Tällainen riski alkoholin kotiinkuljetuksessa piilee Alkolle

Hallitus aikoo muuttaa alkoholilainsäädäntöä siten, että myös kotiinkuljetukset ovat mahdollisia. Alko, kaupat, kioskit, huoltoasemat ja ravintolat voisivat myydä suoraan koteihin niitä alkoholijuomia, joita niiden on oikeus myydä.

Lakiesitykseen on sisällytetty viime hetken valmistelussa myös se, että alkoholijuomien toimittaminen olisi mahdollista myös enintään 13 prosentin vahvuisten tilaviinien ja 12 prosentin vahvuisten käsityöläisoluiden valmistajilta.

Erityisesti tilaviinien myynti voi avata oven sille, että myös ulkomaalaisten, enintään 13 prosentin vahvuisten juomien myynti on sallittava niiden valmistajille.

– EU voi todennäköisesti katsoa, että suomalaisten tilaviinien kotiinkuljetusten salliminen syrjii muita jäsenmaita. Lakiesityksestä on tehty EU-notifiointi ja olisi tärkeätä odottaa prosessin lopputulosta, kertoo Alkon yhteiskuntasuhdepäällikkö Iiris Niinikoski.

Valmistelussa on myös alkoholijuomien etämyyntiin vaikuttava lakiesitys, joka on kuitenkin vielä kesken. Etämyyntiin liittyvät linjaukset ovat kotiinkuljetusten ohella tärkeitä sen suhteen, miten EU arvioi Alkon asemaa Suomessa.

– Olisi tärkeätä huomioida kokonaisuus ja odottaa etämyyntiin liittyvän lakiesityksen vaikutusta tilanteeseen. Hallitusohjelman mukaan Alkon kansanterveydellistä asemaa ei aiota muuttaa. Alko on erilainen kauppa, erityisellä tehtävällä, Niinikoski sanoo.

Alkon velvollisuus on pyrkiä torjumaan alkoholihaittoja.

Tilaviinejä ja käsityöläisoluita koskeva linjaus voisi tarkoittaa EU:n pakottamana sitä, että myös muut EU-maissa olevat viinitilat ja panimot saisivat myydä entistä helpommin tuotteitaan suoraan suomalaisille kuluttajille.

Myös poliittinen kiista

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jätti viime viikolla eriävän mielipiteen hallituksen päätökseen, jolla kotiinkuljetukset mahdollistava lakiesitys vietiin eduskuntaan.

Myös Essayah on huolissaan siitä, että Alkon kansanterveydellinen asema on uhattuna. Hän ei pidä tilaviinien ja vahvojen käsityöläisoluiden kotiinkuljetuksia hallitusohjelman mukaisina ratkaisuina.

Muut hallituspuolueet voittivat äänestyksen selkeästi 15-1 viime viikolla. Erityisesti pääministeripuolue kokoomus on pyrkinyt vapauttamaan alkoholikauppaa, mutta kristillisdemokraatit vastustaa.

Eduskunta keskustelee lakiesityksestä keskiviikkona ja laki pyritään saada voimaan ensi vuoden alussa tai  viimeistään kesäkuussa.

Lausuntokierroksella lakiesitys sai tyrmäävään vastaanoton muun muassa poliisilta ja terveysviranomaisilta.

– Kuten esityksessäkin todetaan, on jopa todennäköistä, että esityksen mukaiset muutokset aiheuttaisivat poliisille lisää työtä muun muassa järjestyshäiriöiden ja kotihälytystehtävien muodossa, Poliisihallitus toteaa lausunnossaan.

– Erityisesti alkoholin kotiinkuljetus voi potentiaalisesti lisätä merkittävässä määrin alkoholin riski- ja ongelmakäyttäjien juomista, toteaa puolestaan HUS lausunnossaan.

Monessa lausunnossa huolta kannetaan erityisesti lapsista ja nuorista.

– Lääkäriliitto esittää huolensa alkoholijuomien kotiin kuljettamisen vaikutuksista erityisesti lapsiin ja nuoriin. Jo nyt kymmenet tuhannet lapset ja nuoret elävät perheissä, joissa he kärsivät vanhempiensa alkoholinkäytön seurauksista, Lääkäriliitto muistuttaa.

Myös alkoholikuljetuksia tekevien työntekijöiden asemasta ollaan huolissaan.

– Kotiinkuljetuksen yhteydessä alkoholin luovuttamistilanne asiakkaalle aiheuttaa työntekijälle selkeän työturvallisuusriskin. Alkoholin luovuttaminen kotiovella ei ole verrattavissa sen myyntiin kaupan tai ravintolan tiloissa. Paikalla ei ole työtovereita tai vartijoita, ammattiliitto PAM lausuu.

Kauppa ja pienvalmistajat mielissään

Kaupan ala sekä pienpanimot sekä suomalaiset viinitilat ovat uudistuksesta mielissään.

Markkinat kotimaisille tuotteille paranevat ja epäoikeudenmukainen tilanne ulkomaalaisten kilpailijoiden kanssa paranee. Ulkomaalaisia alkoholijuomia on voinut toistaiseksi tilata verkosta helpommin kuin kotimaisia.

Kotiinkuljetusten ei uskota merkittävästi lisäävän kulutusta, koska esimerkiksi käsityöläisoluet ovat usein hieman hintavia ja myös kuljetus lisää kustannuksia ostajalle.

– Olutliitto ei usko tämän muutoksen lisäävän alkoholinkulutusta, vaan katsoo, että osa ulkomaisesta verkkokaupasta korvaantuu kotimaisella. Alkoholin kulutus on Suomessa laskenut jo vuodesta 2007, emmekä näe, että mahdollisen kotimaasta kotiin tilattava olut kasvattaisi merkittävästi alkoholin kulutusta, vaan oluenystävät tilaavat kohtuudella nautiskeluun olutta, Olutliitto arvioi lausunnossaan.

Esimerkiksi SOK olisi toivonut, että teknologian kehitys ja robottikuljetukset olisi huomioitu lakiesityksessä.

– Laki ei jätä mahdollisuutta hyödyntää tulevia teknologisia ratkaisuja alkoholin toimituksessa ja luovutuksessa. Laista tulee siis jo säätämismuodossaan vanhanaikainen. Teknologia kehittyy kovaa tahtia ja näemme, että teknologia on iän ja jatkossa myös päihtymistilan tarkistamisessa yhtä tarkka kuin ihminen, SOK toteaa.

Kaikilta alkoholijuomien toimittajilta vaaditaan erillinen toimituspassi.

Kotimaan vähittäismyynnistä ostettuja alkoholijuomia saisi luovuttaa vastaanottajalle vain kello 9–21. Alkosta tilattuja juomia saisi kuitenkin luovuttaa vain Alkon aukioloaikojen mukaisesti. 

Alkoholijuomaa ei jatkossakaan saisi myydä eikä luovuttaa alaikäisille tai vahvasti päihtyneille.

Ainakin Wolt-yhtiö uskoo, että toimitukset pystytään hoitamaan vastuullisesti.

– Vastuullinen ja oikein toteutettu toimitusten salliminen ei tarkoita alkoholipolitiikan sosiaalisista ja terveydellisistä tavoitteista tinkimistä. Alkoholin toimitukset ovat mahdollisia ja arkipäiväisiä suurimmassa osassa Woltin 27:stä toimintamaasta, yhtiö sanoo lausunnossaan.

Lue myös:

    Uusimmat