Sodan voittoa juhlitaan tänään Azerbaidzhanissa. Juhlallisuuksiin osallistuu Turkin presidentti Erdogan.
Armenian ja Azerbaidzhanin joukot ovat molemmat tehneet sotarikoksen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja Vuoristo-Karabahin sodan aikana, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo. Järjestö vaatii, että tapahtumista aloitetaan riippumaton tutkinta.
Amnesty esittää väittämänsä yli 20:n analysoimansa videon perusteella. Videot ovat peräisin Telegram-viestisovelluksesta ja niiden aitous on todennettu.
Ihmisoikeusjärjestön mukaan tuomitsemattomia ihmisiä teloitetaan videolla esimerkiksi mestaamalla, vankeja ja kiinniotettuja kohdellaan kaltoin ja vihollistaistelijoiden ruumiita häväistään. Vihollistaistelijoiden lisäksi uhrien joukossa on siviilejä.
– Vuoristo-Karabahin taisteluiden aikana molemmat osapuolet käyttäytyivät hirvittävällä tavalla eivätkä piitanneet lainkaan sodan säännöistä, Amnestyn tutkija Denis Krivosheev sanoo tiedotteessa.
– Azerbaidzhanin ja Armenian viranomaisten on välittömästi aloitettava riippumaton ja reilu tutkinta syyllisten löytämiseksi. Rikoksen tekijät ja rikokset sallineet esimiehet on saatava oikeuden eteen, hän jatkaa.
Lue myös: Yhdysvalloista väläyteltiin, että Skandinavian maista voisi lähteä rauhanturvaajia Vuoristo-Karabahiin – Ulkoministeri Haaviston mukaan Suomi selvittää, onko asiaa harkittu Yhdysvalloissa tarkemmin
Erdogan: Taistelu Armeniaa vastaan ei ole ohi
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Azerbaidzhanin taistelu perivihollistaan Armeniaa vastaan ei ole vielä ohi, vaikka miehitettyjä alueita on saatu vapautettua. Erdogan osallistuu tänään Vuoristo-Karabahin sodan voitonjuhliin liittolaismaan Azerbaidzhanin pääkaupungissa Bakussa.
Turkki tuki sotilaallisesti Azerbaidzhania sodassa, joka päättyi Venäjän välittämään ja valvomaan tulitaukosopimukseen. Tulitaukoehdot olivat Azerbaidzhanille hyvin suotuisat, ja sopimuksen myötä Armenia taipui vetäytymään useilta aiemmin hallussaan pitämiltä alueilta.
– Vuoristo-Karabahin vapaus on uuden aikakauden alku, Erdogan julisti.
Myös Erdogan nosti puheessaan esiin sotarikokset, mutta tulkitsi ainoastaan Armenian joukkojen syyllistyneen niihin.
Vuoristo-Karabahin taistelut alkoivat syyskuun lopulla ja kestivät kuusi viikkoa. Taisteluissa kuoli yli 5 000 ihmistä.