"Ala on äärimmäisen hyvin sitoutunut" – Häirintä ja epäasiallinen kohtelu halutaan kitkeä elokuvista ja teatterista

0:51img
Julkaistu 08.06.2018 22:52

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Ahdistelu, häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu on noussut muun maailman tavoin Suomessakin esille me too-kampanjan myötä. Ongelma ei koske ainoastaan elokuva- ja teatterialaa.

Ministeri Sampo Terho määräsi keväällä selvityshenkilön selvittämään häirintää ja muuta epäasiallista kohtelua elokuva- ja teatterialalla. Selvitys valmistuu elokuussa.

Selvityshenkilö, varatuomari Jaana Paanetojan mukaan tiedonkeruussa on käynyt ilmi, että ala on sitoutunut kitkemään epäasiallista käytöstä.

– Ala on äärimmäisen hyvin sitoutunut, Paanetoja kertoo.

Alan sisäinen toiminta on tilanteen kehittämisessä tärkeää.

– Alan sisältä lähtevä toiminta on se, joka on tässäkin tapauksessa se hedelmällinen tapa, ei välttämättä lainsäädäntö.

Ratkaisuna työsuojeluvaltuutettu?

Tänään opetus- ja kulttuuriministeriössä järjestettiin Paanetojan johdolla ensimmäinen avoin keskustelutilaisuus selvitystä varten. 

Keskustelutilaisuuteen osallistunut Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen kertoo, että tilaisuudessa tuli ilmi hyviä ajatuksia.

– Tuli hyvä ehdotus työsuojeluvaltuutetusta kaikissa tuotannoissa. Koska hän olisi työntekijä, niin hänelle olisi helppo tulla kertomaan, kun epäasiallista toimintaa ilmenee, Saarinen kuvailee.

Tuottajia edustavan Apfi ry:n hallituksen puheenjohtaja Mika Toivainen arvioi, että asioiden nouseminen esiin on arvokasta.

– Tuotantojen yleinen koodisto olisi hyvä asia. Sillä voisimme yhdessä kaikkien alan toimijoiden kanssa katsoa, mitkä olisivat hyvät käytänteet ja tuoda ne jokaisen tuotantoyhtiön arkeen. 

Koulutus on tärkeää

Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kertoo, että lainsäädäntö antaa jo hyvät työkalut asioiden korjaamiseksi. Ne pitäisi vain ottaa käyttöön. Hän huomauttaa, että esimerkiksi elokuvaliitto on toivonut näyttelijöille työehtosopimusta.

Myös koulutukseen ja tiedotukseen tulisi satsata.

– Kaikkinainen osaamisen lisääminen sekä opiskelija-asteella olisi tärkeää, mutta tällä hetkellä ennen kaikkea myös työelämään liittyen, Kuusikko sanoo.

Selvityshenkilö Paanetojan mukaan ihmiset haluavat muutosta.

– Sellainen vaikutelma on tullut, että tällainen tahtotila kaikilla on ja se on positiivista, Paanetoja sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa