Aloittaako Nato pidemmän operaation Itämerellä? Tutkija: "Pidän mahdollisena"

3:14img
Mistä aiheista Itämeren maiden Nato-huippukokouksessa tullaan keskustelemaan?
Julkaistu 13.01.2025 19:47

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tutkijatohtori Iro Särkkä kertoo, mitä Itämeren alueen Nato-maiden huippukokoukselta odotetaan.

Tiistaina Helsingissä järjestetään Itämeren alueen Nato-maiden huippukokous, jota isännöi presidentti Alexander Stubb yhdessä Viron pääministeri Kristen Michalin kanssa.

Etukäteen on kerrottu, että aiheina ovat on Itämeren alueen turvallisuus, erityisesti toimet kriittisen vedenalaisen infrastruktuurin suojaamiseksi. Lisäksi tullaan keskustelemaan Naton läsnäolon vahvistamisesta Itämerellä sekä Venäjän varjolaivaston uhkaan vastaamisesta.

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) on kertonut odottavansa kokoukselta uusia vielä nykyistä pidemmälle meneviä toimia. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Iro Särkän mukaan Nato hoitaa tässä päätehtäväänsä eli yhteistä puolustusta ja pelotetta, ja näin ollen hänen mukaansa on odotettavissa, että Nato voisi jopa käynnistää Itämeren alueella pidempikestoisen operaation meritilannekuvan ylläpitämiseksi ja merenalaisten kaapeleiden ja tietoliikenneyhteyksien valvomiseksi.

Aivan vastaavia operaatioita Natolla ei Särkän mukaan vielä ole, mutta pitkäkestoisia rauhanoperaatioita Välimerellä kyllä, esimerkiksi terrorisminvastaisessa torjunnassa ja meriturvallisuuden ylläpidossa 

– Tietyllä tapaa voidaan ajatella, että Naton toiminnan painopiste on siirtymässä jossain määrin pohjoisille Itämeren alueillekin.

Särkkä ei pidä Naton läsnäoloa eskalaatioriskinä.

Presidentinlinnassa järjestettävässä kokouksessa ovat mukana presidentti Stubbin ja pääministeri Michalin lisäksi Naton pääsihteeri Mark Rutte, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Latvian presidentti Edgars Rinkēvičs, Liettuan presidentti Gitanas Nausėda, Puolan pääministeri Donald Tusk, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Euroopan komission varapuheenjohtaja Henna Virkkunen.

Lue myös: Poliisi: Vältä autoilua Helsingin keskustassa tiistaina

Tutkija: Mahdollisesti päätöksiä Nato-operaatioista

Kokouksella oli kiire ja se pistettiin nopeasti kasaan. 

Voisiko olettaa, että jo tämän kokouksen aikana konkreettisesti päätettäisiin Nato-operaatioista tai muista, mitä todella näkyy Itämerellä?

– Pidän tätä aivan mahdollisena siltä osin kuin tämä ryhmä voi asiasta päättää. Kuitenkin lopulta tarvitaan 32 Nato-maan yksimielinen päätös.

Särkän mukaan se, että Naton pääsihteeri on tulossa paikalle ja mukana ovat myös kaikkien Itämeren Nato-maiden johtajat, antaa hyvin selkeän viestin. 

– Uskon, että tällä tietyllä tapaa paalutetaan tätä Naton toimintaa pitkäkestoisemmin. 

Katso myös uutisjuttu aiheesta:

2:03img

Lue myös: 

Presidentti Stubb isännöi Itämeren Nato-huippukokousta Helsingissä 

Pääministeri Orpo Ylellä: "On selvää, että Eagle S kuuluu Venäjän varjolaivastoon"

Tuoreimmat aiheesta

Itämeri