Psoriasis kiusaa noin 100 000 suomalaista, mutta enemmistöllä se pysyy lievänä. Monelle suurin haitta punoittavista ja hilseilevistä ihoalueista on esteettinen. Juuri ulkonäköseikka saattaa olla syy verhoutua pitkiin lahkeisiin ja hihoihin myös kesäkuumalla. Kuitenkin psoriaatikoille suositellaan kesäisin hoitokeinoksi nimenomaan auringon ottamista, sillä uv-säteet vähentävät oireita.
Helsinkiläinen Mika Loikkanen paistattelee päivää vehreässä puistossa. Tarkkaavainen huomaa hänen ihollaan punaisia läiskiä. Loikkanen on sairastanut psoriasista vuodesta 1999. Häntä eivät ihmisten katseet häiritse, harvoin hän edes kiinnittää niihin huomiota. Mutta edelleenkin toisinaan Loikkanen törmää kaupungilla ihmisiin, jotka kammoksuvat hänen ihoaan.
– Joskus ihmiset saattavat tuijottaa ja kysyä sairaudestani. Kun kerron sairastavani psoriasista, hyvin moni toteaa tuntevansa jonkun, jolla on sama sairaus, Loikkanen kertoo.
Vaikka tietoisuus sairaudesta on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi, edelleen löytyy niitä ihmisiä, jotka eivät tiedä sairaudesta mitään.
– Vieläkin jotkut saattavat kuvitella, että psoriasis tarttuu, mikä ei tietenkään pidä paikkansa.
Nykyään Loikkanen on jo sinut sairautensa kanssa, eikä hän koe sen suurempia ulkonäköhaittoja punoittavista ihoalueistaan. Hän nauttii auringosta aina kun voi lyhythihaisessa paidassa ja vaihtaa mielellään pitkät lahkeet shortseihin.
– Kotimaan ja ulkomaan auringosta on paljon hyötyä psoriaatikoille, sillä auringon UVB-säteet lieventävät iho-oireita, hän kertoo.
Valohoito tehoaa parhaiten
Psorialueita Loikkasella on kyynärpäissä, reisissä sekä polvitaipeissa. Suurimmat niistä ovat kämmenen kokoisia. Sairaus kulkee aaltomaisesti, oireettomat ja oireelliset jaksot vaihtelevat.
– Viime talvi oli itselleni kaikkien aikojen pahin. Silloin otin viidentoista kerran valohoitokuurin, jonka avulla psorini saatiin onneksi taas aisoihin.
Valohoito onkin useimmille potilaille parhaiten tehoava hoitokeino, minkä vuoksi kesäisin psoripotilaille suositellaan juuri auringon ottamista. Hoitokeinoina luonnonauringon ja sairaalassa otetun valohoidon lisäksi voidaan käyttää paikallisia ihovoiteita ja lääketabletteja. Jos ne eivät auta, on mahdollista kokeilla biologisia hoitoja.
– Toivoisin, että vieraat ihmiset suhtautuisivat hyväksyvästi psoripotilaiden ihoon eivätkä tuijottelisi. Useat potilaani ovat valittaneet esteettisestä haitasta ja monet käyttävätkin kesäisin mieluiten pitkähihaisia paitoja sekä housuja, ihotautilääkäri Tarja Mälkönen kertoo.
Mikä on psori?
Psori on krooninen tulehduksellinen ihosairaus, joka ei tartu. Oireita ei ole välttämättä koko ajan.
Suomessa sitä sairastaa noin 100 000 aikuista, suurimmalla osalla sairaus on lievä. Noin 3–4 % kärsii vaikeammasta psorista.
Punoittavat, hilseilevät ihoalueet ovat sairauden näkyvin haitta. Toisilla iho kutisee, toisilla sairauteen liittyy myös nivelongelmia.
Sairaus puhkeaa pikku hiljaa. Yleisimmin päänahkaan ilmestyy hilseileviä, punoittavia läikkiä, jotka leviävät vähitellen muuhun kehoon.
Perinnölliset tekijät saattavat vaikuttaa sen puhkeamiseen. Jos psori puhkeaa ennen 30–40-vuoden ikää, on geeneillä suurempi vaikutus kuin vanhempana.
Psoria hoidetaan lääkevoiteilla, lääketableteilla sekä valohoidoilla. Biologiset hoidot ovat uusin hoitomuoto. Valohoito tehoaa useimmilla parhaiten.
AVA
Teksti: Pfizer Oy
Kuvat: Shutterstock