Älä ota hanasta lämmintä vettä ruoanlaittoon tai janojuomaksi – tässä syy

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
KATSO MYÖS: Usein sanotaan, että vettä pitäisi juoda kaksi litraa päivässä. Tältä kaksi litraa vettä käytännössä näyttää!

THL:n tutkimus vahvistaa, että ruoanlaittoon ja juomiseen kannattaisi käyttää mieluummin kylmäksi juoksutettua vettä kuin lämmintä hanavettä.

Lämmintä hanavettä ei tulisi käyttää ruoanlaittoon. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan epoksihartsilla pinnoitetuista käyttövesiputkista liukenee putkiremontin jälkeen haitallista bisfenoli A -kemikaalia (BPA) taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen. 

Hyvä yleinen ohje on, että juomiseen ja ruuanlaittoon ei pidä ottaa hanasta lämmintä vettä, vaan kylmäksi juoksutettua vettä, sanoo THL:n erikoistutkija Jani Koponen tiedotteessa.

Koposen mukaan vettä juoksuttamalla voi pienentää sekä putkistomateriaaleista veteen mahdollisesti liuenneiden kemikaalien että mikrobien, kuten bakteerien ja homeiden, aiheuttamia terveysriskejä

Tutkimuksessa oli mukana kymmenen taloyhtiötä ympäri Suomea. Kaikista kohteista löytyi kemikaalia lämpimästä käyttövedestä, mutta ei yhdenkään kylmästä talousvedestä. 

Epoksihartsilla pinnoitetaan usein viemäriputkia, mutta joissain taloyhtiöissä myös käyttövesiputkistoa. Tutkimuksessa vesinäytteet otettiin sekä lämpimän että kylmän veden putkistoista.

Haitallisia vaikutuksia immuunijärjestelmään

Bisfenoli A:lla voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen arvion mukaan kemikaali voi vaikuttaa haitallisesti immuunijärjestelemään.

THL aikoo vielä selvittää, mikä vaikutus taloyhtiön lämpimän veden bisfenoli A -pitoisuudella on ihmisten altistumiselle. Altistumista voidaan selvittää mittaamalla asukkaiden virtsan bisfenoli A -pitoisuus.

Lähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat