Epäsuosittu Kamala, sihteerin kanssa vehdannut ex-pormestari ja "se nainen Michiganista" – kuka heistä astuu Bidenin saappaisiin?

Demokraattien presidenttiehdokkaaksi veikatuilla poliitikoilla on hyvin erilaisia taustoja.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ilmoitus vetäytyä presidenttiehdokkuudesta käynnisti poliittisen myllerryksen demokraattien riveissä. Biden itse sekä useat tunnetut demokraatit asettuivat Bidenin ilmoituksen jälkeen istuvan varapresidentin Kamala Harrisin tueksi.

Harrisin ehdokkuus ei kuitenkaan ole tällä taputeltu, sillä ehdokkaan valitsee demokraattien puoluekokous, jonka edustajilla on teoriassa mahdollisuus valita kenet tahansa sopivaksi katsomansa henkilö.

Bidenin mahdollisia korvaajia on kuitenkin ehditty puida yhdysvaltalaismedioissa jo viikkojen ajan. MTV Uutiset esittelee tässä artikkelissa Kamala Harrisin sekä kaksi muuta potentiaalisena mainittua ehdokasta.

Istuva varapresidentti Kamala Harris

Kamala Harris (s. 1964) toimi ennen varapresidenttiyttään kotiosavaltionsa Kalifornian senaattorina. Harris on toiminut myös Kalifornian osavaltion oikeusministerinä sekä syyttäjänä.

Harrisin vanhemmat ovat korkeasti koulutettuja maahanmuuttajataustaisia amerikkalaisia. Harrisin vanhemmat ovat nyt jo edesmennyt intialainen syöpätutkija Shyamala Gopalan ja jamaikalainen taloustieteilijä Donald Harris, jotka erosivat Harrisin ollessa nuori. Harris kasvoi äitinsä kanssa Kalifornian Berkeleyssä.

Kamala Harris on naimisissa juristi Douglas Emhoffin kanssa.

Mistä Harris tunnetaan?

Harris on varapresidenttikaudellaan jäänyt Joe Bidenin varjoon.

Lisäksi Harrisille sysättiin muun muassa epäkiitollisia, laittomaan maahanmuuttoon sekä äänioikeuteen liittyviä tehtäviä.

Harris on kuitenkin työskennellyt ahkerasti Bidenin kampanjan tukemiseksi. Hänet tunnetaan aborttioikeuksien haukkamaisena puolustajana.

Maaliskuussa Harris vieraili Minnesotassa sijaitsevalla aborttiklinikalla. Tapaus on tiettävästi ainoa kerta, kun presidentti tai varapresidentti ovat vierailleet aborttiklinikalla. 

Lisäksi Harrisin etninen tausta nähdään vahvuutena etenkin tummaihoisten sekä nuorten äänestäjien keskuudessa.

San Franciscon piirisyyttäjänä toimiessaan Harrisin ensimmäisen piirisyyttäjävuoden aikana tuomioprosentti hyppäsi 52:sta 67 prosenttiin.

Kritiikkiä Harris sai Kalifornian oikeusministerivuosinaan muun muassa siitä, että joidenkin mielestä Harris ei puuttunut tarpeeksi poliisiväkivaltaan. Hän muun muassa kieltäytyi tutkimasta kahden mustan miehen ampumisia vuosina 2014 ja 2015.

Mitkä ovat Harrisin mahdollisuudet Donald Trumpia vastaan?

Osa demokraattien ja presidentti Bidenin tukijoista sekä puolueen lahjoittajista on aiemmin pitänyt Harrisia poliittisena riskitekijänä, mutta New York Timesin mukaan huolet ovat osin hälvenneet. Harrisia ei pidetä erityisen lahjakkaana esiintyjänä tai karismaattisena poliitikkona.

Harrisin asemaa nakertavat myös huonot suosioluvut. Varapresidentti on ollut gallupien perusteella vain hivenen suositumpi kuin istuva presidentti Biden.

Tuoreen NPR/PBS NewsHour/Marist -kyselyn perusteella Kamala Harris johti Trumpia hiuksenhienosti prosenttilukemin 50–49. 

Vastaavassa kyselyssä istuva presidentti Biden johti Trumpia prosenttiluvuin 50 ja 48. Kyseisen mittauksen tulosten perusteella Harrisin mahdollisuudet Trumpia vastaan ovat siis lähes yhteneväiset Bideniin verrattuna. 

