Itä-Suomen yliopiston professori Mikko Hiltunen uskoo, että lähivuosina Alzheimerin taudin hoidossa ja ehkäisyssä tullaan etenemään.
Eilen uutisoitiin Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmän osallistuneen kansainväliseen yhteistyöprojektiin, jossa on tunnistettu useita Alzheimerin taudin riskiä lisääviä muutoksia ABCA7-geenissä. Tutkimuksessa Alzheimerin taudin yhteydessä on löydetty geenimuutoksia, jotka lisäävät tautiin sairastumisen riskiä kaksinkertaisesti.
– Tämä on siinä mielessä hyvin merkittävää, että kun aiemmin olemme löytäneet matalan riskin geenimuutoksia, niin nyt tässä tutkimuksessa löydettiin melkein kymmenen kertaa riskivaikutukseltaan voimakkaampia geenimuutoksia, kertoo professori Mikko Hiltunen.
Rokotteesta lupaavia tuloksia
Hiltunen näkee Alzheimerin hoidon ja ennaltaehkäisyn tulevaisuuden varovaisen positiivisena. Siitä, mikä hoidon tai lääkkeen muoto lopulta on, ei ole varmuutta – tutkimukseen käytetään tällä hetkellä kuitenkin runsaasti aikaa, rahaa ja vaivaa.
Hiltunen kertoo äskettäin esitellyn lupaavia tuloksia Alzheimerin rokotepohjaisesta hoidosta, jonka kliinisessä tutkimuksessa ollaan etenemässä nopeasti. Hiltunen arvioi, että mahdollisesti jo viiden vuoden sisällä Alzheimerin tautiin saadaan – jos ei vielä tautia pysäyttävää – niin hidastavaa ja oireita vähentävää uutta hoitoa.
– Se, että pystymme lievittämään vielä voimakkaammin oireita ja hidastamaan etenemistä, näyttää lupaavalta.
Kyseessä riski, ei tautia aiheuttava muutos
Hiltusen mukaan tutkimus geenimuutoksista on tärkeää, jotta mahdolliset kartoitukset siitä, kenellä muutoksia on, voidaan aloittaa hyvissä ajoin. Näin tulevaisuudessa lääkitys voitaisiin aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa tautia.
– Mutta toistaiseksi, kun lääkitystä vielä ei ole ja meillä on ainoastaan oireenmukaista hoitoa Alzheimerin tautiin, niin en tekisi johtopäätöstä, että ihmisten pitäisi rynnätä tekemään geenitestejä tämän perusteella – koska kyseessä kuitenkin on edelleenkin riski, ei tautia aiheuttava muutos.
Vaikka riski sairastua Alzheimeriin on suuresti kasvanut kyseisen muutoksen kohdalla, ei se kuitenkaan tarkoita, että henkilö tulee tautiin loppujen lopuksi sairastumaan.
– Siinä on vielä monta muuta asiaa rinnalla, kuten elintapa ja ympäristötekijät, jotka vaikuttavat sairastumiseen, Hiltunen toteaa.