If huolestui: Kodin pahin paloriski kohdannut haastajan, ja se voi nytkin muhia kotonasi – pysäyttävä kuva sähköpalosta

Yhä useampi kodin tulipalo saa alkunsa ladattavasta laitteesta, kertoo vakuutusyhtiö If. Selkeä varoitusmerkki lähestyvästä vaarasta on laturin tai laitteen kuumeneminen latauksen aikana.

Perinteisesti yleisin palon aiheuttaja on ollut liesi, mutta Ifin mukaan erilaiset ladattavat laitteet ovat nostaneet päätään paloturvallisuusriskinä. Nykyisin joka kuudes kymmenestä kodin tulipalosta syttyy jostakin sähkölaitteesta.

If kertoo, että yhtiöllä on tiedossa tapauksia, joissa tulipalot ovat saaneet alkunsa muun muassa ladattavana olleesta led-otsalampusta ja leijulaudasta.

– Tapaukset ovat olleet vakavia, ja aiheuttaneet isoa vahinkoa. Tyypillisesti laite on jätetty latautumaan kun kotoa on poistuttu, ja palo on syttynyt asukkaiden poissa ollessa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.

Sähköpalot nousivat keskusteluun marraskuussa

Myös MTV Digi on uutisoinut tapauksista, joissa sähkölaitteet ovat olleet tulipalon aiheuttajana.

Esimerkiksi viime marraskuussa kerroimme, kun vanha kuvaputkitelevisio syttyi tuleen Lappeenrannassa sijaitsevassa palvelukodissa viime marraskuussa.

Tapauksen jälkeen julkaisimme jutun, jossa käsittelimme yleisimpiä sähköpaloja Suomessa. Jutussa olevien kuvien perusteella tulipalon vaara voi vaania jopa omassa sängyssä tai oikeastaan missä tahansa kodin sähkölaitteessa.


Pysäyttävä kuva sähköpalosta, joka voi syttyä kodin arkisista laitteista: Kuvan tietokoneesta lähtenyt tulipalo poltti korjaamon maan tasalle. Syttymissyynä oli litiumakun vikaantuminen, kertoi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhlen MTV:lle viime marraskuussa.

Netin tilpehöörit voivat olla vaarallisia

Ifin mukaan huonolaatuinen akku tai laturi voi aiheuttaa paloriskin periaatteessa mihin tahansa ladattavaan laitteeseen.

– Ongelmallisia voivat olla erityisesti sellaiset verkkokaupasta tilatut tuotteet, joiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Esimerkiksi Ifin Norjassa tekemässä testissä osa älypuhelinten edullisista tarvikelatureista kuumeni lähes 100 asteeseen eli puolet kuumemmaksi kuin puhelimen alkuperäinen laturi, kertoo Koskela.

Tarkista latauksen aikana, kuumeneeko laite

Elektroniikan sisällä lämpötila saattaa nousta huomattavasti, jolloin laite voi muodostaa paloturvallisuusriskin, sillä ylikuumentuminen voi johtaa laitteen vioittumiseen ja pahimmillaan syttymiseen.

– Laturin sisällä oleva elektroniikka jäähdyttäisi itseään avoimessa ympäristössä, mutta kun elektroniikka pakataan muovikuorien sisään, ei jäähdytys toimi. Esimerkiksi palontutkinnassa testaamiemme led-otsalamppujen laturien sisälämpötila nousi jopa yli 150 asteeseen, Koskela selventää.

Älä jätä yksin lataukseen

If vinkkaa, että kuumenemista kannattaa seurata kokeilemalla latauksen aikana kädellä, kuinka lämmin laite on. Monet jättävät sähkölaitteita lataukseen ollessaan pois kotoa tai mennessään nukkumaan, mutta näin ei asiantuntijan mukaan kannattaisi toimia.

– Jos laite kuumenee huomattavasti, pidä latauksessa välillä tauko tai vaihda laite. Ei ole normaalia, että et pysty pitämään laturia kädessä, kun se on kuumentunut niin paljon.

Koskela myös huomauttaa, että ihmisten olisi syytä käyttää vain hyväkuntoisia ja ehjiä latureita. Myös palovaroittimien toimivuus tulisi testata säännöllisesti.

Lähde: If

Lue myös:

    Uusimmat