Amnesty: Latvian viranomaiset pahoinpitelevät ja jopa kiduttavat siirtolaisia rajallaan ja työntävät heitä takaisin Valko-Venäjälle

2:17img
Katso myös MTV:n uutisjuttu elokuulta 2021: Liettuan ja Latvian voimatoimet siirtolaisten pysäyttämiseksi Valko-Venäjän rajalle käynnistyivät
Julkaistu 13.10.2022 18:00

MTV UUTISET – STT

Samalla kun Latvia on toivottanut tervetulleeksi Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä, kohtelu Lähi-idän ja Afrikan maista tulleita kohtaan Valko-Venäjän rajalla on jatkunut kovakouraisena.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoo tuoreessa raportissaan, että Latvian viranomaiset rikkovat jatkuvasti siirtolaisten oikeutta hakea turvapaikkaa ja ovat jopa pahoinpidelleet tai kiduttaneet heitä.

Raportin mukaan jopa lapsia on pidätetty ja pidetty salaisissa paikoissa ennen Valko-Venäjälle työntämistä. Siirtolaisia on Amnestyn mukaan mahdollisesti myös kadonnut rajalla.

Samaan aikaan Latvia on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Venäjän hyökkäyssodan alettua vastaanottanut yli 36 000 pakolaista Ukrainasta.

Lue myös: Kuinka turvallinen itäraja on, jos turvapaikanhakijoista muodostuu hybridiuhka Suomelle?

Latviassa hätätilaa on jatkettu yli vuoden

Latvia on jatkanut viime vuoden elokuussa julistamaansa hätätilaa, jonka varjolla se on jatkanut siirtolaisten työntämistä takaisin Valko-Venäjälle. Hätätilaa on jatkettu ainakin marraskuulle.

Raporttiin liitetyssä kirjallisessa vastauksessaan Latvian sisäministeri Kristaps Eklons kieltää syytökset väkivallasta ja sanoo hätätilan olevan tarpeellinen "valtion sisäisen turvallisuuden" vuoksi.

Tänä vuonna myös yhdysvaltalaisjärjestö Freedom House laski Latvian pisteitä demokratiamittarissaan osittain juuri rajalla tapahtuvien ihmisoikeusloukkausten vuoksi.

Myös Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Dunja Mijatovic vaati heinäkuussa Latvian sisäministeriä tutkimaan perusteellisesti latvialaisten rajavartijoiden toimet sekä päästämään YK:n pakolaisjärjestö UNHCR sekä muut kansainväliset järjestöt raja-alueelle auttamaan rajalle jumiutuneita siirtolaisia.

Lue myös: Näistä vuosi 2021 muistetaan – kongressi vallattiin Washingtonissa, kaoottinen lähtö Afganistanista ja mRNA-rokotteen läpimurto

Mijatovic korosti, että vaikka Latvia kohtaakin "merkittäviä haasteita" rajanylityspaikoillaan, se on edelleen velvollinen suojelemaan rajojaan tavalla, joka noudattaa Euroopan ihmisoikeussopimusta.

Samat ihmiset yrittävät toistuvasti ylittää rajan

Valtavasti kasvanut joukko siirtolaisia on pyrkinyt viime vuodesta asti EU-maihin Valko-Venäjältä. EU:n mukaan Valko-Venäjän hallinto usuttaa tahallaan siirtolaisia Latvian, Puolan ja Liettuan vastaisille rajoille painostaakseen EU:ta. 

EU on tuominnut siirtolaisten käyttämisen painostuskeinona ja kutsunut Valko-Venäjän toimia hybridihyökkäykseksi.

EU:n mukaan kyseessä on Valko-Venäjän keino yrittää painostaa unionia, koska unioni on asettanut pakotteita Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa ja tämän lähipiiriä vastaan.

Latvia on estänyt vuodessa lähes 7 000 yritystä ylittää rajansa Valko-Venäjältä. Amnestyn mukaan Latvia on kuitenkin myöntänyt, että lukuihin on sisällytetty samojen ihmisten toistuvat yritykset.

Amnestyn raportissa Zaki-niminen irakilaismies kertoi yrittäneensä rajanylitystä joskus jopa kahdeksan kertaa päivässä.

Lue myös: MTV tapasi vuosi sitten Latviassa kaksi turvapaikan saanutta miestä, jotka ovat odottaneet vaimojaan jo 2 kuukautta – viimeinen yhteys yli kuukausi sitten

"Emme saaneet katsoa heitä, tai meidät hakattiin"

Siirtolaiset, joiden mukana on joskus myös lapsia, ovat nukkuneet raja-alueen metsissä myös talvipakkasilla. 

STT tavoitteli myös Punaista Ristiä kysyäkseen humanitaarisesta tilanteesta raja-alueella, mutta ei saanut vastauksia kysymyksiinsä tänään torstaina. Suomen Punainen Risti ei kuitenkaan kommentoi yksittäisten valtioiden toimia.

Siirtolaisten kuvailujen mukaan rajapoliisit käyttävät kovia otteita pidättäessään ylittäjät ennen kuljettamista takaisin Valko-Venäjän rajalle.

– Emme saaneet katsoa heitä, koska jos katsoimme ylös, meidät hakattiin, kertoi 35-vuotias irakilaismies Kassim Amnestylle.

28-vuotias irakilaismies Omar kertoi Amnestylle, että latvialaiset viranomaiset halusivat lähettää hänet takaisin Irakiin ilman mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

Kansainvälisten ihmisoikeusnormien mukaan kaikilla on oikeus hakea turvapaikkaa. Ne myös kieltävät kidutuksen ja epäinhimillisen kohtelun. Ketään ei myöskään saa palauttaa maahan, jossa häntä uhkaa kidutus tai muu vakava ihmisoikeusloukkaus.

– He antoivat meille paperit, joissa sanottiin, että saamme rahaa, jos palaamme Irakiin. Sanoin, etten halua rahaa ja että jos palaan Irakiin, henkeni on vaarassa, Omar kertoi raportissa.

– (Latvian rajaviranomaiset) vastasivat, että se ei ole heidän ongelmansa. Sanoimme, että haluamme asianajajan ja kysyimme, missä ovat YK ja oikeutemme. He vastasivat, että Latviassa teille ei ole mitään eikä oikeuksia, Omar kertoi.

Siirtolaisia on ylittänyt rajan EU:n alueelle eniten sitten vuoden 2016 

Siirtolaisia on ylittänyt rajan EU:n alueelle eniten sitten vuoden 2016, kertoo Euroopan rajavirasto Frontex. Sen mukaan EU:n rajoilla on tänä vuonna laskettu jo melkein 230 000 rajanylitystä.

Näistä yli 100 000 oli rajanylityksiä Balkanin maiden kautta, mikä on jopa 170 prosenttia enemmän kuin viime vuonna yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana.

Frontexin lausunnon mukaan merkittävä syy korkeisiin rajanylityslukuihin on se, että jo valmiiksi Länsi-Balkanin alueella olleet siirtolaiset ovat toistuvasti yrittäneet ylittää EU:n rajan.

Seuraavaksi eniten rajanylityksiä laskettiin Välimeren alueella.Valtaosa rajanylittäjistä Balkanilla oli kotoisin Syyriasta, Afganistanista ja Turkista. Välimerellä rajan ylittäjät olivat enimmäkseen kotoisin Tunisiasta, Egyptistä sekä Bangladeshista.

Tuoreimmat aiheesta

Amnesty