EU:n ja muiden jäsenmaiden pakolaispolitiikan luoma paine Italiaa kohtaan on johtanut turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten laittomiin käännytyksiin ja epäinhimilliseen kohteluun, raportoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.
Järjestön mukaan Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä on muun muassa pahoinpidelty ja nöyryytetty seksuaalisesti Italiassa.
Raportin mukaan pahoinpitelyissä on käytetty muun muassa sähköpamppuja. Joissakin tapauksissa järjestön mukaan kohtelu voi täyttää kidutuksen tunnusmerkit.
Kaltoinkohtelua on tapahtunut muun muassa tilanteissa, joissa Eurooppaan pyrkiviltä on haluttu ottaa EU:n vaatimat sormenjälkitunnisteet. EU on vaatinut sormenjälkien ottamista Italiassa tunnistamista ja rekisteröintiä varten.
Kaikissa tapauksissa Eurooppaan pyrkivät eivät kuitenkaan ole halunneet antaa sormenjälkeään, jottei heitä voisi myöhemmin palauttaa Italiaan Dublin-sopimuksen nojalla.
Amnestyn haastattelemat turvapaikanhakijat ja siirtolaiset kertovat raportissa mielivaltaisista pidätyksistä, häirinnästä sekä voimankäytöstä. Amnesty keräsi 24 lausuntoa, joissa esiintyi väkivaltaa tai epäinhimillistä kohtelua.
Kahdessa tapauksessa haastateltavat kertoivat poliisin nöyryyttäneen heitä seksuaalisesti ja aiheuttaneen kipua sukupuolielimiin. Kaikkiaan raportti perustuu yli 170 turvapaikanhakijan ja siirtolaisen haastatteluun.
Käännytyspäätökset lyhyiden haastatteluiden perusteella
Sormenjälkitunnistuksen lisäksi EU:n järjestelmän mukaisesti järjestelykeskuksien tavoitteena on arvioida kiireellisesti, otetaanko tulokkaiden turvapaikkahakemukset käsiteltäväksi vai palautetaanko heidät lähtömaahansa.
Amnestyn mukaan tämän prosessin kaikissa vaiheissa on ongelmia.
Järjestelykeskuksien yksi tarkoitus on erotella Italiaan saapuneet turvapaikanhakijoihin ja niin sanottuihin luvatta saapuneisiin siirtolaisiin. Amnestyn mukaan päätökset palautuksista tehdään lyhyiden haastatteluiden perusteella ilman tarpeellista koulutusta turvapaikkaoikeudesta.
Amnestyn mukaan osa pakkopalautetuista voi joutua ihmisoikeusloukkausten uhreiksi.
EU:n luoman järjestelmän tarkoituksena on vähentää Italian kaltaisiin rajavaltioihin kohdistuvia paineita, jotka ovat syntyneet pakolaiskriisin myötä. Lisäksi EU-maiden on tarkoitus jakaa vastuuta turvapaikanhakijoiden sisäisillä siirroilla.
Amnestyn mukaan tähän mennessä turvapaikanhakijoita on kuitenkin sijoitettu Italiasta muihin EU-maihin vain 1 200. Tavoite on 40 000. Italiaan on saapunut tänä vuonna 150 000 ihmistä Välimeren yli.
1:31