Amanda Kotaja ylsi paralympiamitaliin

Suomen Amanda Kotaja kelasi T54-luokan paralympiapronssille 100 metrillä. Suomen mitalisaldo nousi kolmeen, kun myös Leo-Pekka Tähti ylsi keskiviikkona pronssille ja Toni Piispanen oli napannut aikaisemmin hopeaa

Naisten T54-luokan 100 metrin kilpailun voittoon kelasi Belgian Lea Bayekula ajalla 15,50. Hopeaa sai yhdysvaltalainen Tatyana McFadden ajalla 15,67. Amanda Kotajan aika oli 15,77.

– Valehtelisin, jos sanoisin, etten kultaa lähtenyt hakemaan, mutta tytöt kelasivat mielettömän hyvin, Kotaja sai sanotuksi tunteiden purkauduttua Ylen haastattelussa.

Paralympiamitali on Kotajalle uran toinen. Tokion paralympialaisista hän sai hopeaa samalta matkalta. Pariisissa finaalin vauhti oli vielä kovempi, mitä Kotaja oli ajatellut. Omaa suoritustaan hän ei kuitenkaan moittinut.

– Paras koskaan kelaamani arvokisafinaali.

Kaksinkertainen paralympiamitalisti joutuu vielä odottamaan kirkkainta kruunua.

– Olen samalla onnellinen, mutta vähän pettynyt, Kotaja päätti.

Myös Leo-Pekka Tähti kelasi pronssia

Leo-Pekka Tähti kelasi pronssille miesten T54-luokan ratakelauksen 100 metrin finaalissa.

Paralympialaisuransa finaaliin päättäneen Tähden aika oli 13,86. Voittoon yltänyt meksikolainen Juan Pablo Cervantes kelasi matkan aikaan 13,74. Thaimaan Athiwat Paeng-nuea vei hopeaa ajalla 13,79.

– Mitali ei tänään ollut itsestään selvä asia. Tiesin, että tulee kaikkien aikojen kovin finaali ja sitä se olikin, Tähti kertasi kisan jälkeen Ylen haastattelussa.

Kilpailun voittajaa Tähti piti hienoisena yllätyksenä.

– Hän on ollut pitkään mukana, ja olen iloinen hänen puolestaan, että sai vihdoin kruunun hienolle uralleen. Yllätys, että Paeng-Nuea jäi hopealle, Tähti pohti kilpakumppaneiden sijoituksia.

Kaksijakoiset fiilikset

Paralympiamitali on uransa kuudensissa paralympialaisissa kilpailleelle Tähdelle kahdeksas. Tähti ei kokenut varsinaisesti epäonnistuneensa finaalissa, mutta täysin nappiin kisa ei mennyt.

– Vähän kaksijakoinen fiilis. Mielestäni onnistuin kyllä finaalissa, mutta maksiminopeus ei kiihdy tarpeeksi hyvin. Alkukesän esityksillä olisi ollut tänään enemmän otettavissa, mutta viimeaikaiset tulokset ovat olleet aika lailla laskussa. Kuitenkin paralympiapronssi, niin hyvältä se tuntuu, Tähti pohti Ylellä.

Kultaa Tähti on voittanut Ateenasta vuonna 2004 sekä 100 että 200 metriltä. Pekingissä 2008, Lontoossa 2012 ja Rio de Janeirossa 2016 kultaa tuli sadalta metriltä. Lisäksi pronssia hän vei Pekingissä 200 metriltä.

Vieläkö arvokisoihin?

Vielä juuri ennen Pariisia Tähti paljasti arvokisaikkunan olevan raollaan, vaikka paralympiaura päättyikin "ehdottomasti" keskiviikkoiltaan. Heti Pariisin finaalin jälkeen Tähti ei osannut vielä sanoa jatkosta.

– Parempi, että ottaa nyt päivä kerrallaan. Voi olla, että ura jatkuu MM-kisoissa, tai yhtä hyvin voi olla, ettei jatku, Tähti totesi.

Paralympialaisisten puitteet jäävät kuitenkin varmasti muistoihin.

– Täytyy ehkä päästää vähän höyryjä, että pääsee miettimään miltä se tuntuu. Täällä oli hyvä kisata ja meillä on Suomen joukkueessa ollut hyvä henki, Tähti kertoi Ylellä.

Kaikki matkat mukaan luettuna Tähti on kerännyt peräti 34 arvokisamitalia. MM-kisoista hän on voittanut viisi kultaista, neljä hopeista ja kolme pronssista mitalia. EM-kisoissa Tähti on ollut suvereeni. Sitä todistaa kymmenen eri matkojen kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi.