Hakijamaiden ihmisoikeudet laitettava puntariin arvokisoja myönnettäessä, odottaa Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Jan Vapaavuori

Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja Jan Vapaavuori odottaa olympialiikkeeltä uudenlaista vastuunottoa ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksissä.  Vapaavuori pitää jääkiekon MM-kisojen perumista Valko-Venäjällä hyvänä tienviittana. Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaisjäsen Sari Essayah näkee, että muutos on jo alkanut.

Kun Peking sai kesäolympialaiset 14 vuotta sitten, tätä ihmeteltiin maailmalla jo tuolloin Kiinan kehnojen ihmisoikeuksien takia. Kansainvälinen Olympiakomitea KOK vakuutteli, että urheilun hyvä sanoma edistää ihmisoikeuksia.

Mitään ei tapahtunut ja pian samainen Peking kuittasi talvikisojen 2022 isännyyden. Viime ajat maailma on saanut seurata Hongkongin itsehallinnon kuristamista ja uiguurien synkkiä vankileirejä.

Kiinan viimeiset kisat?

Suomen Olympiakomitean mukaan Pekingin ensi talven kisoja on myöhäistä perua. KOK:n jäsen Sari Essayah kertoo, että järjestelyvastuu on jo siirtynyt hallinnollisesti Pekingille. Jos KOK peruisi nyt kisat, se joutuisi maksamaan sakkoja sopimusrikkomuksesta.

Ja käytännössä kisoja ei enää mikään muu maa pystyisi järjestämään.

Nyt on mentävä eteenpäin kohti oikeudenmukaisempaa maailmaa, vakuuttavat Suomen Olympiakomitean edustajat.

– Kansainvälisen urheiluliikkeen pitää pystyä keskustelemaan niistä teemoista, mistä maailma muutenkin puhuu, huomauttaa Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Ihmisoikeudet ja ympäristö ensin

Vapaavuoren mukaan nimenomaan kisoja myönnettäessä on tarkasteltava hakijamaiden ihmisoikeuksia, työntekijöiden kohtelua ja myös ilmastokysymyksiä.

– Juuri näihin aiotaan jatkossa puuttua, kertoo KOK:n suomalaisjäsen Essayah.

– KOK on perustanut erityisen eettisen neuvoston, joten eettisiä kriteerejä tarkastellaan hakuprosessien yhteydessä.

Essayah sanoo, että näin on itse asiassa jo tapahtunut.

– Nyt viime aikoinahan kisoja on myönnetty Pariisiin, Los Angelesiin ja Milano-Cortinalle. Näin uskon, että urheiluliikkeessä on jo menossa muutos.

Kantakoot vastuunsa muutkin – siis poliitikot

Toisaalta Olympiakomitean edustajat näkevät, että urheiluliikkeen niskaan kaadetaan vastuita liikaakin.

– Kansainvälisen urheiluliikkeen pitää olla rakentamassa parempaa ja vastuullisempaa maailmaa. Mutta on kohtuutonta vaatia ja olettaa, että urheiluliike ryhtyisi dramaattisesti pidemmälle meneviin tulkintoihin kuin valtioita johtavat poliitikot, huomauttaa Vapaavuori.

Kaikkien maiden urheilijat – liittykää yhteen!

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah muistuttaa, että KOK on ensi sijassa urheilijoiden tukija – kaikkien maailman urheilijoiden.

– Urheilun kieli yhdistää. Kaikilla on oikeus urheilemisen riemuun – myös heillä, jotka tulevat maista, joissa ihmisoikeuksia ei kunnioiteta.

– KOK pyrkii olemaan sellainen alusta, joka kokoaa eri taustoista tulevat ihmiset kohtaamaan toisensa. Kuten Nelson Mandela hienosti sanoi: Urheilu on voima, joka muuttaa maailmaa, pohtii Essayah.

Lue myös:

    Uusimmat