Ruotsin hallitus kaatui eilen ja nyt odotetaan, päättääkö pääministeri Stefan Löfven järjestää uudet vaalit vai kokoaako hän uuden hallituksen.
Jos Löfven ei ilmoita viikon sisällä, että maassa järjestetään uudet vaalit, aloitetaan uuden hallituksen hallitusneuvottelut nykyisillä valtiopäivillä.
Ruotsin tilanne on poikkeuksellinen, sillä tällaista ei ole tapahtunut yhdellekään ruotsalaiselle pääministerille Ruotsin poliittisen historian aikana.
Lue myös: Kirjeenvaihtaja: Ruotsilla on todennäköisesti edessään uudet vaalit – "Valmistautuminen on jo täydessä käynnissä"
– Jos mennään uusiin vaaleihin, mikä on hyvin todennäköistä, niin sellaistakaan ei ole tapahtunut sitten 1950-luvun, sanoo MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola.
Kiista vuokramarkkinoiden vapauttamisesta
Piuholan mukaan ruotsidemokraattien läpimurto vuoden 2012 vaaleissa mursi ruotsalaisen blokkipolitiikan ja se on yksi syy tämänhetkiseen tilanteeseen.
Hallituskriisi syntyi vuokramarkkinoiden vapauttamista koskevasta kiistasta.
Ruotsissa on paljon edullisia vuokra-asuntoja, joiden vuokrat ovat säänneltyjä.
Ruotsalaiset tyypillisesti ryhtyvät jonottamaan näitä asuntoja heti täytettyään 18 vuotta, ja jonossa saattaa vierähtää jopa kymmeniä vuosia.
Vuokrasäännellyt asunnot ovat edullisia ja haluttuja. Sääntely on aiheuttanut myös ongelmia. On huijausvuokria ja ihmiset maksavat pimeitä vuokria tai kynnysrahoja.
– Tämä järjestelmä ei toimi. Porvaripuolueet näkevät, että vapauttamalla vuokramarkkinoita investoijat saataisiin kiinnostumaan vuokra-asuntoihin sijoittamisesta ja rakentaminen käyntiin. Mutta ainakin nyt näyttää siltä, että se ei ehkä tule tapahtumaan tämän hallituksen aikana, Piuhola sanoo.
Ruotsidemokraattien tukema porvarihallitus on todennäköinen
Ruotsin vasemmisto ilmoitti heti hallituksen kaatumisen jälkeen, että tehdään uusi hallitus samalla kokoonpanolla, mutta jätettäisiin vuokrasääntelyn vapautus pois hallitusohjelmasta.
Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar vaikutti olevan hieman pahoillaan hallituksen kaatumisesta osittain hänen puolueensa takia. Hän tarjosi heti Löfvenille mahdollisuutta jatkaa, kunhan tämä luopuu vuokrasääntelystä.
Piuholan mukaan ratkaistavana on yksi visainen kysymys.
Sosiaalidemokraattien hallitus teki sopimuksen edellisten vaalien jälkeen keskustan ja liberaalien kanssa.
Tuossa keskustelussa keskusta halusi vuokrasääntelyn purun mainittavaksi hallitusohjelmassa.
– Vasemmistopuolue takasi sen, että Löfven pääsi pääministeriksi, mutta se ei saanut mitään puheoikeutta hallitusohjelmaan. Sen ainoa toive oli, että vuokrasääntely poistettaisiin hallitusohjelmasta, ja kun sitä ei poistettu, kävi näin, että hallitus kaatui näinkin pieneen asiaan.
Lue myös: Ruotsin hallitus ei ole kertaakaan aiemmin kaatunut luottamusäänestykseen – "Voitto niille puolueille, jotka epäluottamusta esittivät"
Mikä sitten olisi Ruotsin uuden hallituksen mahdollinen kokoonpano?
Jos Löfven ei viikon kuluessa ilmoita, että maahan tulee uudet vaalit, mennään puhemiehen kierroksiin.
Silloin puhemies käynnistää hallitusneuvottelut nyt käynnissä olevilla valtiopäivillä.
– Silloin todennäköisintä on, että Ulf Kristersson, maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja, saa yrittää koota hallituksen, Piuhola kertoo.
Piuhola arvioi, että Kristersson tarvitsee puolelleen ruotsidemokraatit, jotta maltillinen kokoomus voisi päästä valtaan.
– Se on käytännössä ainoa vaihtoehto tällä hetkellä. Näyttää aika epätodennäköiseltä, että Löfven saisi hallituksen kasattua vanhalle pohjalle.
Gallupien mukaan uusissa vaaleissa sosiaalidemokraatit säilyttäisivät asemansa suurimpana puolueena, mutta samalla maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit kasvattaisivat suosiotaan.
– Viimeisimmät gallupit ennustavat, että jos Ruotsi menee nyt uusiin vaaleihin, maahan tulee porvarienemmistö, mutta se tulee ruotsidemokraattien tuella.
Katseet kohti seuraavia vaaleja
Tähän saakka kansallismielisten ruotsidemokraattien kanssa ei ole haluttu tehdä yhteistyötä. Nyt tilanne on muuttunut.
Piuholan mukaan ruotsidemokraatit tekevät kunnallistasolla jo paljon yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, joka on ollut pääosin hyvää.
– Kysymys on siitä, onnistuuko se valtakunnan tasolla, siellä on ollut se punainen vaate. Mutta sielläkin keskustelut ovat jo käynnissä.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson iloitsi eilen Löfvenin hallituksen kaatamisesta, mutta oli muuten hyvin maltillinen kommenteissaan.
– Selvästi hänen vastauksistaan oli pääteltävissä se, että oli jo keskusteltu siitä vaihtoehdosta, että jos tulee ylimääräiset vaalit, ruotsidemokraatit ovat hallituksen tukipuolue taustalla.
Ruotsin seuraavat vaalit ovat jo vuoden kuluttua.
Jos ruotsidemokraatit menestyvät silloinkin, puolueella saattaa olla hyvät mahdollisuudet nousta hallituspuolueeksi.