai täysi? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat