Auringonottoon ja auringossa oleskeluun liittyy monia terveyshaittoja ja -riskejä. Auringonvalo kuitenkin myös hyödyttää terveyttä, eikä sen totaalinen vältteleminen ole realistista.
Terveystalon yleislääkärin Emilia Laguksen mukaan ihosyövän kannalta mietittynä auringonvalossa oleskelemista tulisi välttää kokonaan. Käytännössä se ei kuitenkaan ole mahdollista, eikä siihen ole realistista pyrkiä.
– Koko elämäänsä on vaikea olla sisällä, ikkunattomassa tilassa. Auringossa oleskelu tulisi kuitenkin tehdä mahdollisimman turvallisesti, Lagus sanoo.
Lääkäri kehottaa suojaamaan ihon tarpeeksi voimakkaalla aurinkovoiteella oman ihotyypin huomioiden sekä vaatteilla. Lisäksi hän suosittelee aurinkolasien ja hatun käyttöä.
Laguksen mukaan auringolla on myös positiivisia terveysvaikutuksia. Ihminen saa tarvitsemansa määrän D-vitamiinia oleskelemalla auringossa noin vartin verran. Lisäksi aurinko voi hyödyttää joitain ihosairauksia, kuten atopiaa.
– Totta kai ulkoilu on tärkeää. Asiaan liittyy monia tärkeitä seikkoja, joita ei voi jättää pois vain, koska se on iholle hyväksi. Monet asiat voivat tapahtua ulkona, esimerkiksi urheilu ja sosiaaliset tapaamiset, Lagus painottaa.
Ota huomioon nämä asiat, kun oleskelet auringossa:
- Huomioi ihotyyppisi. Ihotyyppejä on kuusi, joista ykkönen on vaalein ja kuudes tummin.
- Suojaudu ihotyyppisi mukaan. Osta aurinkovoide mieluummin hieman vahvempana, kuin mitä ajattelet tarvitsevasi.
- Laita aurinkovoidetta tarpeeksi. Laguksen mukaan ihmiset käyttävät yleensä liian vähän aurinkovoidetta, mikä on iso ongelma.
- Laita aurinkovoidetta 30 minuuttia ennen kuin menet ulos, ja lisää sitä kahden tunnin välein.
- Vältä aurinkoa kello 11-15 välillä. Jos olet todella herkkä auringolle, vältä aurinkoa kello 10-16 välillä.
- Muista sopiva vaatetus: pitkät hihat, hattu ja aurinkolasit.
Lasten ihosta tulee pitää erityisen tarkkaa huolta. Mitä enemmän lapsuudessa palaa, sitä suuremmaksi riski sairastua ihosyöpään myöhemmällä iällä kasvaa.
– Lasten tulisi käyttää aina fysikaalista aurinkovoidetta. Suojakertoimen tulisi olla 50 tai enemmän. Silti täytyy olla myös hattu, lasit ja vaatteet, Lagus opastaa.
– Olisi tietysti vielä parempi, jos ihan pieniä, alle 2-vuotiaita lapsia voisi olla viemättä ollenkaan suoraan auringonpaisteeseen. Tietysti elää pitää, että nämä ovat siinä mielessä vaikeita asioita, hän myöntää.
LUE MYÖS: Muistitko kaikki kohdat? Ihmiset unohtavat aurinkovoiteen arasta paikasta
Tarkkaile lämpötilojen sijaan UV-indeksiä
Monet voivat ajatella, että mitä paahteisempi helle, sitä suurempi riski palamiseen on. Ilman lämpötilan sijaan kannattaa kuitenkin tarkkailla aivan muuta asiaa.
– Lämpötila ei kerro meille, kuinka suuri riski palamiseen on, vaan UV-indeksi. Jos UV-indeksi on kolme tai enemmän, on viimeistään hyvä suojautua, Lagus kertoo.
Pilvisellä säällä pilvet suodattavat UV-säteilystä noin 20 prosenttia, riippuen pilvikerroksen paksuudesta. Laguksen mukaan todella paksu pilvikerros voi suodattaa jopa 70 prosenttia. Pilvinen sää ei kuitenkaan takaa sitä, etteikö iho voisi kärähtää.
– Pilvienkin läpi voi palaa, ja vaikka sää olisi viileä ja tuulinen. Se on hyvä tiedostaa, Lagus muistuttaa.
