Vantaalaisen Minnan (nimi muutettu) molemmat lapset ovat allergisia.
Nyt 4- ja 6 -vuotiaat lapset ovat olleet syntymästään asti yliherkkiä ruoka-aineille. Esikoinen niin pahasti, että sieti vielä kaksi vuotta sitten vain kahta ruoka-ainetta.
Neuvolassa Minna törmäsi vähättelyyn kun hän yritti saada apua itkuiselle esikoiselleen. Neuvolan mukaan tuoreet vanhemmat vain ylireagoivat:
– Ensimmäisen lapsen kanssa diagnoosin saamisessa meni pitkään. Neuvola ei osannut ollenkaan auttaa. Sieltä vain todettiin että on ihan normaalia että vauva huutaa ja että vauva ei nuku. Heidän mukaansa äiti omalla hermostumisellaan vain lisää lapsen itkua ja ahdistusta.
Sairausdiagnoosi oli helpotus
Tieto sairaudesta oli perheelle helpottava, kyseessä ei ollutkaan vain kokemattomien vanhempien vuorovaikutusongelma, kuten neuvolassa oli väläytelty. Uusi lääkäri myös tuki äitiä imetysdieetissä.
– Lapsi oli lähemmäs vuoden kun löydettiin hyvä lääkäri, aloitimme altistukset ja imetysdieetin. Lopulta jäi vain 5 ruoka-ainetta joita pystyin syömään. Se oli tiukka, mutta lapsi voi silloin suhteellisen hyvin.
Kakkosen kohdalla imetysdieetistä tuli vielä tiukempi.
– Toisen lapsen kohdalla olin imetysdieetillä jossa vain kaksi ruoka-ainetta kävi. Tätä dieettiä kesti puolitoista vuotta. Jaksoin itsekin paremmin kun näin että siitä oli hyötyä lapselle ja kun lapsi ei huutanut koko yötä tuskissaan. Heti kun otin itselleni lisää ruokia alkoi lapsi voimaan huonommin.
Uudet suunnitelmat huolettavat
Minnan lapset ovat nyt päiväkodissa missä perheen allergialistaa seurataan huolella, ja äiti voi olla huoletta töissä luottaen siihen että vastassa ovat iloiset ja terveet lapset. Suunnitelmat siitä että jatkossa päivähoidossa ja kouluissa otettaisiin huomioon vain vakavat ja merkittävät allergiat saa tyrmistyneen vastaanoton.
– Se kuulostaa surulliselta ja pelottavalta. Tuntuu siltä että allergiatilastoja halutaan pienentää lasten hyvinvoinnin kustannuksella. Enkä myöskään ymmärrä mitä tämä "merkittävä" tässä tarkoittaa. Kuka määrittelee mikä on merkittävä ongelma, onko se lääkäri joka näkee lasta lyhyen vastaanoton ajan, vai onko se lasta ympärivuorokautisesti hoitava vanhempi?
"Ei ole turhia ruokarajoituksia!"
Turhan tiukkoja ruokavalioita on lääkäreiden ja ravitsemusterapeuttien mukaan jälkeenpäin vaikea purkaa. Allergiaperheen arkea elävä äiti ei usko turhiin rajoituksiin.
– En usko että kaikki Suomen allergiset perheet pitäisivät turhaan ruokarajoituksia. Kuka vanhempi ei haluaisi lapselleen parasta? Kuka ei haluaisi että lapsi kokee kuuluvansa joukkoon kun saa syödä samaa kuin muut? Voi olla että sellaisia turhaan vältteleviä perheitä on kourallinen, mutta nyt haukutaan kyllä suurta joukkoa.
Allergiaohjelman tavoite: Puolet koulujen erikoisruokavalioista pois