"Amerikan rikkain poliitikko", joka antaa Trumpille samalla mitalla – varapresidentiksi väläytellään erikoista hahmoa

Donald Trumpin salamurhayritys sai osan demokraateista varovaisemmiksi Trumpia koskevissa hyökkäyksissään. Demokraattien riveistä löytyy kuitenkin yksi varsinainen rääväsuu.

Trumpin salamurhayritys ei laimentanut Illinois’in osavaltion kuvernöörin J. B. Pritzkerin inhoa ex-presidenttiä kohtaan. Kamala Harrisin täytyy pian valita varapresidenttiehdokkaansa ja kuvernöörinä Pritzkerin nimi on mainittu useiden muiden nimien rinnalla mediassa.

Miljardööri- ja liikemiestaustainen, suurikokoinen, suorapuheinen ja tarvittaessa äänekäs kuvernööri on kuin demokraattien peilikuva Donald Trumpista. Pritzker toimii tällä hetkellä toista kauttaan Illinois’in kuvernöörinä. 

Muutama päivä salamurhayrityksen jälkeen kuvernööri Pritzker jatkoi entisen presidentin ryöpyttämistä medialle.

Kuvernööri kertoi olleensa tyytyväinen, että Trump selvisi melko vähin vammoin, mutta sen jälkeen muistutti, ettei ampumisen saa antaa vaikuttaa asioiden todelliseen laitaan.

– Trump on edelleen tuomittu rikollinen, raiskaaja, valehtelija ja sopimaton presidentin virkaan.

Raiskaajalla kuvernööri viittaa New Yorkissa vuonna 2023 ratkaistuun siviilijuttuun, jossa Trumpin todettiin käyttäneen seksuaalisesti hyväkseen toimittajaa ja kirjailijaa E. Jean Carrollia vuonna 1996. Trump tuomittiin maksamaan miljoonakorvaukset, mutta häntä ei varsinaisesti tuomittu raiskauksesta.

Tuomiosta lisää pontta

Trump todettiin alkukesästä syylliseksi niin kutsutussa hyssyttelyrahajutussa, jonka myötä Pritzkerin mylvintä kasvoi entisestään.

Muutama viikko sitten Pritzkerin ryöpytys meni Trumpin ihon alle, ja Trump julkaisi omassa sosiaalisessa mediassaan vastineena pitkät haukut.

Ex-presidentti muun muassa arvosteli kuvernöörin tapaa hoitaa Illinois’in asioita. Trump syytti Pritzkeriä myös osavaltion ”tuhosta”.

– Rikollisuus rehottaa ja ikävä kyllä, ihmiset pakenevat Illinois’ista, Trump kirjoitti.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tällä tavalla Pritzker haukkui Trumpia kesäkuussa.

Hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin jälkimainingeissa miljardööri kutsui Trumpia myös rikolliseksi, homofoobikoksi, rasistiksi ja huijariksi.

Olisiko Pritzkerista varapresidentiksi?

Kohti presidenttiehdokkuutta etenevän Kamala Harrisin on pian tehtävä päätös myös varapresidenttiehdokkaasta. 

Pritzkerin nimi on mainittu useissa uutisjutuissa, joissa käsitellään potentiaalisia nimiä, joiden joukosta Harris valinnee varapresidenttiehdokkaansa. Pritzkeriä ei kuitenkaan pidetä kärkinimenä.

Upporikkaan pitkäaikaisen demokraattien tukijan mukana Harrisin kampanja voisi kuitenkin saada ärhäkän puolestapuhujan. 

Pritzkerin perhe omistaa muun muassa kuuluisan Hyatt-hotelliketjun. Miehen omaisuuden arvoksi arvioidaan noin 3,5 miljardia dollaria ja häntä on kuvattu myös Amerikan rikkaimmaksi poliitikoksi.

Vihanpito alkoi jo korona-aikaan

J. B. Pritzkerin ja Trumpin kipinöivä sapelinkalistelu alkoi jo korona-aikaan, kun kuvernööri oli turhautunut liittovaltion toimintaan koronakriisin hoidossa.

Esimerkiksi keväällä 2020 useilla lentoasemilla syntyi täysi kaaos, kun tuhannet ja tuhannet ihmiset ruuhkauttivat esimerkiksi Chicagon O’Haren lentoaseman pahoin.

Pritzker oli arvostellut Trumpin hallinnon tapaa hoitaa tilannetta.

Kuvernööri kertoi tuolloin televisiossa saaneensa puhelun Valkoisesta talosta.

– Sain illalla yhdentoista maissa puhelun Valkoisen talon työntekijältä, joka huusi minulle, kuvernööri kuvaili Trumpin hallinnon tapaa toimia.

Myös Vance saa osansa

Trumpin ohella kuvernööri on ryöpyttänyt Trumpin varapresidenttiehdokasta J.D Vancea, jonka näkemyksiä Illinois’in kuvernööri kuvailee äärimmäisiksi.

Etenkin Vancen näkemykset abortista ovat demokraateille punainen vaate.

– Vance on sitä mieltä, että jos sinut raiskataan tai olet joutunut insestin uhriksi, sinut täytyisi pakottaa pitämään lapsi, kuvernööri Pritzker kommentoi Trumpin varapresidenttiehdokkaan aborttikantaa.

Trumpin varapresidenttiehdokas on sanonut, ettei abortin pitäisi olla sallittua edes siinä tapauksessa, että lapsi on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen tuloksena. 

Vancen mukaan poikkeuksena voisivat olla tilanteet, joissa äidin henki on vaarassa.

Vance on myös ylistänyt korkeimman oikeuden päätöstä siirtää aborttioikeudesta päättäminen osavaltiotasolle.

Maanantaina Pritzker antoi Kamala Harrisille julkisen tukensa. Hän on myös kittänyt presidentti Joe Bidenia tämän tekemästä työstä.

Tässä artikkelissa on käytetty myös seuraavia lähteitä: ABC Chicago, Newsweek, New York Times, NBC News, NBC News. Forbes.

Lue myös:

    Uusimmat