Finanssiala käynnisti kampanjan nopeasti yleistyneitä digihuijauksia vastaan.
Lähes 70 prosenttia suomalaisista on joutunut digihuijausten tai niiden yritysten kohteeksi, käy ilmi Finanssiala ry:n (FA) teettämästä kyselystä.
Kolme prosenttia suomalaisista kertoo menettäneensä digihuijauksessa itselleen merkittävän summan rahaa. Suomen väkilukuun suhteutettuna se on FA:n mukaan noin 165 000 suomalaista.
Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Arno Ahosniemi pitää kyselyn tuloksia hälyttävinä.
– Erilaiset huijausmuodot, joissa rikolliset yrittävät päästä käsiksi suomalaisten pankkitileillä oleviin varoihin, ovat yleistyneet huomattavasti viime vuosina. Kyselytutkimuksen tulokset puhuvat karua kieltä: vain harva välttyy huijausyrityksiltä, Ahosniemi sanoo tiedotteessa.
Ahosniemi muistuttaa, että pankeilla ja viranomaisilla on vain rajallinen keinovalikoima huijausten torjumiseen.
– Avainasemassa ovat kuluttajat, jotka pankkien asiakkaina hallinnoivat omaa maksuliikennettään. Heidän on tärkeää tunnistaa huijausyritykset. Huijaustavat muuntuvat jatkuvasti. Paras digitaito on terve epäluulo, Ahosniemi painottaa.
FA on lanseerannut kansalaisille suunnatun kampanjan herättämään yleistä valppautta ja lisäämään tietoisuutta huijauksista. Kampanjan päätähtenä nähdään näyttelijä Maija-Liisa Peuhu.
"Huijatuksi tuleminen ei katso ikää"
FA:n kyselyn tuloksista käy ilmi, että huijausten kohteiksi joutuvat kaikenikäiset. Toisin kuin julkisen keskustelun perusteella voisi kuvitella, nuoremmat ovat joutuneet huijausten kohteeksi varttuneempia useammin.
– Huijausten kohteeksi joutuminen ei katso ikää, sukupuolta tai ammattia. Huijaukset kehittyvät jatkuvasti, ja rikolliset osaavat tehdä vaikkapa aivan aidolta näyttävän viranomaisen tai pankin kirjautumissivun, FA:n petos- ja rikostorjunnasta vastaava johtaja Niko Saxholm sanoo.
Kyselyn vastaajista lähes 30 prosenttia kertoi välttelevänsä aikaisempaa enemmän digipalveluiden käyttöä huijausyritysten pelossa. Digipalveluiden käytön välttely korostuu erityisesti varttuneemmissa ikäluokissa eli 60–79-vuotiaiden keskuudessa.
Saxholm painottaa digitaitojen opettamisen tärkeyttä kaikenikäisille.
– Verkossa asioidessa on hyvä olla tarkkana, mutta liiaksi ei pidä pelätä. Yhteiskunnassa verkossa asiointi yleistyy jatkuvasti ja se on myös kätevää, Saxholm muistuttaa.
FA:n mukaan suomalaiset menettivät verkkorikollisille viime vuonna yli 44 miljoonaa euroa. Lisäksi pankit saivat pysäytettyä noin 33 miljoonan euron edestä huijareille menossa olleita varoja. Huijattujen varojen kokonaissumma oli siten lähes 77 miljoonaa.
Kokonaissumma kasvoi FA:n mukaan vuoteen 2022 verrattuna yli kaksinkertaiseksi.
Kyselyyn vastasi noin 5 500 suomalaista. Sen teki FA:n tilauksesta Norstat.