Rusketus kertoo aina vaurioista
Rusketus muodostuu siksi, että iho on saanut auringosta pieniä vaurioita. Palaminen on vauriota DNA:ssa, ja rusketuksen tarkoituksena on suojella vaurioilta sekä joissain määrin käynnistää DNA:n korjaus.
– Sinällään mikä tahansa rusketus tarkoittaa, että iho on saanut säteilyä ja joitain vaurioita on tullut, Lagus sanoo.
Laguksen mukaan auringonotossa on se ongelma, ettei aina voi tietää, milloin auringosta tulisi lähteä pois.
– Palamisen huomaa aikaisintaan kuuden tunnin päästä auringolle altistumisesta, hän sanoo.
Auringossa ei kannata oleilla loputtomiin. Aurinkosuojan lisääminenkään ei tarkoita, että aurinkoa voisi palvoa koko päivän.
– Aurinkosuojan lisääminen kahden tunnin välein ei tarkoita, että auringossa voisi olla ikuisuuden. Se lisää ihmisen luontaista kykyä olla auringossa vain vähän. Kuinka vähän, se riippuu aurinkosuojan SPF-luvusta, Lagus huomauttaa.
LUE MYÖS: Aurinkovoiteesta ei ole tämän kellonajan jälkeen enää mitään hyötyä – osa läträä rasvan kanssa turhaan
Auringonotosta seuraa samat haitat kuin palamisesta, vaikka iho ei pääsisikään kärähtämään kunnolla.
– Esteettisesti puhuen iho veltostuu, ohenee ja monet ihosairaudet, kuten herpes, voi pahentua. Suurin vaurioista on, että ihosyövän riski kasvaa. Palaminen voi olla myös kivuliasta, Lagus kertoo.
Auringonotosta voi seurata esteettinen vaurio, valoelastoosi. Sen seurauksena iho vanhenee, elastaani löystyy sekä iho voi olla kellertävä, nahkamainen ja löysä.
Palamiselle voi herkistää oma ihotyyppi, geenit, jotkut lääkkeet sekä erilaiset kasvit.
– Jos sitrushedelmää joutuu iholle ja iho palaa, voi tulla fototoksinen reaktio, joka on aika hankala, Lagus sanoo.
Tee näin, jos palat:
- Helpota kipua tarvittaessa särkylääkkeillä tai viilentämällä ihoa, esimerkiksi viileällä vedellä tai aloe vera geelillä. Tämä ei poista vauriota, mutta helpottaa kipua.
- Hydrokortisonivoide voi auttaa paikallisesti.
- Nauti nesteitä. Palanut alue voi turvota ja päästää nesteitä läpi.
- Rakkuloita ei tule puhkoa. Jos ihoon tulee bakteeritulehduksen merkkejä, on syytä ihoa näyttää lääkärille. Lasten kanssa on syytä mennä lääkäriin myös, jos lapsella esiintyy yleisoireita kuten lämmönnousua, pahoinvointia tai päänsärkyä.
- Palanut iho ei suojaa auringolta enää yhtä hyvin, joten jatkossa on syytä olla vielä tarkempi suojautumisen kanssa.
Rusketukseen voi jäädä koukkuun
Ruskettuminen voi antaa joillekin ihmisille koukuttavaa hyvän olon tunnetta opioidireseptorien kautta, jolloin halu olla auringossa voi kehittyä riippuvuudeksi.
Laguksen mukaan rusketusriippuvuutta voi olla vaikea tunnistaa ja määritellä. On kuitenkin joitain viitteitä, joita riippuvuutta epäilevä voi itsessään huomata.
– Jos auringossa on pakko oleilla ja pidempään mitä pitää fiksuna, vaikka tiedostaa riskit. Sitten tietysti solariumien ja vastaavien suuri kulutus, Lagus sanoo.
– Mitään rajaa sille ei voi antaa, että mikä on riippuvuutta. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että sellainen riski on, hän jatkaa.
Jos epäilee olevansa riippuvainen rusketuksesta ja auringonotosta, yksi askel on yksinkertaisesti pyrkiä vähentämään auringonpalvontaa. Lisäksi asiasta voi mennä juttelemaan psykologille tai lääkärille.
– Ei tule pitää automaationa sitä, että kesällä tulee olla ruskea ja maata auringossa. Kannattaa seurata omaa toimintaansa, että onko tämä järkevää, Lagus neuvoo.