THL julkaisi karun kartan kytevästä kriisistä: "Nyt on aika herätä"

0:37img
Onko oma riskisi sairastua suurentunut? Katso videolta helppo kikka, joka kertoo vastauksen.
Julkaistu 16.12.2021 12:35

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusi karttapalvelu näyttää alueellisesti, kuinka moni suomalainen sairastuu nykytahdilla lihavuuden aiheuttamiin sairauksiin seuraavan kymmenen vuoden sisällä.

Lihavuus on merkittävä kansanterveysriski. Yli 70 prosenttia suomalaisista miehistä ja yli 60 prosenttia naisista on vähintään ylipainoisia eli heidän painoindeksinsä on yli 25. Joka neljäs aikuinen on lihava eli heidän painoindeksinsä on yli 30.

Painoindeksi eli BMI lasketaan jakamalla paino metreiksi muutetun pituuden "neliöllä". Esimerkiksi 175 senttiä pitkän ja 80 kiloa painavan henkilön painoindeksi lasketaan seuraavasti:

80 : (1,75 x 1,75) = 26,1

Tämän kokoinen henkilö on siis ylipainoinen.

Painoindeksin laskemiseen voi käyttää myös valmista laskuria.

Lähde: Terveyskirjasto

Lihavuus lisää riskiä lukuisiin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, uniapneaan, kihtiin, polvien nivelrikkoon sekä syöpiin. Jo pieni painonpudotus vähentää tehokkaasti edellä mainittujen sairausien vaaraa. Reilu laihduttaminen voi jopa parantaa diabeteksen.

Lue myös: Lasse sai tyypin 2 diabeteksen kuriin vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, lääkkeet jäivät kokonaan pois – lääkäri varoittaa hengenvaarasta: "Ei sovi kaikille"

Kansa kuitenkin lihoo lihomistaan. THL on julkaissut uuden karttapalvelun, joka kuvaa kehityksen seurauksia. Kartasta voi tarkastella, miten lihavuuden aiheuttamat sairaudet tulevat lisääntymään maakunnissa ja kunnissa seuraavan kymmenen vuoden aikana, jos painokehitys jatkuu viime vuosikymmenten tapaan.

– Nyt on aika herätä lihavuusongelmaan maassamme. Karttapalvelu on yksi konkreettinen työkalu, jonka toivon kannustavan päättäjiä tekemään hyviä uusia päätöksiä ja toimia, THL:n tutkimuspäällikkö Satu Männistö sanoo tiedotteessa.

Terveellisiä elintapoja edistävillä päätöksillä ja toimilla voidaan tukea hyviä elämäntapoja ja ehkäistä lihavuutta. Alueellisten toimien lisäksi THL peräänkuuluttaa koko väestöä koskevia terveyspoliittisia toimia, kuten epäterveellisten elintarvikkeiden markkinoiden rajoittamista ja terveysperusteista verotusta.

Lue myös: Syytätkö lihomisesta ikää? Näin aineenvaihdunta oikeasti muuttuu elämän aikana – yllättävä havainto

Lihavuus on rasite yksilölle ja yhteiskunnalle

shutterstock_249631150

Säännöllinen liikunta tukee painonhallintaa.

Palvelussa voi tarkastella alueellisesti lihavuuden esiintyvyyttä 25–74-vuotiailla. Lisäksi kartasta näkee, kuinka monen paikallisen ennustetaan sairastuvan seuraavan kymmenen vuoden tyypin 2 diabetekseen, sepelvaltimotautiin, polvi- ja nivelrikkoon, astmaan, kihtiin ja sappikivitautiin, mikäli lihavuusepidemiaa ei saada kuriin.

Maakuntatasolla voi myös tarkastella, kuinka moni sairastuminen olisi vältettävissä, jos lihavuuden esiintyvyys pienenisi yhden prosentin vuodessa kymmenen vuoden aikana. Aikuisilla jo parin kilon painonlasku vastaisi väestötasolla 10 prosenttia pienempää lihavien osuutta.

Jos esimerkiksi keskisuomalaisten lihavuus vähenisi prosentin vuodessa, välttyisi 309 paikallista miestä ja 150 naista tyypin 2 diabetekselta. Diabetekseen liittyy useita lisäsairauksia, jotka heikentävät elämänlaatua, ja tauti lyhentää myös odotettavissa olevaa elinikää.

Yksilön terveyden lisäksi lihavuus kuormittaa terveydenhuoltoa ja aiheuttaa kustannuksia, ja taakka kasvaa entisestään suomalaisten yhä pulskistuessa. Jos 459 keskisuomalaista välttäisi diabetekseen sairastumisen, tulisi hoitokustannuksissa säästöä 8 miljoonaa euroa, THL laskee.

Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

2:10img

Ei pelkkä lihavuus! Katso, mitkä muut tekijät lisäävät pitkäaikaissairauksien riskiä.

Lähteet: THL 1 & 2, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta