Altistaako uskonnollisuus koronarokotteesta kieltäytymiselle? Tätä kysyttiin tänään MTV:n Uutisaamussa vierailleelta Helsingin yliopiston ekumeniikan professorilta Risto Saariselta.
Hänen mukaansa kaikki suuret maailmanuskonnot ja suuret kirkkokunnat kannattavat rokottamista. Saarinen myös muistuttaa, että Suomessakin papeilla on pitkät perinteet kansanvalistustyön historiassa rokottamiseen kehottamisesta.
Saarisen näkemyksen mukaan myöskään uskonnollisten liikkeiden ja yhteisöjen virallisissa linjoissa ei ole juurikaan nähtävissä rokotekriittisyyttä.
Lue myös: Koronavalheita levitetään sakeana jopa suoraan postilaatikoihin: Tautia on yritetty välttää juomalla desinfiointiainetta ja hopeavettä, professori kertoo
– Ne ovat lähtökohtaisesti rokotusmyönteisiä. Mutta on myös totta, että jyrkissä liikkeissä yksittäiset vahvat saarnaajat tulevat esiin. Meillä on sosiaalisen median aikana yksittäisiä saarnamiehiä ja vähän saarnanaisiakin, jotka levittävät somessa rokoteskeptisyyttä.
Saarinen katsoo, että tällaisten saarnaajien rokotekriittisyys ei kuitenkaan ole aina absoluuttista, vaan he saattavat itse ottaa rokotteen.
Rokotteesta kieltäytymistä perustellaan yksilönvapaudella
Henkilöt, jotka kategorisesti kieltäytyvät rokotteista, perustelevat päätöstään Saarisen mukaan yleensä yksilönvapaudella.
– Että tämä on minun juttuni ja ikään kuin juuri minä en ole tässä yleisessä tilanteessa altis kuin muut. Siihen saattaa liittyä myös epäluuloa yhteiskuntaa kohtaan.
Lue myös: Suomen rokotevastaisia kuntia johtaa nyt Sievi, jossa aiheesta pitää puhua varovasti: "Aggressiivinen hyökkäys yllätti"
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Saarinen näkee, että kyseessä on yhteisen hyvän ja yksilönvapauden välinen jännite.
– Ajattelen niin, että meillä on eurooppalainen yhteisen hyvän ja yhteisen vastuun aate, jossa ajatellaan, että sinun eettiset ratkaisut ovat yhteisöllisiä. Ne suojaavat lähimmäisiä ja ikään kuin yhteisö on se kokonaisuudesta päättävä. Sitten on angloamerikkalainen jyrkän yksilönvapauden aate, jossa lähdetään siitä, että juuri minun moraaliset valinnat ovat kaikkein perimmäisiä.
Afganistanin talebanit muuttivat suhtautumistaan
Saarinen kertoo, että rokotekielteisyys liittyy myös laajemmin vallankäyttöön.
Lue myös: Rokotekriittisyyttä tutkitaan nyt Suomi-vetoisesti EU-maissa: "Salaliittoteoriat vain pienessä roolissa rokote-epäröijillä"
– Kun itse päästään enemmän valtaan, ollaan myönteisempiä [rokotteille].
– Jopa Afganistanin talebanit vastustivat rokotteita ollessaan sissitaistelijoita, mutta nyt kun he pääsivät valtaan, he antavat rokotuskampanjoiden tapahtua.
8:42