Kokeile näitä apukeinoja, jos kielesi paloi

Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan 0:46
KATSO MYÖS VIDEO: Kun kieli on palanut, tulee suuhygieniasta pitää erityisen hyvää huolta. Videolla viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.

Polttiko kuuma juoma tai ruoka kielen? Palovamma paranee tavallisesti viikossa tai parissa, mutta helpotusta kipuun voit saada heti kokeilemalla näitä vinkkejä.

Kielen polttaminen voi aiheuttaa kipuja useiden päivien ajan, mutta vamma on harvoin vakava ja paranee noin parissa viikossa.

Kuuma ruoka tai juoma aiheuttaa kieleen palovamman helposti, sillä makujen ja koostumuksen tunnistamiseen tarkoitettu elin on todella herkkä. Kieli koostuu pienistä kielinystyistä, joista osa sisältää makusilmuja, kertoo Cleveland Clinic.

Kielen palaessa osa kielinystyistä ja makusilmuista vaurioituu, minkä seurauksena kieli on kipeä ja makuja voi olla vaikea erottaa.

Erityisen tarkkana kannattaa olla mikrossa lämmitetyn ruoan kanssa, sillä mikro lämmittää ruoan epätasaisesti ja kuuma suupala saattaa osua suuhun yllättäen.

Mikäli kieli kuitenkin pääsee palamaan, voi kotona kokeilla seuraavia keinoja.

Näin palanutta kieltä voi hoitaa

1. Suosi kylmiä juomia ja ruokia

Ensinnäkin kannattaa kokeilla kylmiä juomia ja ruokia, sillä viileys helpottaa palovammassa tuntuvaa kipua, kertoo Cleveland Clinic.

Jatka kylmän juoman siemailua useita minuutteja kielen palamisen jälkeen. Vakavampien palovammojen kanssa kylmä juoma voi ehkäistä palamista etenemästä syvempiin kielen kerroksiin.

Vältä kuumia juomia, sillä kuumuus voi pahentaa palovammaa ja lisätä kipua.

Kylmän ja pehmeän ruoan syömistä kannattaa jatkaa useiden päivien ajan kielen palamisen jälkeen. Syö jogurttia, jäätelöä ja esimerkiksi jääkaappikylmää omenasosetta.

Voit myös imeskellä mehujäätä tai jääpalaa, jos se helpottaa kipua.

2. Kokeile maitohuuhtelua ja hunajaa

Kielen "huuhtelu" maidolla voi helpottaa oloa myös, kertoo Cleveland Clinic.

Sivele kieleen hunajaa. Hunaja on antibakteerista, mikä voi ehkäistä tulehdusta palovammassa. Kielen päälle voi myös sirotella sokeria, sillä se voi helpottaa kipua.

3. Purskuttele suolavedellä

Purskuttelu suolavedellä auttaa puhdistamaan suuta bakteereista, jotka voivat tulehduttaa palaneen kielen. Suolaveden kanssa ei kannata kuitenkaan liioitella, sillä suola voi myös ärsyttää palanutta kieltä.

Liuota 1/8 teelusikallista suolaa reiluun kahteen desiin vettä. Purskuta sopivalla määrällä vettä ja sylje suolavesi pois.

4. Vältä näitä ruokia

Jätä happamat ruoat välistä. Aterioilta kannattaa jättää pois ainakin sitrushedelmät sekä mausteiset ja rapeat ruoat, jotka voivat pahentaa jo ennetään herkkää kieltä.

5. Särkylääkkeitä

Parasetamoli tai ibuprofeiini voivat helpottaa palamisesta johtuvaa kipua ja tulehdusta, kertoo Cleveland Clinic.

6. Ota E-vitamiinia

E-vitamiini voi nopeuttaa palovammojen paranemista. Kielen päälle voi puristaa suoraan 1000 IU -vahvuisen E-vitamiinikapselin sisällön. 

7. Huolehdi perussuuhygieniasta

Hampaiden pesu- ja lankausrutiinista kannattaa pitää huolta, jotta palovammaan ei pääse tulehdusta aiheuttavia bakteereja. 

Mene lääkäriin, jos..

Kielen palovamma vaatii terveydenhuollonammattilaisen hoitoa, jos se on toisen tai kolmannen asteen palovamma. Ensimmäisen asteen vammat voi hoitaa kotikonstein, kertoo Cleveland Clinic.

Jos palovamman asteesta ei ole varmuutta, voi kieltä käydä näyttämässä terveydenhuollossa. Hoitoon on syytä hakeutua myös, jos palanut kieli aiheuttaa kipua edelleen noin viikon päästä palamisesta.

Kielen palaminen aiheuttaa yleensä kipua, punoitusta, turvotusta ja mahdollisesti metallimaista makua suuhun.

Kieli voi myös näyttää sileältä, jos kielinystyrät ovat palaneet. Nystyrät palautuvat kielen parantuessa.

Apua on syytä hakea, jos kielen palamista seuraa kuume, kipu, punoitus ja turvotus pahenevat tai kielestä vuotaa tulehdukseen viittaavia eritteitä.

Lue myös:

    Uusimmat