Muistisairaudet ovat Suomessa kansantauteja: niihin sairastuu joka vuosi arviolta 14 500 suomalaista. Useimmiten potilaat ovat yli kahdeksankymppisiä, mutta jotkut sairastuvat jo työelämässä. Power of Positivity listasi dementian varoitusmerkkejä.
Katso yllä olevalta videolta, miten muistisairauden erottaa tavallisesta muistamattomuudesta.
Kun puhutaan dementiasta, ei itse asiassa puhuta mistään yksittäisestä sairaudesta vaan laajasta oirekirjosta.
Tyypillisesti dementikoilla on vaikeuksia puhumisessa ja puhutun ymmärtämisessä, pukeutumisen kaltaisissa motorisissa taidoissa, ihmisten ja esineiden tunnistamisessa sekä erilaisten ohjeiden noudattamisessa tai paikasta toiseen löytämisessä. Myös käytös ja luonne voivat muuttua kyseiselle henkilölle epätyypillisiksi.
Useimmiten dementia on seurausta Alzheimerin taudista, mutta taustalla voi olla myös vaskulaarista eli aivoverenkierron häiriöistä johtuvaa dementiaa, aivovammoja tai harvinaisempia keskushermoston sairauksia.
Huolestua kannattaa, jos ihminen ja hänen selviytymisensä arjesta selvästi muuttuu entiseen verrattuna. Kiinnitä huomiota esimerkiksi alla kuvailtuihin oireisiin.
Asioiden suunnittelu ja ongelmien ratkaisu on vaikeaa
Kyky tehdä erilaisia suunnitelmia ja noudattaa niitä voi kärsiä. Käytännössä esimerkiksi omista tilitiedoista tai rahankäytöstä ei välttämättä pysytä ajan tasalla tai ruoanlaitto ei enää onnistukaan reseptiä seuraamalla. Keskittymiskyky kaiken kaikkiaan heikkenee.
Rutiinitehtävät eivät enää suju rutiinilla
Tuttu reitti kotoa kaupalle ei enää tulekaan selkäytimestä tai ikivanhan pelin säännöt unohtuvat – nämä ovat esimerkkejä sellaisista rutiinitehtävistä, jotka eivät dementian kehittyessä enää niin vain onnistukaan. Asiat eivät enää suju kuin automaattiohjauksella, ”ajattelematta”. Esineitäkin katoaa, tai sitten niiden käyttötarkoitusta ei enää ymmärrä.
Alzheimerin taudissa häviää aivokudosta.Colourbox.com
Kommunikaatio tökkii
Keskustelun seuraaminen ja siinä mukana pysyminen ei enää suju. Henkilö saattaa unohtaa toisten sanomia asioita, toistaa itseään tai jo vastattua kysymystä, hakea tuttujakin sanoa pitkään tai olla pihalla siitä, miten seuraavaksi tulisi toimia.
Sosiaalisista tilanteista vetäydytään
Kun ihmisen kognitiiviset kyvyt heikkenevät, hän saattaa alkaa vetäytyä erilaisista vuorovaikutustilanteista työ- ja vapaa-ajalla. Henkilöstä tulee etäisempi kuin ennen. Silmiinpistävää voi myös olla epäluuloisuus tai pelokkuus muita kohtaan.
Jokapäiväinen arki kärsii muistin reistailusta
Jokaisen muisti pätkii ajoittain jossain määrin, mutta epänormaalia siitä tulee, kun se alkaa merkittävästi haitata arkielämää. Alussa ongelmia voi olla enemmän nimenomaan tuoreen tiedon muistamisessa, mutta pikkuhiljaa myös tärkeät päivämäärät tai tapahtumat saattavat alkaa lipsua mielestä.
Lähteet: Power of Positivity, Muistiliitto, Terveyskirjasto, THL