Vastaavia tuloksia on saatu useasta muustakin mittauksesta, joihin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi Forbesin sivuilla. 

Kamala Harrisin kampanja sai myös nostetta heti muutama tunti Joe Bidenin ilmoituksen jälkeen, kun useat demokraatit riensivät varapresidentin tueksi. 

New York Times kertoi, että puoleen päivään mennessä Suomen aikaa jo valtaosa kongressin edustajainhuoneen demokraateista oli ilmaissut tukensa Harrisille. Tukijoiden joukossa on myös enemmistö demokraattien senaattoreista, 32 senaattoria, ja 10 demokraattikuvernööriä.

Harrisin syyttäjätausta synnyttäisi myös mielenkiintoisen kontrastin Donald Trumpia vastaan, sillä Trumpista tuli vastikään historian ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti entinen presidentti, jonka on oikeudessa todettu syyllistyneen rikokseen.

– Olen syyttänyt seksuaalirikollisia. Trump on yksi heistä. Suljin voittoa tavoittelemattomat huijausopistot. Hän pyöritti sellaista. Pidin suuret pankit vastuullisina. Hän on niiden omistuksessa, Kamala Harris lausui kampanjavideolla vuonna 2019.

Tuolloin Harris kampanjoi päästäkseen demokraattien presidenttiehdokkaaksi. Kisan vei tunnetusti Joe Biden, joka valitsi Harrisin varapresidenttiehdokkaakseen.

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom (s. 1967) on jo viikkojen ajan mainittu yhtenä nimenä, mikäli Joe Biden päättäisi jättäytyä sivuun. Newsom on toiminut Kalifornian osavaltion kuvernöörinä vuodesta 2019.

Ennen kuvernöörikauttaan hän piti hallussaan osavaltion toiseksi korkeinta virkaa, joka vastaa varakuvernööriä.

Liikemiestaustainen Newsom on toiminut myös San Franciscon pormestarina. 

Newsom puolusti hanakasti Bideniä sen jälkeen, kun paine istuvan presidentin jättäytymiseksi pois vaaleista kasvoi. Newsom on todennut useita kertoja, ettei hän aio haastaa Kamala Harrisia, mikäli tämä päättää pyrkiä ehdokkaaksi. 

New York Timesin jutussa kuitenkin muistutetaan, että tämänkaltainen retoriikkaa on yleistä presidenttipelissä, vaikka henkilö pyrkisikin lopulta tehtävään.

Mistä Newsom tunnetaan?

Newsomin eduiksi luetaan muun muassa hänen kokemuksensa suuren osavaltion johtotehtävistä.

Kansallisestikin tunnettua Newsomia pidetään osaavana kampanjoijana.

Kalifornian kuvernööri on aiemmin ilmaissut halustaan asettua ehdolle presidentinvaaleissa vuonna 2028, mikä kielii miehen kunnianhimosta sekä halusta päästä jossain vaiheessa Valkoisen talon isännäksi.

Kohuja ja juominkeja

Menestyksekkäästä poliittisesta urastaan huolimatta Newsom saattaisi ehdokkaana joutua vastamaan hänen kotiosavaltiotaan riivaavia ongelmia koskeviin kysymyksiin. 

Kalifornia on kärsinyt viime vuosina muun muassa kodittomien suuresta määrästä ja asumisen kalleudesta. Myös verotus on osavaltiossa kireää.

Newsom jäi kiinni verekseltään koronavuonna 2020. Kuvernööri oli kehottanut kalifornialaisia pysyttelemään kotona, mutta osallistui itse ylellisille illallisille Yountvillessä sijaitsevassa The French Laundry -huippuravintolassa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Imagohaitta oli suurin, kun maskiton kuvernööri bongattiin osallistumasta erään lobbarin syntymäpäiväjuhliin yhdessä maan kalleimmista ravintoloista kesken kriisiajan. 

Newsomin ongelmallinen alkoholinkäyttö nousi myös takavuosina otsikoihin. Vuonna 2007 Newsom kertoi hakevansa apua alkoholinkäyttöönsä. Myöhemmin selvisi, ettei hän ollut kuitenkaan hakeutunut varsinaisesti katkaisuun.

Newsom on toista kertaa naimisissa ja hänen nykyinen vaimonsa on dokumentaristi ja näyttelijä Jennifer Siebel Newsom. Newsomiin on takavuosina yhdistetty niin kutsuttuja naissotkuja.

