Melanooma lisääntyy nyt voimakkaasti, eikä kaikkia riskitekijöitä tunneta – aurinkorasva ei suojaa täysin: "Iho muistaa kaiken ja melanooma kehittyy pikkuhiljaa"

11:53imgMelanoomaa sairastanut Juho Juutilainen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa elämästään sairauden kanssa.
Julkaistu 12.06.2020 16:31

Nina Malmberg

nina.malmberg@mtv.fi

Auringon uv-säteilyä saa Suomessakin vaarallisia määriä. Erityisesti lasten iho on tärkeää suojata huolellisesti, sillä melanoomaan sairastumisen riskiin vaikuttaa koko elämän aikana kertynyt uv-säteily. 

Ilmatieteen laitos on antanut esimerkiksi tälle ja huomiselle päivälle varoituksen erittäin korkeasta uv-säteilystä Etelä-Suomeen. Korkeimmillaan se on noin kello 12 - 15 välillä, mutta suojautua kannattaa kello 10 – 17 välillä.

Melanooman kannalta pahinta on jatkuva ihon palaminen.

– On jännä juttu, että melanooma lisääntyy voimakkaasti koko ajan. Tiedetään, että aurinko ja uv-säteily ovat riskitekijöitä, mutta on myös paljon mitä melanoomasta ei ymmärretä. Esimerkiksi kemikaalit ja ympäristösaasteet, voivat altistaa sille, HYKS Syöpäkeskuksen osastonylilääkäri Petteri Hervonen toteaa.

Iho muistaa kaiken

Useimmat melanoomaan sairastuneista ovat iäkkäitä, mutta se iskee myös nuoriin. Heidän sairastumisensa ei selity koko iän altistuksella auringolle ja uv-säteilylle.

Se tiedetään, että jokainen palaminen lapsesta asti lisää riskiä sairastua melanoomaan. On tärkeää tunnistaa oma ihotyyppi ja yksilöllinen taipumus ihon palamiseen.

– Punatukkaiset ja vaaleat palavat herkästi ja heillä esiintyy myös enemmän melanoomaa, sanoo Hervonen.

– Elämän aikana kertynyt uv-säteily on tärkeä, koska iho muistaa kaiken ja melanooma kehittyy pikkuhiljaa. 

Lue myös: Juho paloi lapsena joka kesä – melanooma levisi aikuisena koko kehoon ja oli tappaa hänet ennen ratkaisevaa lääketutkimusta: "Iholta löytyi kasvaimia ja niiden alkuja 196 kappaletta"

Lisääntynyt etelän matkailu tulee todennäköisesti näkymään melanooman lisääntymisessä.  Vaikka Suomessakin uv-säteily nousee korkeisiin lukemiin, ovat ne omaa luokkaansa kuumissa ja aurinkoisissa rantakohteissa.

– Jos on käynyt turistikohteissa 80-luvulta asti joka vuosi polttamassa ihonsa, niin se ei vaikuta kovin positiivisesti tuleviin melanoomaan sairastuneiden määriin. On odotettavissa, että haitat lisääntyvät tulevaisuudessa, Hervonen sanoo.

Ihon suojaaminen tärkeää

Iho on suurin elimemme ja sitä pitää hoitaa samaan tapaan kuin hampaita tai kolesteroli-arvoja. Hervonen painottaa, että erityisesti lasten ihon suojaaminen on tärkeää, koska he eivät tiedosta ihon palamista ja osaa hakeutua itse suojaan ajoissa.

– Meillä on puhuttu paljon uv-indeksistä ja siitä annetaan varoituksia samaan tapaan kuin myrskytuulista. En ole kuitenkaan varma, ymmärtävätkö ihmiset täysin sen haittoja ja suojautumisen merkitystä, Hervonen pohtii.

Melanooman ennuste varhain todetussa taudissa on hyvä, mutta se on erittäin vaarallinen levitessään. Paikallisena se voidaan poistaa leikkauksella, mutta jos se on ehtinyt kasvamaan ihokerrosten läpi ja leviämään verenkiertoon, on sen hoito erittäin haastavaa.

– Pitäisi olla matala kynnys sille, että käy näyttämässä ammattilaiselle ihossa tapahtuneita muutoksia. Melanoomat ovat usein poikkeavan näköisiä: luomen väri muuttuu, alkaa kutista ja se voi myös vuotaa verta. Joskus levinnyt melanooma todetaan, vaikka sitä ei löydetä iholta. Se voi harvoin tulla esimerkiksi silmään, Hervonen sanoo.

Aurinkorasva ei anna täyttä suojaa

Hervonen suosittelee myös niitä ihmisiä, joilla on runsaasti luomia valokuvaamaan ihoaan säännöllisesti. Valokuvia vertaamalla näkee mahdolliset muutokset.

Suojautumiseen voi käyttää vaatetusta, varjossa pysymistä ja käyttämällä vähintään 30 suojakertoimella olevaa aurinkorasvaa.

– Suosittelen erityisesti pään ja kasvojen alueella tarkkaa suojautumista, koska ne saavat paljon aurinkoa ja valoa. Auringossa oltu aika on kaikkein ratkaisevin. Aurinkosuoja ei turvaa täysin uv-säteilyltä eikä sen turvin saisi oleskella liian pitkiä aikoja auringossa, Hervonen painottaa.

Aiheesta lisää tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä