Vuoden 2007 vaalikeskustelut kuulostavat nykyään absurdeilta. Toreilla ja studioissa puhuttiin jakovarasta ja menonlisäystavoitteista.
Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) puhui keskiviikkona Ylen A-studiossa yhteiskuntasopimusneuvotteluista ja viittasi vuoden 2007 tapahtumiin.
– Tässä ei muusta ole ollut kysymys kuin työn ja pääoman välisen tulonjaon oikaisemisesta sen jälkeen, mitä tapahtui vuoden 2007 jälkeen.
Keskustelukumppani, kansanedustajakollega Timo Harakka (sd.) innostui.
– Kokoomus voitti vaalit tekemällä täysin epärealistisen vaalilupauksen Sari Sairaanhoitajalle!
– Nythän sen virheen voi korjata, vastasi Vartiainen.
Onko siis Sari Sairaanhoitajan vika, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) hallituskumppaneineen on puskenut viime ajat tuskanhikeä epäonnisen yhteiskuntasopimushankkeensa kanssa?
"500 euroa sopiva palkankorotus"
Sukelletaan vuoden 2007 vaalitaisteluun. Silloinen oppositiopuolue, nykyisen rahaministerin kokoomus päätti ottaa vaaliaseekseen koulutetut, palkkakuoppaan jääneet naiset.
Korvakahviloissa puhuttiin Sari Sairaanhoitajasta. Se oli yksi hahmoista, jotka kokoomuksen palkkaama mainostoimisto Bob Helsinki oli muokannut Hullunkuriset perheet -pelikorteista kampanjamateriaaliin.
Sari jäi äänestäjien mieleen – aivan kuten kampanjan suunnittelijat olivat miettineet. Mutta se jäi myös sairaanhoitajien mieleen. Viesti iskostui todenteolla, kun puoluesihteeri Taru Tujunen vastasi Iltalehden kyselyyn, että kyllä, sopiva korotus hoitajan palkkaan olisi 500 euroa.
2:09
Puheenjohtajat tukivat toisiaan
– Kokoomus esittää tasa-arvotupoa, joka tarkoittaa sitä, että koulutetuille, naisvaltaisille aloille saadaan keskimääräistä suuremmat palkankorotukset. Niitä valtio tukee korotetulla valtionosuudella eli valtio ei ole äänetön yhtiömies vaan näyttää suuntaa, silloinen kokoomusjohtaja Jyrki Katainen paalutti MTV:n Puheenjohtajataistelussa maaliskuussa 2007.
SDP:n Eero Heinäluoma löi lisää löylyä.
– Meidän ohjelmassa on isommat panostukset kuntien valtionapuihin, jotta ne pystyvät maksamaan nämä paremmat palkat.
Myös nykyinen hallituskumppani keskusta tuki – ehkä vähän pakon edessä – Kataisen tasa-arvotupopuheita.
– Täydennän veljiä. Palkkatasa-arvon lisäämisen kannalta keskitettyä ratkaisua tarvitaan. Eri alojen välillä tulee hyväksyä se, että tulee vähän eri tahtisuutta, jolla naisvaltaisten alojen jälkeenjääneisyyttä korjataan, lisäsi Matti Vanhanen.
Kokoomus menestyi vaaleissa ja pääsi vallankahvaan. Naiset vaativat palkkalupausten lunastamista. Toivottua tasa-arvotupoa ei kuitenkaan tullut.
Loppuvuodesta 2007 alkoi kiihkeä työtaistelu, jossa sairaanhoitajat uhkasivat joukkoirtisanoutumisilla. Syntyi hätä potilasturvallisuudesta.
Lopulta Tehy sai palkankorotuksensa. Nelivuotisen kauden korotukset olivat lopulta yhteensä reilut 15 prosenttia. Muut hilautuivat perässä ja tasa-arvolle on palkkauksessa edelleen tilausta.
Kiusalliset hahmot menneisyydestä
Vaalikampanjassa oltiin hyvällä asialla: korjaamassa miesten ja naisten välistä palkkaeroa.
Tasa-arvotuposeikkailu on joka tapauksessa hyvä muistutus siitä, miten äärimmäisen vaikeaa tulevaisuuden ennustaminen on heillekin, joilla pitäisi olla paras tieto käytössään.
Meni vain hetki menonlisäysten kilpahuudoista ja tupohaaveiden kaatumisesta, kun Lehman Brothers kaatui Amerikassa. Kyyti on ollut sen jälkeen jääkylmää.
Sari Sairaanhoitaja on samanlainen kiusallinen muistutus kuin se, että moni takapajuiseksi änkyräksi leimattu 90-luvun eurokriitikko oli näyttää nyt olleen oikeilla jäljillä.
Jos jotain pitäisi jälkiviisaudesta oppia, se voisi olla pyrkimys välttää yhden totuuden veisaamista. Tähän syyllisiä eivät ole vain poliitikot. Myös mediassa lähdetään helposti säestämään sitä laulua, joka soi kovimmin.