Hammaslääkäri varoittaa suosikkijuomien haitoista – voivat tehdä pysyvää tuhoa

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS VIDEO: Erikoishammaslääkärin viisi vinkkiä hyvään suuhygieniaan.

Hammaslääkäri varoittaa, että terveellisiksi mielletyt ja kenties urheilulliseen elämäntyyliin sopivina markkinoidut vähäkaloriset energia- ja urheilujuomat voivat olla hampaille yhtä haitallisia kuin limsat.

Joku saattaa siemailla vähäkalorisia ja vitaminoituja energia- tai hyvinvointijuomia limsojen sijaan ajatellen, että ne ovat terveellisiä. Niitä usein markkinoidaan aktiiviseen elämäntyyliin tai urheilun kylkeen sopiviksi.

Ylihammaslääkäri Ritva Lindblad Terveystalosta muistuttaa kuitenkin, että monet näistä ovat hampaille ihan yhtä haitallisia kuin virvoitusjuomat.

– Useat energia- ja hyvinvointijuomat ovat hyvin happamia, mistä hampaamme eivät pidä. Juomien happamuutta kuvaava ph-arvo saattaa joissakin terveysjuomissa olla jopa limsaa matalampi, hän sanoo tiedotteessa.

– Hampaat eivät tiedä, mitä etiketissä lukee, joten hyvinvointiakin lupaileva tuote voi vaurioittaa kiillettä. Ratkaisevaa on se, kuinka tiheästi happamia juomia nauttii.

Vaarana kiillevaurio

Kiillevauriossa hammasta peittävä pinta eli kiille kuluu pois ja kiillettä pehmeämpi hammasluu tulee näkyviin.

Tämän jälkeen hammas on herkempi lämpötilamuutoksille, bakteereille sekä happojen kuluttavalle vaikutukselle.

Kiillevaurio jää pysyväksi

Ikävä juttu on se, että kiille ei uusiudu. Näin ollen pitkälle edenneen vaurion pystyy korjaamaan vain paikkaamalla tai keraamisilla täytteillä tai kruunuilla.

Vihlonta on yksi kiillevaurion oire.

Parhaiten kiillevaurioita voi ehkäistä huolehtimalla hampaistaan. Kiinnitä huomiota syömis- ja juomistottumuksiisi, huolehdi hyvästä suuhygieniasta

Muista myös käydä säännöllisesti hammaslääkärissä, jotta orastava kiillevaurio voidaan havaita ajoissa.

Vinkkejä niille, jotka haluavat edelleen juodia energia- ja hyvinvointijuomia

  • Juo juoma ruokailun yhteydessä
  • Suun kuivuminen altistaa happohyökkäykselle. Juo siis vaikkapa treenatessasi vettä ja nautiskele vasta lopuksi energia- tai urheilujuoma
  • Hitaan nautiskelun sijaan kannattaa koko annos lipittää ripeästi. Juoman siemailu pitkin päivää tietää toistuvia happohyökkäyksiä
  • Kun energia- tai hyvinvointijuoma on juotu, huuhtaise suu vedellä. Juomista aiheutunut happohyökkäys voidaan katkaista ksylitolipurkalla tai -pastillilla

Katso myös video: Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Erikoishammaslääkäri Timo Kallio Hammas Mehiläinen Stoma -klinikalta listaa hammaslääkärien yleisimmät työvälineet.

Lue myös:

    Uusimmat