Alkoholin myyntikielto pystyttäisiin sorvaamaan Suomessa hurjimmillaan jopa alle kahdessa viikossa. Osa terveydenhuollon ammattilaisista on ehdottanut Alkojen sulkemista, mutta asia ei ole minkäänlaisessa valmistelussa.
Alkoholin aiheuttamista ongelmista on keskusteltu runsaasti viime aikoina, kun ihmiset ovat paljon kotonaan koronakriisin vuoksi.
On pelätty, että lapsiperheissä ongelmat kärjistyvät ja ehdotettu jopa alkoholin myynnin täyskieltoa. Esimerkiksi Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin alkoholin myynti koronaepidemian vuoksi juuri näillä perusteilla.
Toisaalta kieltoa on vastustettu, koska alkoholiriippuvaiset ajautuisivat entistä vaikeampaan tilanteeseen – silloin terveydenhuolto kuormittuisi äkillisesti vieroitusoireista kärsivistä.
Vilkkaasta keskustelusta huolimatta alkoholin myyntikielto ei ole tässä vaiheessa Suomessa missään virallisessa valmistelussa tai poliittisessa käsittelyssä. Periaatteessa myynnin rajoittaminen kuitenkin olisi mahdollista.
MTV
Näin helposti – tai monimutkaisesti – alkoholin myyntikielto voitaisiin saada määräajaksi voimaan. Malllina on käytetty majoitus- ja ravitsemistoimintaa säätelevää lakia ja siihen tehtyjä muutoksia.
Ei valmiuslaki, mutta muutettu alkoholilaki?
Alkoholin myyntikielto olisi periaatteessa Suomessa mahdollista määräajaksi.
Hieman yllättävää on, että se ei olisi mahdollista valmiuslain nojalla. Onhan valmiuslaki mahdollistanut kuitenkin vaikkapa Uudenmaan eristämisen muusta maasta ja valtakunnanrajan sulkemisen, jotka kajoavat ihmisten perusoikeuksiiin. Toisaalta tietynlaisena perusoikeutena voidaan pitää myös oikeutta riittäviin terveyspalveluihin, jos koronavirus vie teholle.
Valmiuslailla on mahdollista rajoittaa hyödykkeiden myyntiä vain siinä tilanteessa, jos hyödyke uhkaa loppua maasta.
– Alkoholin osalta tällaista uhkakuvaa ei ole, joten valmiuslaki ei todennäköisesti tulisi kyseeseen säännöstelyn nojalla, arvioi hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriön hyvinvointi- ja palveluosastolta.
Jos maamme hallitus päätyisi alkoholin myyntikieltoon, pitäisi alkoholilaki muuttaa. Lakia voitaisiin Tuomisen mukaan muuttaa määräajaksi poikkeusolojen nojalla kuten majoitus- ja ravitsemistoiminnasta olevaa mara-lakia.
Mara-lakia on tuunattu poikkeusolojen vuoksi ja nyt näyttää siltä, että ravintolat saadaan kiinni vajaan kahden viikon urakoinnin jälkeen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Helppoa ei tämäkään ole ollut, sillä onhan hallitus paiskinut asian kanssa yötä päivää. Soudettu ja huovattu on useampaan kertaan juridisten yksityiskohtien vuoksi.
Lue myös: Grönlannin pääkaupungissa kiellettiin viinan myynti koronaepidemian vuoksi
Kotivalmistusta, tyhjiä hyllyjä ja rikollisuutta
Mitä tapahtuisi jos alkoholilakia muutettaisiin äkisti ja alkoholin myynnille tulisi täyskielto?
Kun tieto suunnitelmista tulisi julkisuuteen, alkaisi mylläkkä. Moni ryntäisi Alkoon tai ruokakauppaan ja ostaisi alkoholia kaapit täyteen. Voisi myös olla, että kotivalmistus lisääntyisi. Samalla lisääntyisi riski rikollisuudelle. Ehkäpä ravintoloiden viinavarastot alkaisivat tuntua houkuttelevilta murtokohteilta.
A-klinikan toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki ei panisi alkoholin myynnille täyskieltoa.
– Ensisijaisesti on syytä vedota kansalaisten järkevyyteen ja miettiä, että vähempi on parempi. Toki voidaan miettiä aikarajoituksia ja muun tyyppisiä toimia. Täydellistä ratkaisua ei varmaankaan ole.