Anoreksiasta uutta tutkimustietoa – sairaus liittyy myös aineenvaihduntaan: "Ei voida hoitaa puhtaasti psykiatrisena sairautena"

anoreksia
Shutterstock
Julkaistu 02.09.2019 06:36
Toimittajan kuva

Maija Liikkanen

maija.liikkanen@mtv.fi

Anoreksian hoito saattaa tulevaisuudessa muuttua ratkaisevasti, ennustavat tutkijat.

Tutkimus kertoo, että anorektikkojen geeneistä löydettiin tekijöitä, jotka linkittyvät sekä psykiatrisiin sairauksiin että aineenvaihdunnallisiin ja kehonkoostumuksellisiin ominaisuuksiin. 

– Tutkimustulos tarkoittaa, ettei anoreksiaa ja ehkä muitakaan syömishäiriöitä enää voida hoitaa puhtaasti psykiatrisena ja psykologisena sairautena, perinnöllisyystutkija Gerome Breen selvittää.

– Anoreksia korreloi odotetusti ahdistuksen, masennuksen ja pakko-oireisen häiriön kanssa, mutta lisäksi terveenä pidetyn aineenvaihdunnan kanssa. 

Nykyisellään anoreksiaa hoidetaan mielenterveyshäiriönä ja hoitokeinot keskittyvät potilaan psyykeeseen. Uuden tutkimustuloksen myötä voidaan saada parempia tuloksia, kun hoidossa otetaan huomioon myös muita tekijöitä. 

Tutkijat kiittävät potilaita

Johtava tutkija Cynthia Bulik korostaa, että seuraavaksi tutkijoiden on selvitettävä, miten aineenvaihdunta käytännössä vaikuttaa ihmisen riskiin sairastua anoreksiaan. 

Tutkijat haluavat myös laajentaa tutkimustaan koskemaan muitakin syömishäiriöitä ymmärtääkseen paremmin häiriöiden geneettistä toimintaa. 

Bulikin mukaan suuri kiitos kuuluu niille lähes 17 000 potilaalle, jotka ovat luovuttaneet DNA:taan tutkimukseen. 

– Tutkimus kunnioittaa heidän kärsimystään ja heidän perheidensä epätoivoista yritystä ymmärtää ja löytää toimivia hoitokeinoja.  

LUE MYÖS: Uusi hoitomuoto saa anorektikot terveiksi jopa puolessa vuodessa: "Pitkäänkin sairastanutta voidaan lähes aina auttaa"

Syömishäiriöillä on vahva teinityttöjen leima – aikuisten sairastaminen jää usein piiloon: "Suurin osa on normaalipainoisia"

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: CNN, Nature, Duodecim, Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset