Alkoiko eutanasiaa toivonut nainen katua viime hetkellä? Tytär joutui pitelemään vastustelevaa äitiään, kun kuolettava lääke annettiin – lääkäri joutui oikeuteen

11:00imgVideo: Eutanasia jakaa mielipiteitä – tällaista keskustelua Suomessa on käyty
Julkaistu 27.08.2019 11:52

Sanna Pekkonen

sanna.pekkonen@mtv.fi

Alankomaissa on alkanut harvinainen oikeudenkäynti, kun hollantilaista lääkäriä syytetään eutanasian tekemisestä varmistamatta dementiaa sairastavan potilaan tahtoa.

Tapauksesta uutisoivan BBC:n mukaan 74-vuotias Alzheimeria sairastava nainen oli kirjoittanut lausunnon, jossa hän sanoi haluavansa mieluummin eutanasian kuin joutua hoivakotiin.

Neljä vuotta myöhemmin eutanasian hetkellä nainen vaikutti kuitenkin vastustavan tekoa. BBC:n mukaan naisen oma lääkäri ja kaksi muuta lääkäriä olivat päätyneet tekemään eutanasian, ja potilaan kahviin laitettiin unilääkettä. Sen seurauksena hän vaipui tajuttomuuteen.

Nainen kuitenkin heräsi vielä myöhemmin ja osoitti tuolloin vastustamisen merkkejä. Naisen tyttären ja hänen aviomiehensä täytyi pidellä naista paikallaan, kun lääkäri antoi tappavan lääkkeen.

Historiallinen oikeudenkäynti

Vuonna 2016 sattunut tapaus on viety nyt oikeuteen.

Uutistoimisto AP:n mukaan oikeustapauksella halutaan saada linjaus siitä, mitä lääkärien pitäisi tehdä dementiaa sairastaville potilaille, jotka ovat aiemmin halunneet eutanasian, mutta muuttavat myöhemmin mieltään.

– Ratkaiseva kysymys on, kuinka pitkään lääkärin pitäisi kuunnella dementiaa sairastavan potilaan mielipidettä, jos hän on aiemmin toivonut eutanasiaa, yleisen syyttäjän tiedottaja Sanna van der Hard sanoi BBC:n mukaan.

Syyttäjän mukaan lääkäri ei varmistanut riittävällä tavalla, oliko potilas edelleen halukas eutanasiaan. Tämä rikkoon Alankomaiden eutanasialakia. Lääkärille ei kuitenkaan vaadita vankeusrangaistusta tapauksesta.

Edesmenneen potilaan perhe seisoo lääkärin takana.

Kyseessä on ensimmäinen eutanasiaoikeudenkäynti sen jälkeen, kun eutanasia sallittiin Alankomaissa vuonna 2002. Historialliseen tapaukseen odotetaan ratkaisua syyskuun alussa.

Tuoreimmat aiheesta

Eutanasia