Alakoululaiset Jimi, Thomas ja Eliel kertovat, millaista koulukiusaaminen on: "Hirveän vihaisia kommentteja – ujot eivät uskalla someen liittyä"

Alakoululaisten mukaan kiusaaminen on siirtynyt pitkälti sosiaaliseen mediaan, mutta töniminenkään ei ole kiusaajilta unohtunut.

MTV Uutiset Live on tänään Syväkankaan koululla Kemissä, jossa presidentti Sauli Niinistö vierailee puhumassa muun muassa koulukiusaamisesta.

Koulukiusaaminen on yhden sortin ikuisuusongelma, johon on pyritty puuttumaan mitä erilaisin keinoin. Lukuisista kampanjoista, tempauksista ja linjauksista huolimatta yksi asia on pysynyt, nimittäin se koulukiusaaminen.

– Somessa se yleensä on näinä päivinä, Thomas Sifis kertoo MTV Uutiset Livelle.

Kiusaajat harvemmin esiintyvät sosiaalisessa mediassa omalla nimellään, vaan luottavat keksittyihin nimimerkkeihin tai puhtaasti anonyymiuteen.

– Harvoin näkee TikTokissa, että omalla nimellä joku kävisi kommentoimassa. Hirveän vihaisia ja ilkeitä kommentteja saattaa välillä lukea toistenkin videoista, sanoo puolestaan Jimi Jyrkäs.

Siinä missä aikana ennen internetiä koulukiusatut nojailivat yksin seinää vasten tai muuten vain piiloutuivat välttääkseen lumipesut, niin MTV Uutiset Liven haastattelemien alakoululaisten mukaan kiusatut nykyään pysyvät herkästi poissa somesta.

– On paljon ujoja, jotka pelkäävät, että ei kehtaa liittyä mihinkään, jos tulee vihakommentteja, Jyrkäs sanoo.

Siitä jututetut alakoululaiset ovat yhtä mieltä, että fyysinen kiusaaminen on vähentynyt. Kadonnut se ei kuitenkaan ole.

– Koululla se on enemmän tönimistä ja muuten vain kiusaamista, Eliel Räisänen sanoo.

Jimi on samoilla linjoilla.

– Onhan se totta, että kiusaaminen ei ole enää fyysistä. Joskus se kuitenkin alkaa jopa tönimisleikistä ja äityy niin pahaksi, että pitää mennä väliin. Ei se ole enää leikkiä, vaan oikeaa tönimistä, Jimi muistuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat