Älypuhelin on syrjäyttämässä tietokoneen suosituimpana alustana nettipohjaisten palveluiden käytölle.
15–20-vuotiaat ovat jo aiemmin käyttäneet palveluita eniten älypuhelimilla, mutta nyt älypuhelin valtaa tietokoneen roolia myös 20–40-vuotiaiden ikäryhmässä.
Operaattoriyhtiö Elisan teettämän tutkimuksen mukaan myös 41–75-vuotiaiden keskuudessa palveluja käytetään älypuhelimella useammin kuin vuosi sitten. Tietokoneen suosio on joko laskenut tai pysynyt ennallaan.
Prior Konsultoinnin tutkimuksessa älypuhelinten käyttäjiltä kysyttiin, mitä suosittuja nettipohjaisia palveluja he käyttävät eri laitteilla viikoittain. Palvelut olivat muun muassa sähköposti, netin selailu, nettiostokset, Facebook, Twitter, blogien luku, elokuvien katselu, nettipuhelut ja pikaviestit.
Tutkimuksessa havaittiin myös se, että nettipuheluiden ja pikaviestien suosio on kasvanut etenkin yli 50-vuotiaiden keskuudessa. Esimerkiksi WhatsApp-sovelluksen päivittäinen käyttö on kasvanut kaikissa ikäryhmissä.
Alle 17-vuotiaista tytöistä sitä kertovat käyttävänsä kaikki.
Sen sijaan uudet somepalvelut, Periscope ja Telegram eivät ole saaneet kunnolla jalansijaa missään ikäryhmässä. Twitterille ei ole Suomessa lämmetty vieläkään samaan tyyliin kuin monissa muissa maissa.
Kysely tehtiin tämän vuoden tammi-helmikuussa noin 1 400:lle. Vastaajat olivat älypuhelimen käyttäjiä, jotka edustavat sukupuolen ja asuinpaikan suhteen 15–75-vuotiaita suomalaisia.