Alkoholin verkkokaupan verotus muuttuu tänään: Varo, ettet joudu maksajan rooliin

Alkoholin verkkokaupan verotus muuttuu tänään, kun voimaan astuu valmisteverotuslain muutos. Sen myötä ostajan verovastuu laajenee.

Tähän asti vastuu valmisteverojen maksamisesta on ollut myyjällä, jos myyjä on jotenkin vaikuttanut kuljetukseen. Tähän on katsottu riittävän esimerkiksi se, että myyjän sivuilla on linkki jonkin kuljetusyrityksen sivuille.

Verovastuu on ollut ostajalla vain, kun ostaja on järjestänyt kuljetuksen täysin itsenäisesti.

Lakimuutoksen myös ostaja voi joutua myös valmisteveron maksajaksi, jos myyjä ei ole tehnyt ennakkoilmoitusta ja maksanut vakuutta valmisteverojen suorittamiseksi.

Ostaja voi siis joutua maksamaan valmisteveroja 1. syyskuuta alkaen, vaikka myyjä järjestäisikin kuljetuksen.

Verohallinto on aikaisemmin arvioinut, ettei valtaosa alkoholia netissä myyvistä kaupoista maksa valmisteveroa Suomeen.

Valtion kassaan miljoonia lisää

Valmistevero voi vaikuttaa hintaan merkittävästi. Verohallinto käyttää tiedotteessaan esimerkkiä, jossa ulkomaisesta verkkokaupasta tilataan 24 tölkkiä 4,6-prosenttista olutta hintaan 13,90 euroa. Kun tähän lisätään valmisteveroihin kuuluvat alkoholivero ja juomapakkausvero, olutlavan verolliseksi hinnaksi tulee yli tuplasti enemmän, 31,08 euroa.

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että valtion kassaan saadaan lakimuutoksen myötä noin viisi miljoonaa euroa lisää verotuloja.

Suomalaiset innostuivat tilaamaan alkoholia netistä koronapandemian aikana. Alkoholin nettikauppaan heräsivät sen jälkeen myös Tulli ja Verohallinto, jotka aloittivat toissa vuonna tehovalvonnan.

Valvonnan aikana Tullin haaviin jäi tuhansia ulkomaisista verkkokaupoista tehtyjä tilauksia, joiden valmisteverot olivat maksamatta.

Lue myös:

    Uusimmat