Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Suomen mukaan suurien urheilutapahtumien myöntämiskriteereissä on kehittämisen varaa.
Kesäolympialaiset 2008 Kiinan Pekingissä, talviolympialaiset 2014 Venäjän Sotshissa ja nyt ollaan jälleen Pekingissä, tällä kertaa talviolympialaisten merkeissä. Myös 2016 kesäolympialaisissa Riossa luvattiin, että ihmisoikeudet paranevat, mutta toisin kävi.
Miksi suuria urheilutapahtumia päätyy maihin, joissa tapahtuu ihmisoikeusloukkauksia ja demokratian poljentaa.
Kiinassa räikeimpiä ongelmakohtia ovat vähemmistökansa uiguurien sorto, Hongkongin aseman romuttaminen, toisinajattelijoiden tukahduttaminen ja vapaan median puute.
Lue lisää: Boikotteja, ihmisoikeussyytöksiä ja epäilyjä kännykkävakoilusta – nämä asiat varjostavat Pekingin talviolympialaisia
Amnesty Suomen toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo, että ongelma ei itsessään ole siinä, että kisoja järjestetään maissa, joissa rikotaan ihmisoikeuksia.
Hän huomauttaa, että jos se olisi kriteereinä kisoille, kisoja ei voisi myöntää esimerkiksi Yhdysvalloille, ja urheilu loppuisi kokonaan.
– Yhdysvalloissakin teloitetaan ihmisiä koko ajan, vankilaolot on mitä on, meksikolaisten turvapaikanhakijoiden tilanne on ihan kauhea, Johansson luetteli ongelmia MTV:n Uutisaamussa.
Johanssonin mukaan pitäisi painottaa sitä, poljetaanko ihmisoikeuksia kisojen kustannuksella.
– Onko se sitä, että on pakkohäädetty ihmisiä pois kodeistaan stadionrakentamisen vuoksi. Tai jos urheilijat tai yleisö ei saa osoittaa mieltään, se on ongelma.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
11:23
Esimerkiksi Kiinasta on raportoitu, että kisayleisö valitaan tarkoin eikä toisinajattelijoita päästetä ääneen.
Amnesty haluaisi, että olympialaisten isäntämaiden valinnassa otettaisiin käyttöön YK:n yrityksille suunnatut ihmisoikeusperiaatteet. Johanssonin mukaan kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ottanut sen käyttöön.
Silti seuraavat jalkapallon MM-kisat järjestetään Qatarissa, ja kisojen rakentaminen on vaatinut tuhansien hengen. Johansson sanookin, että on vaikea arvioida, kuinka Fifa toteuttaa käytännössä periaatteita.
"Hakuprosessi on täysin uudistettu"
Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja Sari Multala sanoo, että olympialaisten valintamaan suhteen on tapahtunut kehitystä. Uudistetut kriteerit eivät olleet voimassa ennen Pekingin valintaa talviolympialaisten isäntämaaksi.
– Hakuprosessi on uudistettu täysin. Nykyään kisat pyritään sovittamaan paikallaan olevaan kaupunkiin eikä toisinpäin, Multala avasi.
Kokoomuksen kansanedustajanakin toimiva entinen huippupurjehtija kertoi, että myös Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsenten matkustusta seurataan nykyään. Ennen jäseniä voideltiin viemällä heitä kisapaikoille ja esittelemällä mahdollisuuksia.
Mutta olisiko Kiinan yhä mahdollista saada kisoja, jos asiasta päätettäisiin nyt?
– KOK:n henkilöt äänestävät kisoista. Siellä on myös sellaisia maita, joihin on edelleen mahdollisuus vaikuttaa, vaikka kuinka tarkkaan yritettäisiin seurata. Ei voi mennä takuuseen siitä, ettei näin myöhemmin tapahtuisi, Multala sanoi.
Kaikesta huolimatta Pekingin olympialaiset alkavat perjantaina.
9:50