Hengenvaarallinen tilanne syntyy liikenteessä hetkessä – osaatko välttää?

Moni syyllistyy vakavaan rikkeeseen huomaamattaan.

Giljotiini-ilmiö syntyy, kun auto ei pysähdy suojatien kohdalla, vaikka toinen auto on näin viereisellä kaistalla tehnyt. Lain mukaan autoilijan on annettava suojatiellä olevalle jalankulkijalle esteetön kulku.

Kyseessä on erittäin paha virhe pysähtymättä jättäneeltä auton kuljettajalta. Giljotiini-ilmiö on jalankulkijalle vaarallinen tilanne.

Ensimmäisenä suojatielle saapuva autoilija voi kuitenkin omalla toiminnallaan estää giljotiini-ilmiön muodostumisen.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo yllä olevalla videolla, miten giljotiini-ilmiön voi välttää! 

  • Tieliikennelain mukaan ajoneuvon kuljettajan on annettava esteetön kulku jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille.
  • Jos ajoneuvo tai raitiovaunu on pysähtynyt suojatien eteen, sitä ei saa ohittaa ajoneuvolla pysäyttämättä, ellei ohittajan ja ohitettavan väliin jää suojakoroketta tai vapaata ajokaistaa. 
  • Vihreän liikennevalon palaessa omalle liikennesuunnalle ei suojatien eteen pysähtyneen rinnalle tarvitse pysähtyä, ellei vihreän jalankulkuvalon palaessa tietä ylittämään lähtenyt jalankulkija ole vielä suojatiellä ja edellytä pysähtymistä. 
  • Jos liikennevalot ovat pois toiminnasta, suojatien eteen pysähtyneen ajoneuvon tai raitiovaunun rinnalle pitää pysähtyä. 
  • Myös ensimmäisenä tilanteeseen saapuvan ajoneuvon kuljettaja pystyy omalla toiminnallaan estämään giljotiinin muodostumista (ks. video). 

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat