Älä odota! Vakava allergiareaktio vaatii aina soiton hätänumeroon

11. helmikuuta vietetään valtakunnallista 112-päivää. 

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa valtakunnallisena 112-päivänä, että vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa tulee toimia nopeasti. 

Anafylaksian ensiapu

1. Adrenaliini-injektori ohjeen mukaan.
2. Antihistamiini ja kortisonitabletit täydentävät hoitoa, mutta eivät korvaa adrenaliini-injektoria.
3. Soitto 112:een jatko-ohjeiden saamiseksi. Hätänumeroon pitää soittaa, vaikka anafylaksia näyttäisi laantuvan.

Vakavassa allergiareaktiossa eli anafylaksiassa tärkein ja kiireellisin ensiapu on adrenaliini-injektori, jonka käyttämisen jälkeen soitetaan hätänumeroon. Allergia- ja astmaliitto korostaa, että allergisen on pidettävä lääkärin määräämää adrenaliini-injektoria aina mukana.

Injektorin käyttö pitää opetella ennakkoon. Myös läheiset ja allergisen lapsen koulu- tai päiväkotihenkilökunta tulee opastaa oikeaan toimintaan.

– Anafylaksia aiheuttaa pelottavan tilanteen, jossa pitää tietää oikeat toimintatavat jo ennalta, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa toteaa.

Paikallisilla allergia- ja astmayhdistyksillä on demoinjektoreita harjoittelua varten. Treenaa, ennen kuin on myöhäistä!

Miten adrenaliini-injektoria käytetään?

Katso Pirkanmaan Allergia ja Astmayhdistys ry:n video!



Miten tunnistan anafylaksian?

Anafylaksia ilmenee monin eri tavoin ja siksi ulkopuolisen voi olla vaikeaa tunnistaa sitä. Tyypillisiä merkkejä ovat ihon punoitus, pistely ja kutina, ihottumaoireet ja turvotus.

Hengityksen vinkuminen, astmaoireet ja palan tunne kurkussa voivat myös liittyä anafylaksiaan.

– Pelkkä kurkun kutina ei tarkoita anafylaksiaa. Sen sijaan useammat etenevät oireet viittaavat vakavaan allergiseen reaktioon. Siinä vaiheessa, kun allerginen miettii anafylaksian mahdollisuutta, on todennäköisesti jo syytä toimia, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

– Adrenaliini-injektorin turha käyttö ei aiheuta vaaraa. On tärkeämpää toimia nopeasti kuin antaa tilanteen edetä liian pitkälle.

Allergia- ja astmaliiton mukaan tavallisimpia anafylaksian aiheuttajia ovat ruoka-aineet, pistiäiset sekä lääkkeet.

Valtakunnallista 112-päivää vietetään 11.2.

Neuvoja allergioihin saat videolta!



Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Lue myös:

    Uusimmat