Ulkomaisista verkkokaupoista tilattu alkoholi tekee vuosittain kymmenien miljoonien loven valtion verotuloihin.
Marraskuusta alkaen Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa, jotta valmisteverot saadaan kerättyä. Osa alkoholitilauksista pysähtyy marraskuusta alkaen Tulliin ja myös alkoholin tilaajille tulee veroja maksettavaksi.
Verohallinnon mukaan Suomen valtio menettää vuosittain arviolta 80–100 miljoonaa euroa verotuloja, koska ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista ei makseta veroja Suomeen.
– Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta. Tehokkaalla valvonnalla haluamme varmistua siitä, että jatkossa verot tulevat maksetuksi myös verkosta tilatusta alkoholista, Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola sanoo tiedotteessa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan verkosta ostetun alkoholin tilausmäärät olivat kasvussa jo ennen koronaa, mutta vuosina 2019–2021 määrät noin kolminkertaistuivat.
Ulkomailta tilatun oluttölkin hinta kaksinkertaistuu
Marraskuusta alkaen Tulli pysäyttää havaitut alkoholitilaukset ja selvittää Verohallinnolta, onko niistä maksettu vaaditut vakuudet ja tehty ennakkoilmoitukset. Pysäytys kestää aina vähintäänkin jatkoselvitysten ajan.
Jos ilmoitus ja vakuus ovat hoitamatta ja vastuu veroista kuuluu viranomaistietojen perusteella myyjälle, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen ja tilaus jää odottamaan verojen maksua. Juomien haltuunoton tarkoituksena on varmistaa, että myyjä maksaa verot Suomeen.
Peltolan mukaan verkosta tilatun edullisen oluttölkin hinta suurin piirtein kaksinkertaistuu, kun myös verot tulevat tilaajan maksettaviksi.
Valtiovarainministeriö myönsi Verohallinnolle ja Tullille keväällä 2022 lähes kolmen miljoonan euron rahoituksen tehovalvontaan, joka jatkuu ainakin vuoden 2023 loppuun.