Erityisesti vaa'ankieliosavaltioiden äänestysaktiivisuus on avainasemassa siinä, voiko demokraattien Kamala Harris päihittää Donald Trumpin tulevissa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, Jani Kokko arvioi.
Yhdysvaltain-asiantuntija ja kansanedustaja Jani Kokko (sd) arvioi aamun Huomenta Suomessa, että ilman jotakin "massiivista skandaalia" on melkein täysin varmaa, että Yhdysvaltain nykyisestä varapresidentistä Kamala Harrisista tulee demokraattipuolueen presidenttiehdokas.
– Ensinnäkin vaatisi, että olisi joku uskottava vaihtoehto, joka haluaisi hänen sijastaan oikeasti ehdolle, Kokko selittää mainiten, että kaikki potentiaaliset ehdokkaat ovat jo esittäneet tukensa Harrisille.
Lue myös: Epäsuosittu Kamala, sihteerin kanssa vehdannut ex-pormestari ja "se nainen Michiganista" – kuka heistä astuu Bidenin saappaisiin?
2020 tarvittiin katutappelija, nyt jotain uutta
Jos Kamala Harris valitaan viralliseksi ehdokkaaksi, ei edessä ole helpot vaalit Harrikselle eikä republikaanien ehdokkaalle Donald Trumpille. Kummallakin on omat hidasteensa.
Jos Harrisia verrataan vuoden 2020 vaalien Bideniin, näkee Kokko Bidenin aseman hitusten vahvempana, jolloin Biden myös päihitti silloin istuvana presidenttinä toimineen Trumpin.
– Silloin tarvittiin, itse käytän termiä katutappelija, koska Trump ei pelaa normaaleilla säännöillä. Jos tähän vertaa, niin Harris on hieman altavastaajan asemassa.
– Tämä oli neljä vuotta sitten ja nyt on aivan toisenlainen tilanne. 70 prosenttia amerikkalaisista ei halua nähdä toisintoa neljän vuoden takaisesta, he haluavat nähdä jotkut aivan muut herrat kuin nämä samat, Kokko huomauttaa ja lisää, että demokraattien etuna on se, että puolue on onnistunut saamaan uudet kasvot.
Lue myös: Reuters: Harrisilla riittävästi delegaatteja ehdokkuuteen
Äänestysaktiivisuus ja vähemmistöt avainasemassa
Loppujen lopuksi merkittävintä on Kokon mukaan demokraattien kannalta se, millainen äänestysaktiivisuus on muutamissa vaa'ankieliosavaltioissa.
– Miten kriittiset vähemmistöt, Arizonassa ja Nevadassa latinot, Georgiassa afroamerikkalaiset, ruostevyöhykkeellä ehkä esikaupunkialueiden erityisesti valkoiset naiset, suhtautuvat Harrisin ehdokkuuteen. Tällä hetkellä se näyttää erityisen positiiviselta.
– Siellä [puolueessa] on innostusta ja momentumia, jotka voivat auttaa Harrisin vaalivoittoon.
Lue myös: Miten EU:n ulkoministerit reagoivat Bidenin ilmoitukseen? Valtosen tiedotustilaisuus suorana kello 17
Myös juuri vähemmistöjen äänestyskäyttäytyminen on avainasemassa näissä vaaleissa.
Varsinkin afroamerikkalaisten äänestäjien puolelle saaminen on Kokon arvion mukaan tärkeää, jos Harris haluaa päihittää Trumpin vaaleissa. Tämä ei kuitenkaan ole Harrisin kannalta itsestään selvää.
– Erityisesti päätökset, joita hän teki syyttäjänä Kaliforniassa – osa väitti, että ne olivat afroamerikkalaisia syrjiviä. Heihin vetoaminen on ollut hänelle erittäin suuri haaste.
– Hän on itse vähemmistöä, mutta hän on väärällä tavalla vähemmistöä. Hän ei suoraan identifioidu siihen laajaan afroamerikkalaisten väestöön tai tarinaan eikä latinoihin, johtuen hänen jamaikalaisintialaistaustaisista juurista.
Kokko huomauttaa, että afroamerikkalaisten seisoivat erittäin vahvasti Bidenin ja Bill Clintonin takana, minkä avulla kumpikin myös nousi Valkoiseen taloon.
– Ilman sitä ei voida demokraattia valita.
Toisaalta haasteita voi aiheuttaa demokraattipuolueen ja republikaanipuolueen vaihtuneet roolit. Siinä missä demokraatit on nähty aiemmin vasemmiston etua ajavana puolueena, puhuttelee Trump yhtälailla tätä ryhmää nykyään.
Tämä asetelma nähtiin myös jo vuoden 2016 vaaleissa, jolloin Hillary Clinton oli ehdolla Trumpia vastaan.
– Silloin kumpikaan puolue ei kyennyt osoittamaan heille [äänestäjille] suuntaa, niin he tarttuivat Trumpiin.