Käytätkö tätä suunhoitotuotetta turhaan? Suuhygienisti kertoo faktat fluorista ja ksylitolista

Moni muistaa lapsuudestaan fluoritabletit, joita syötiin ksylitolipurkan lisäksi, jottei hammaspeikko pääse tekemään tuhojaan suussa. Mutta tulisiko myös aikuisen napsia fluoritabletteja ksylitolin lisäksi?

Siinä missä ksylitolipastillien tai -purkan tulisi kuulua jokaisen päivittäiseen hammashoitorutiiniin, ei fluoritabletteja ole asiantuntijan mukaan syytä käyttää kuin siinä tapauksessa, jos hammaslääkäri tai suuhygienisti niin neuvoo tekemään.

Lisäfluorivalmisteita käytetään vain siinä tilanteessa, jos hampaat reikiintyvät jostain syystä normaalia enemmän, on kuivan suun ongelmia tai hampaat ovat juuri puhkeamisvaiheessa, suuhygienisti Anni Savolainen Terveystalosta kertoo.

Muussa tapauksessa hampaat pysyvät kunnossa hammastahnan sisältämän fluorin ansiosta.

Kun hampaat pesee aamuin illoin, se riittää.

Tosin hammasrautojen kanssa fluoritablettien tai fluorisuuveden käyttöä voidaan suositella, koska raudat lisäävät bakteerien määrää hampaiden pinnalla, mikä lisää reikiintymistä.

Liika fluori heikentää hammaskiillettä lapsilla

Myöskään lapsille, joilla hampaat ovat vielä puhkeamassa, ei pidä antaa fluorilisää mielin määrin vaan hoitohenkilökunnan ohjeiden mukaan.

Hanaveden fluoripitoisuus vaihtelee alueittain ja joillain alueilla pitoisuus on niin korkea, että se yhdessä fluorilisän kanssa voi johtaa liialliseen fluorin saantiin ja fluoroosiin.

Fluoroosi aiheuttaa hampaisiin vaaleita läikkiä vielä kehittymässä olevan hampaan mineralisaatiohäiriön vuoksi. Silloin hammas on vähän heikompi, koska kiille ei ole niin vahvaa. 

Hammashoidossa kerrotaan, jos asuinalueen hanaveden fluoripitoisuus on korkea, ja annetaan fluorin käyttöön ohjeet sen mukaan, Savolainen kertoo.

Savolainen muistuttaa vielä, ettei lisäfluorivalmistetta koskaan tulisi ottaa hampaiden pesun yhteydessä vaan kesken päivän, jotta fluoria saa tasaisesti pitkin päivää. 

Ksylitolilla myös yllättävä terveysvaikutus

Ksylitolipurkkaa tai -pastilleja suositellaan nautittavan jokaisen päivän aterian jälkeen aina yksivuotiaasta eteenpäin.

Ruokailun tai juomisen jälkeen hampaan pinta on pehmeämpi ja suussa happoja. Ksylitoli aktivoi syljen tuotantoa ja sylki korjaa happohyökkäystä nopeammin pois, Savolainen kertoo.

Ksylitoli myös hidastaa bakteerimassan kasvua suussa ja vaikeuttaa bakteerien kiinnittymistä eli plakin jäämistä ien rajaan ja purupinnoille.

Suun terveyden parantamisen lisäksi ksylitolilla on huomattu myös yksi yllättävä terveysvaikutus.

Tutkimuksissa on havaittu sen vähentävän lasten äkillisiä korvatulehduksia, Savolainen kertoo.

Purkan maun katoamiseen on syynsä

Päivittäin ksylitolia tulisi saada vähintään 5 grammaa ja enintään 10 grammaa. 5 grammaa ksylitolia täyttyy kuudesta pastillista tai purkkatyynystä.

Pienille lapsille ksylitolin syöttäminen kannattaa aloittaa pikkuhiljaa. Suosittelen antamaan yhden pastillin päivässä viikon ajan, jotta elimistö ehtii tottua ksylitoliin. Näin ehkäistään ikäviä vatsavaivoja.

Savolainen suosittelee pienille lapsille erityisesti suussa helposti hajoavia pastilleja.

Lapsi saattaa nielaista purkan vahingossa, mikä sinällään ei ole vaarallista, koska purkka tulee luonnollista reittiä ulos.

Muuten jokainen voi tehdä valinnan pastillin ja purkan välillä omien mieltymystensä mukaan.

Toisilla purkka jää suuhun kovin pitkäksi aikaa, mikä voi johtaa ilmavaivoihin, kun samalla nielee koko ajan ilmaa. Joillain purkan jauhaminen myös rasittaa leukaniveliä enemmän.

Purentaongelmaisille suosittelen pastillia mieluummin. Purkan syöjiä muistuttaisin heittämään purkan roskiin noin 5–10 minuutin jälkeen. Purkasta katoaa maku juuri siksi, että sen muistaisi heittää pois, Savolainen kertoo.

Katso myös video: Tällaisia ovat hammaslääkärin yleisimmät työvälineet

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa, kun tietää, mihin eri työvälineitä käytetään.

Lue myös:

    Uusimmat