Alastonkuvilla kiristäminen ajoi Jordanin, 17, itsemurhaan kuudessa tunnissa – sextortion-ilmiö on levinnyt myös Suomeen

0:44img
Video: "Sextortion" -ilmiö on levinnyt myös Suomeen
Julkaistu 15.06.2024 18:30

Sini Törrönen

sini.torronen@mtv.fi

Sextortion eli seksiin liittyvä kiristys on tällä hetkellä nopeimmin kasvava huijaus, ja se vaikuttaa teini-ikäisiin maailmanlaajuisesti, kertoo BBC

Sextortionille ei ole vielä Suomessa käsitettä, mutta se on saanut nimensä englannin kielisistä sanoista sex ja extortion eli seksi ja kiristys. 

Sosiaalisessa mediassa leviävässä kiristyksessä kohde huijataan tai painostetaan lähettämään alastonkuvia itsestään. Myöhemmin huijarit kiristävät uhrilta kuvien avulla esimerkiksi rahaa. 

BBC paljastaa myös, että sextortioniin tarkoitettuja oppaita myydään nyt sosiaalisessa mediassa. Rikollisten tekemissä oppaissa kerrotaan, miten esiintyä nuorina naisina verkossa, huijata uhri lähettämään seksuaalista materiaalia ja kiristää sitten uhria.

Uhkailu johti nopeasti kuolemaan

BBC kertoo, että kiristäjät ottivat yhteyttä 17-vuotiaaseen Jordaniin Instagramissa.

Huijarit tekeytyivät hänen ikäisekseen kauniiksi tytöksi, flirttailivat hänen kanssaan ja lähettivät seksikkäitä kuvia houkutellakseen myös Jordanin jakamaan itsestään paljastavia kuvia.

Sitten he kiristivät häneltä satoja dollareita uhkaamalla jakaa kuvat verkossa tämän ystäville.

Jordan lähetti niin paljon rahaa kuin pystyi ja varoitti kiristäjiä, että hän tappaisi itsensä, jos he levittäisivät hänen kuviaan.

Rikolliset vastasivat: "Hyvä... Tee se nopeasti – tai pakotamme sinut tekemään sen."

Jordanin viestittelyn aloittamisesta kului alle kuusi tuntia siihen, kun hän lopulta riisti itseltään hengen.

Ilmiö on rantautunut myös Suomeen

Pelastakaa Lapset ry kertoo, että järjestö käsitteli nettivinkkien kautta viime vuonna yli 20 000 ilmoitusta lapsiin netissä kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta ja siihen liittyvästä materiaalista. 

Uutena ilmiönä vihjeissä näkyi juuri sextortion. Rahan kiristäminen nuorilta alastonkuvia käyttämällä on jo yleistynyt räjähdysmäisesti ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa, mutta nyt ilmiö on alkanut näkyä myös Suomessa. 

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Marko Kauppisen mukaan ilmiö on hyvin samanlainen Suomessa kuin se on ulkomaillakin. 

– Ilmiö ilmenee Suomessa hyvin samalla tavalla kuin ulkomailla. Sosiaalisen median alustoilla joku tuntematon henkilö ottaa yhteyttä lapseen, kertoo Kauppinen MTV:lle.

Huijauskeskustelu puhelimen ruudulla

Huijarit ottavat lapsiin yhteyttä usein sosiaalisessa mediassa.

Pelastakaa lapset ry:n nettivihje sai viime vuonna toistakymmentä ilmoitusta liittyen seksuaalisävytteisillä kuvilla kiristämiseen, kun edellisenä vuonna tällaisia ilmoituksia ei tullut yhtäkään. 

Kukaan ei täysin tiedä vastausta siihen miksi viime vuonna vihjeiden määrä räjähti, mutta Pelastakaa Lapset ry:n nettivihjeistä vastaava Mikko Ahtila uskoo, että rahalla on vaikutusta.

– Lapsia on aina kiristetty seksuaalisella materiaalilla. Ennen kiristyksenä on ollut uuden materiaalin saaminen, mutta nyt ilmiönä kasvaa rahan kiristäminen. 

Lue myös: Poikaporukalle tuomiot 14-vuotiaan rajusta some-kiusaamisesta – nöyryyttäviä videoita ulosteen syömisestä

Uhreina erityisesti teinipojat

Ahtila kertoo, että erityisesti rahaa kiristäessä huijarit ovat ottaneet kohteekseen teini-ikäiset pojat. 

Hänen mukaansa pojat voivat olla helppo kohde koska, he eivät kerro mielellään tällaisista asioista, ja kokevat erityisen voimakkaasti häpeää ja syyllisyyttä tapauksista.

Ahtila kuitenkin muistuttaa, että kaikenikäiset lapset, jotka käyttävät digitaalisia alustoja, voivat joutua sextortionin uhreiksi. 

Tekijän saattaminen vastuuseen on vaikeaa

Kansainvälinen yhteistyö on todella olennaisessa asemassa sextortion tapausten selvittämisessä, sillä usein jäljet johtavat ulkomaille, kertoo rikoskomisario Kauppinen.

– Pyrimme kansainvälisen yhteistyön avulla pääsemään tekijän jäljille, mutta usein on hankalaa saada tekijää vastuuseen, jos hän on ulkomailla. 

Kauppinen korostaakin ennaltaehkäisevää työtä, jota tehdään sextortionin uhan vähentämiseksi. 

– Meidän näkökulmasta se on äärimmäisen tärkeää. On myös hienoa, että on erilaisia tahoja, jotka tarjoavat lapsille keskusteluapua.

Rikoskomisario Kauppinen korostaa Ahtilan tavoin, sitä, ettei moni uhri uskalla häpeän takia kertoa tapauksista. 

Kauppinen muistuttaa lopuksi, että viranomaisten toimesta sovelluksissa on erilaisia yksityisyysasetuksia, joihin kannattaa perehtyä. 

– Niiden avulla voisi saada blokattua tuntemattomia käyttäjiä pois omalta tililtä. Kiristäjät usein uhkaavat julkaista materiaalia uhrin seuraajille ja ainakin joissain palveluissa seuraajalistan voi asettaa yksityiseksi.

Lue myös: Varo näitä huijausyrityksiä kesällä! Lomalaisen oltava erityisen tarkkana

Finanssiala: Kolme prosenttia suomalaisista menettänyt rahaa digihuijauksissa

"Silloin tajusin, että nyt taitaa olla paha juttu" – Juha kertoo, miten pankin puhelu päättyikin tilin tyhjentämiseen

Tuoreimmat aiheesta

Seksuaalirikokset