Yli sata suomalaista näyttelijää kertoo tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään, selviää STT:n ja Näyttelijäliiton kyselystä.
Noin 150 vastaajasta yli 120 kertoo seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta. Heistä kuusitoista on miehiä. Häirintä tai ahdistelu on voinut olla fyysistä, sanallista tai molempia.
Toivoa on näyttelijöiden kertomuksissa toistuvista häirintä- ja ahdistelukokemuksista huolimatta. Taideyliopistossa käydään jatkuvaa keskustelua tasa-arvosta osana opetusta ja tutkimusta. Erityisen vahvasti teema liittyy Teatterikorkeakoulun opintoihin.
– On tärkeää, että rakenteellisista ongelmista ja syrjinnästä keskustellaan jatkuvasti ja kannustetaan esimerkiksi sukupuolisensitiiviseen ajatteluun, sanoo Taideyliopiston rehtori Jari Perkiömäki.
Tämän päivän opiskelijat ovat huomisen ammattilaisia ja työelämän toimijoita. Perkiömäki huomauttaa, että koulutuksen tulee kannustaa siihen, että opiskelijat olisivat myöhemmin työelämässä parantamassa asioita, jos parannettavaa on.
– Yliopiston velvollisuus on näitä asioita edistää, pohtii Perkiömäki. Hän lisää, että yliopistolla on luonnollisesti nollatoleranssi kaikenlaiseen epäsopivaan käyttäytymiseen ja tilanteisiin osataan tarvittaessa puuttua. Nämä ovat Perkiömäen mukaan olleet yksittäistapauksia.
Vallankäytön vääristymät
Kulttuurialan eri tehtävissä pitkään toiminut Irina Krohn työskenteli kymmenen vuotta Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajana. Hän korostaa, että hänen työssään ahdistelukokemukset eivät näkyneet.
– Tämä on varmasti todellinen ongelma, mutta minulle saakka ei tullut tästä asiasta yhteydenottoa kertaakaan.
Krohn huomauttaa, että etenkin elokuva-alan työt ovat usein lyhytkestoisia projekteja, joissa rahoitusta kerätään pieninä palasina ja joissa tuotantoyhtiöt ja tuottajat ovat tiukoilla. Tällöin yksittäinen tuottaja tai ohjaaja voi käyttää hyvin suurta valtaa, epätervettäkin.
– Taiteen tekeminen perustuu luottamukseen ja arvostukseen. Osa lopputuloksen laadusta syntyy työyhteisön keskinäisen luottamuksen ilmapiiristä, eikä epäammattimainen käytös lopputulosta paranna.
Taideyliopiston perustutkinnon opiskelijoista 56 prosenttia on naisia. Määrä on viime vuodet pysynyt samana. Taideyliopistoon on yhdistetty Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.