Selailetko puhelintasi vielä sängyssä? Tapoja kannattaa nyt muuttaa, sillä puhelimen käytöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin unenlaatuun kuin terveyteenkin.
Tämä ajankohtainen aihe puhelinten käytöstä makuuhuoneessa on herättänyt paljon keskustelua niin tavallisten henkilöiden kuin asiantuntijoidenkin keskuudessa. Moni meistä nimittäin näpyttelee puhelimiaan vielä sängyssä, ja jopa nukkuu puhelintensa vieressä.
Kesällä toteutetussa yhdysvaltalaisessa kyselyssä selvisi, että jopa 63 prosenttia väestöstä nukkuu yönsä puhelin vierellään. Tämä on huolestuttavaa, sillä puhelimen myöhäisellä käytöllä voi olla merkittäviä haittavaikutuksia unensaannin kannalta.
Hopes and Fears -verkkolehdessä julkaistussa artikkelissa asiantuntijat vastaavat kysymykseen siitä, kuinka paljon matkapuhelimet voivat vaikuttaa uneen.
Puhelinten tuottama valo nostaa sairastumisriskiä
Lääketieteen apulaisprofessori Lauren Halen mukaan 50–90 prosenttia nuorista ei saa tarpeeksi unta. Jos haluat, että lapsesi nukkuu tarpeeksi, kannattaa puhelimen iltakäyttöä rajoittaa.
Teknologia voi nimittäin olla yksi syyllinen liian vähäiseen uneen, sillä ruudun toimintaan keskittyvä nuori ei kenties malta mennä nukkumaan. Toinen syy liian vähäiseen unensaantiin voi löytyä peleistä, jotka voivat osaltaan vaikuttaa lasten koulumenestykseen.
Kemian professori Brian Zoltowski on erityisen huolissaan siitä, että juuri elektronisten laitteiden tuottama sininen valo vaikuttaa negatiivisesti ihmisen vuorokausirytmiin. Altistamalla kehomme tälle siniselle valolle juuri ennen nukkumaanmenoa opetamme kehollemme, että on aika herätä nukkumisen sijaan. Sininen valo estää myös unensaantiin vaikuttavan melatoniinin vapautumista.
Biologisen kellon ja luonnollisen päivärytmin sekoittuminen voi nostaa diabetesriskiä, mutta myös aiheuttaa masennusta. Jo viiden päivän univaje voi lisätä edellä mainittujen tautien riskiä huomattavasti.
Vaikutuksia myös sosiaalisiin suhteisiin
Sosiologi Emerson Smith on puolestaan sitä mieltä, että puhelimen käyttö sängyssä voi vaikuttaa myös sosiaalisiin suhteisiin. Ympärivuorokautinen riippuvuus puhelimesta vähentää kasvotusten tapahtuvaa viestintää, jolloin esimerkiksi parisuhde tai lasten ja vanhempien välinen suhde voi kärsiä.
Sosiologi on huolissaan myös siitä, että vuorokausirytmin sekoittuminen voi johtaa uniongelmiin ja unilääkkeiden liikakäyttöön. Puhelimen selailu sängyssä voi johtaa osaltaan myös erilaisiin lihaskipuihin, kuten niskasärkyihin pään virheasennon vuoksi.
Kuinka usein tarkistat puhelimesi? Jos tarkistat Facebookisi vartin välein, olet voinut ehdollistaa aivosi puhelimen pariin. Tämä ehdollistuminen voi häiritä yöuntasi, sillä aivosi saattavat haluta tarkistaa sosiaalisen median päivitykset myös yöaikaan.
Asiantuntijat kehottavatkin jättämään puhelimet makuuhuoneen ulkopuolelle. Jos et usko, kokeile itse, miten puhelimen käytön rajoittaminen vaikuttaa unen laatuusi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Hopes and Fears