Muistisairautta on vaikea havaita varhaisessa vaiheessa, mutta näiden kymmenen merkin pitäisi saada hälytyskellosi soimaan, Tieteen Kuvalehti listaa.
Alzheimerin tauti tuhoaa aivot hitaasti, eikä sairauteen ole vielä keksitty hoitomuotoa – tällä hetkellä voidaan vain hidastaa sen etenemistä. Siksi on hyvä, että varhaiset merkit siitä eivät jää huomaamatta.
Dementialla tarkoitetaan monia aivojen toimintaa heikentäviä sairauksia. Yleisin niistä on Alzheimerin tauti, jossa amyloidi-proteiinia kasaantuu aivoihin ja vähitellen aivosolut kuolevat.
Ainoastaan lääkäri voi tehdä diagnoosin muistisairaudesta, mutta sinäkin voit pitää silmäsi auki. Yhdysvaltojen Alzheimer-yhdistys on listannut kymmenen merkkiä, jotka voivat paljastaa, että muistisairaus on tuhoamassa läheisen ihmisen aivosoluja.
1. Unohteleminen
Dementikot unohtelevat enemmän asioita kuin muut ihmiset. Ei ole normaalia unohtaa, minne olet menossa tai kenen kanssa hetki sitten puhuit.
2. Arjesta selviytyminen
Puhelinnumeron unohtaminen on normaalia, mutta se, että unohdat, mihin puhelinta käytetään, ei enää ole normaalia.
3. Sanojen tapailu
Sanojen tapailu silloin tällöin on täysin normaalia, mutta dementiasta kärsivät saattavat korvata arkisen sanan jollain toisella tai keksiä itse täysin kummallisia sanoja.
4. Eksyminen
Dementiaa sairastavat saattavat eksyä paikassa, jonka he ovat tunteneet vuosikymmeniä. He saattavat myös unohtaa, missä he ovat ja miten he ovat sinne tulleet.
5. Oudot päätökset
Dementia saattaa johtaa arvostelukyvyn pettämiseen. Dementikot voivat esimerkiksi pukeutua kesävaatteisiin, vaikka ulkona sataa lunta.
6. Abstraktin ajattelun mahdottomuus
Yleiset sanonnat voivat dementikoille kuulostaa käsittämättömiltä, sillä he eivät osaa tulkita vertauskuvia.
7. Esineiden hukkaaminen
Useimmat meistä unohtelevat avaimiaan silloin tällöin, mutta dementikot saattavat laittaa ne outoihin paikkoihin, esimerkiksi jääkaappiin.
8. Mielialan vaihtelut
Jos dementiasta kärsivän henkilön rutiinit keskeytetään, hän saattaa muuttua pelokkaaksi, sekavaksi tai epäileväiseksi.
9. Persoonallisuuden muutos
Dementia saattaa aiheuttaa sen, että henkilö sanoo, mitä sylki suuhun tuo, vaikka lausunto loukkaisi muita läsnäolevia.
10. Aloitekyvyn katoaminen
Dementia saa ihmisen jättäytymään pois harrastuksista, sosiaalisista tilanteista ja aktiviteeteista, joista hän aiemmin oli kiinnostunut.
MTV julkaisee artikkelin yhteistyössä Tieteen Kuvalehden kanssa.
Muita Tieteen Kuvalehden artikkeleita:
3 syytä illanvirkkujen ylivertaisuuteen