Ravintoloita suljetaan väliaikaisesti uudella lainsäädännöllä, koska asiantuntijoiden arviot koronaviruksen leviämisestä Suomessa olivat pahentuneet.
Eduskuntapuolueiden johtohenkilöt kuulivat tiistaina niin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kuin sosiaali- ja terveysministeriön asiantuntijoita.
Erityisesti opposition edustajat vaikuttivat tiistaina kiinnittävän huomiota pahentuneisiin uhkakuviin, sillä he eivät olleet noin 1,5 viikkoon kuulleet vastaavaa asiantuntija-arviota tilanteesta.
– 12 päivää sitten THL:n arviot olivat positiivisempia. Nyt ollaan alarmistisempia. Se tukee poikkeuksellista lainsäädäntöä. Ei tarvinnut kinata, kuinka vakava tilanne on. Nyt poikkeuslait eduskuntaan, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pohti kokouksen jälkeen tiistaina.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen oli samaa mieltä.
– Eettinen velvollisuutemme on nyt se, että huolehditaan tehohoito-paikkojen riittävyydestä. Joudutaan rajoittamaan liikkumista ja sulkemaan ravintoloita ja kuppiloita. On pähkähullua, ettei ole jo laitettu kiinni. Nyt ei ole oikea aika mennä tuopille. On pysyttävä perhepiirissä omissa ympyröissä, Mykkänen pohti.
Mykkänen piti lisäksi pöyristyttävänä sitä, ettei lentokentällä ole ohjeistettu ihmisiä kunnolla pysymään karanteenissa. Monet matkailijat ovat saattaneet vauhdittaa koronatartuntoja, jos he ovat matkustaneet epidemia-alueella eivätkä ole jääneet kotiinsa karanteeniin.
Pahentunut tautitilanne johtaa nyt uusiin rajoituksiin.
Ravintolat, kahvilat, yökerhot ja pubit sulkeva lainsäädäntö voi valmistua eduskunnasta jo lauantaina. Lähetekeskustelu käytiin eduskunnassa tiistaina illalla ja valiokuntakäsittely käynnistyi keskiviikkona.
Lue myös: Näin koronavirus on levinnyt Suomessa: Katso tästä tartunnat ja ajantasainen tieto
Eristetäänkö Uusimaa?
Hallituksen pöydällä on kysymys myös siitä, eristetäänkö Uusimaa tai vain osa siitä. Käytännössä eristäminen muusta maasta voisi tarkoittaa sitä, että lähinnä vapaa-ajan matkustus kiellettäisiin joko valmiuslain 118 pykälän nojalla tai siitä annettaisiin suositus.
Tavaraliikenne sallittaisiin yhä, kuten todennäköisesti myös välttämättömät työmatkat.
Valmiuslain 118 pykälä antaa valtiolle mahdollisuuden rajoittaa liikkumista esimerkiksi vaarallisen tartuntataudin takia.
– Poikkeusoloissa valtioneuvoston asetuksella voidaan tilapäisesti, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, kieltää oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella taikka rajoittaa niitä, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi, valmiuslaissa todetaan.
Kokonaisen maakunnan eristämisen sijaan kyseeseen voi tulla esimerkiksi vain pääkaupunkiseudun eristäminen.
Eristäminen olisi käytännössä vaikea toimenpide ja vaatisi poliisilta paljon henkilöstöä valvomaan käytännön toteutusta.
Liikkumisen rajoittamista puoltaa osaltaan se, että Uudellamaalla on selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa
– Toinen suuri asia on Uudenmaan eristäminen. Tähän meillä on vahvat perusteet ja selkä tarve, mutta lainsäädännöllisesti tämä on erittäin haastava toteuttaa. Se on monen lukon takana. Teemme valmistelutyötä, jotta tässä voidaan edetä, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina.
Hallituksella on oltava vankat perusteet liikkumisen rajoituksille, jos sellaisia määrätään.
Valmiuslain toimenpiteiden rikkomisesta voitaisiin määrätä sakkoja.
Toistaiseksi annetut suositukset ovat toimineet jotenkin ainakin siinä mielessä, että poliisin mukaan yleistilanne on ollut poikkeuksellisen rauhallinen.
Poliisin alkuviikosta julkaisemalla tiedotusvideolla todetaan, että esimerkiksi viime viikonloppu sujui Suomessa poikkeuksellisen rauhallisesti, mutta ravintoloissa oli kuitenkin ihmisiä.