Vuonna 2007 tuolloisen San Franciscon pormestarin Gavin Newsomin suhde silloisen sihteerinsä ja hyvän ystävänsä vaimon kanssa tuli päivänvaloon ja aiheutti kohun. Suhteen aikaan Newsom oli keskellä avioeroprosessia silloisen vaimonsa kanssa.

Pärjäisikö Newsom Trumpille?

Ehdokkaiden potentiaalia selvittävien kyselyiden perusteella Gavin Newsomin mahdollisuudet Donald Trumpia eivät olisi sen paremmat kuin Joe Bidenilla.

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer (s.1971) on yksi demokraattipuolueen tämänhetkisistä tähtihahmoista. Demokraattien kansallisen komitean varapuheenjohtajana hän kuuluu myös niin kutsuttuun puolue-eliittiin. 

Koulutukseltaan Whitmer on juristi. Hän on toista kertaa naimisissa, ja Whitmerin nykyinen puoliso on hammaslääkäri Marc Mallory.

Ex-presidentti Donald Trump on käyttänyt Whitmeristä nimitystä "se nainen Michiganista". 

Whitmerin johdolla demokraatit ovat saaneet Michiganissa värisuoran, jossa puolueen hallussa on sekä kuvernöörin virka että osavaltion lainsäädäntöelimen kumpikin kamari.

Vuoden 2022 vaalien jälkeinen tilanne oli demokraateille ensimmäinen värisuoratilanne Michiganissa 40 vuoteen. Menestys presidentinvaalien kannalta tärkeässä osavaltiossa olisi Whitmerin mahdollisen presidenttiehdokkuuden kannalta merkittävä sulka hatussa.

Millaista on Whitmerin politiikka?

Värisuoran avulla Whitmer on ajanut demokraattien kanssa läpi tärkeitä tavoitteitaan Michiganissa. Demokraateille keskeisiä teemoja ovat olleet muun muassa osavaltion aselakien tiukentaminen, ympäristöasiat, koulutus sekä terveydenhuolto.

Lisäksi hän sai korona-aikana myös kansallista näkyvyyttä, kun osavaltion tiukat koronarajoitukset joutuivat republikaanien ja konservatiivimedian hampaisiin.

Whitmerin kuvernööriaikaan on liittynyt koronan lisäksi muitakin dramaattisia tapahtumia. Lokakuussa 2020 FBI paljasti suunnitelman kidnapata kuvernööri sekä syöstä osavaltion hallinto väkivalloin vallasta. 

Osa miehistö kuului puolisotilaalliseen "Wolverine Watchmen" -ryhmään, jonka nimen voisi vapaasti suomentaa esimerkiksi "ahmavartijoiksi". 

Viranomaisten tyhjäksi tekemän juonen vuoksi tuomittiin lopulta yhdeksän alun perin neljästätoista syytetystä.

Pärjäisikö Whitmer Trumpille?

Muiden potentiaalisten ehdokkaiden tapaan Gretchen Whitmer puolusti Joe Bidenin ehdokkuutta tiukasti ja vakuutti, ettei hän asettuisi ehdolle, vaikka Biden päättäisi astua syrjään. 

Whitmeria on pidetty demokraattien keskuudessa vahvana nimenä vuoden 2028 presidentinvaaleihin.

Mielipidemittausten perusteella myös Whitmer kuuluu niihin demokraattien mahdollisiin ehdokkaisiin, jotka häviäisivät kannatuksessa entiselle presidentille Donald Trumpille.

Muitakin nimiä esillä 

Yllä esiteltyjen ehdokkaiden lisäksi mediassa on nostettu esiin myös Illinois'n kuvernööri, miljardööri JB Pritzker ja Pennsylvania kuvernööri Josh Shapiro. Pritzker tunnetaan rajuista purkauksistaan republikaaneja vastaan. 

Miljardööri on muun muassa kutsunut Donald Trumpia rikolliseksi, homofoobikoksi, rasistiksi ja huijariksi. Kuvernööri Pritzker kuitenkin ilmoitti iltapäivällä Suomen aikaa tukevansa Harrisin ehdokkuutta.

Josh Shapiro puolestaan tunnetaan puolueiden välistä yhteistyötä suosivana pragmaatikkona. Shapiro nauttii osavaltiossaan myös mainioista kannatuslukemista.

Tässä artikkelissa on käytetty seuraavia lähteitä: New York Times, Politico, Forbes, LA times, NPR, CNN, White House.gov, Michiganin kuvernöörin verkkosivut, STT.

Lue myös:

    Uusimmat