Teetkö sinäkin tämän univirheen vapaalla? Asiantuntijat varoittavat seurauksista

Vapaapäivänä nukkuisi mieluusti pitkään ja hartaasti. Myöhään koisiminen ei kuitenkaan ole terveyden kannalta kaikkein järkevin vaihtoehto.

Lomalla ja vapaapäivinä sängyssä saattaa tulla vietettyä tavallista enemmän tunteja. Kun herätyskello ei pakota nousemaan, on helpompi tarttua houkutukseen kääntää kylkeä ja jatkaa unia. Liiallinen nukkuminen voi kuitenkin kostautua.

Sisäisen kellon vinksahtaminen voi johtaa huonoihin valintoihin

Liiallinen nukkuminen voi sotkea ihmisen sisäisen kellon rytmin. Sisäinen kello on hermosolujen joukko, joka säätelee elimistön fysiologista vuorokausirytmiä.

Kun ihminen nukkuu pitkään, hänen on vaikeampi saada unta illalla. Tämä on ongelma etenkin, jos ihmisen on herättävä seuraavana aamuna aikaisin, australialainen uniasiantuntija Olivia Arezzolo varoittaa News.com.au-sivustolla.

Maanantaisin työpaikoilla saattaakin olla havaittavissa esimerkiksi alakuloisuutta, väsymystä ja aivosumua – lisäksi liiallinen nukkuminen voi aiheuttaa muitakin ei-toivottuja oireita.

Kun mieli on maassa ja ihminen väsynyt, on helppo sortua huonoihin valintoihin. Arezzolon mukaan liiallinen nukkuminen voi johtaa esimerkiksi epäterveelliseen syömiseen ja painonnousuun.

Monesti venyneen nukkumaanmenon ja myöhään nukkumisen taustalla on alkoholin käyttöä. Alkoholi on omiaan häiritsemään unta, ja liiallisesta käytöstä johtuvassa krapulassa ihminen himoitsee tavallisesti epäterveellisiä ruokia hedelmien ja vihannesten sijaan.

Epäterveellinen syöminen voi johtaa vatsavaivoihin ja epämukavuuteen, mikä voi häiritä unen saantia ja nukuksissa pysymistä entisestään.

Venähtäneet yöunet yhteydessä sairastumiseen

Yli kymmenen tunnin yöunien on havaittu lisäävän riskiä ennenaikaiseen kuolemaan. Brittitutkimuksen mukaan liiallinen nukkuminen kasvattaa riskiä aivoinfarktiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Syy saattaa piillä osittain siinä, että pitkät unet vievät aikaa fyysiseltä aktiivisuudelta.

Myös tuoreessa kiinalaistutkimuksessa havaittiin, että liiallinen unensaanti lisää sydäntapahtumien ja aivoinfarktien riskiä. Tutkijat arvelivat, että liiallinen nukkuminen voi olla yhteydessä kehossa tapahtuviin epäsuotuisiin muutoksiin, kuten tulehdustilan syntymiseen. Liiallinen unensaanti näyttää vaikuttavan kielteisesti kolesteroliarvoihin sekä kasvattavan vyötärönympärystä.

Liian vähääkään ei kannata nukkua, sillä myös univaje rapauttaa terveyttä monin eri tavoin.

Säännöllinen unirytmi edistää hyvää unta

Unilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Justin Hundloe muistuttaa, että säännöllisyys on valttia, kun ihminen haluaa nukkua oikeasti hyvin.

– Fokuksen pitäisi olla siinä, että ihminen menisi nukkumaan ja nousisi samaan aikaan, ja nukkuisi 7–9 tuntia per yö. Jos ilmenee vaikeuksia pitää yllä säännöllistä uniaikataulua, tulisi ottaa yhteys lääkäriin, Hundloe sanoo News.com.au-sivustolle.

Säännöllisyyden ja oikean tuntimäärän lisäksi unen suhteen kannattaa muistaa laatu. Suomalaistutkimuksen mukaan terveysongelmat, kuten masennus, ovat yhteydessä huonoon unenlaatuun.

Hoida uniongelmia näin:

  • vältä alkoholin ja kofeiinipitoisten juomien juomista sekä tupakointia 4–5 tuntia ennen nukkumaan menoa
  • syö hiilihydraattipitoinen ateria ennen nukkumaanmenoa
  • harrasta liikuntaa alkuillasta, vältä fyysistä rasitusta myöhään illalla
  • viilennä makuuhuoneen lämpötilaa ja laita villasukat jalkaan
  • löydä oma rentouttava rituaalisi, kuten lämmin suihku, musiikin kuunteleminen tai kirjan lukeminen
  • vältä päiväunia
  • harrasta hyvää seksiä
  • älä pakota itseäsi samaan unta 

Lue myös:

    Uusimmat