Törröttävät luut eivät tuoneet onnea – Sarah muistuttaa kuvillaan dieettien vaaroista: "Toivoisin, että niissä olisi varoitus"

1:06img
Kuvat osoittavat: Ihminen voi painaa enemmän, mutta näyttää hoikemmalta!
Julkaistu 15.02.2020 15:03

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhdysvaltalainen bloggaaja muistuttaa dieettikulttuurin vaaroista. Hoikka ei välttämättä tarkoita tervettä – päinvastoin.

Sarah Laundry on lifestyle-bloggaaja, joka on tunnettu kehopositiivisuudestaan. Instagram-kuvissaan synnyttänyt nainen ei peittele selluliittiaan, raskausarpiaan tai löysää vatsanseutuaan.

Aina Sarah ei kuitenkaan ole kantanut vartaloaan samanlaisella ylpeydellä. Syömishäiriöstä kärsinyt nainen muistuttaa nyt dieettikulttuurin vaaroista. Niistä kun ei puhuta samalla tavalla kuin vaikka tupakoinnin, alkoholin tai uhkapelien riskeistä.

– Toivoisin, että niissä olisi varoitus. Jokaisessa näkemässäni dieetissä. Jotain, joka opettaisi riskeistä. Joka kertoisi, mitä päätökseni voivat tuoda mukanaan, Sarah kirjoittaa Instagramissa.

Lue myös: Onko painontarkkailusi jo pakkomielteistä? 12 hälyttävää merkkiä

Tiukka dieetti voi laukaista syömishäiriön

Dieettejä mainostetaan usein viittaamalla terveyteen, hyvinvointiin ja oman itsensä rakastamiseen – kuin lippuna onnellisuuteen. Mutta kun Sarah alkoi laihduttamaan ja hänen luunsa alkoivat näkyä, ei kyseessä ollut enää terve itserakkaus tai onni. Kyseessä oli syömishäiriö.

– Mitä pienemmäksi tulin, sitä enemmän minun piti dokumentoida sitä. Kuvani eivät olleet osoituksia ylpeydestä. Ne olivat todisteita, että oli hoikka, Sarah kirjoittaa.


Voit selata kuvia kuvan oikeasta reunasta. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Hän siteeraa Yhdysvaltalaista syömishäiriöjärjestöä, jonka mukaan 35 prosenttia ”normaaleista” laihduttajista päätyy rajoittamaan ruokavaliotaan sairaalloisesti. Näistä sairaalloisesti laihduttavista 20–25 prosentille kehittyy syömishäiriö.

Syömishäiriöille alttiilla henkilöillä tiukan dieetin noudattaminen voi luisua sairaalloiseksi ja johtaa esimerkiksi anoreksiaan tai bulimiaan. Niukkoja dieettejä ei suositellekaan ihmisille, joilla on syömishäiriö tai joilla on ollut syömishäiriökäyttäytymistä aiemmin.

Syömishäiriöiltä suojaaviksi tekijöiksi tiedetään terveelliset ruokailutottumukset, hyväksyvä suhtautuminen omaan kehoon ja vartalon normaaliin kokoon, myönteinen käsitys itsestä, vahva itsetunto sekä hyvä sosiaalinen tuki, Terveyskirjasto listaa. Vanhemmilla, koululla ja medialla on keskeinen rooli siinä, millaiseksi ihmisen minäkuva muodostuu.

Valtaosa sairastuneista palautuu kokonaan

Syömishäiriöt ovat usein pitkäaikaisia. Esimerkiksi laihuushäiriö anoreksia kestää keskimäärin kuusi vuotta ja on luonteeltaan aaltoileva. Sarah myöntää, ettei hänkään ole täysin toipunut syömishäiriöstään, vaikka voikin paremmin kuin pitkiin aikoihin. Normaalikokoinen nainen on yhtä onnellinen kuin aiemmin odotti olevansa hoikimmillaan.

– Tunnen oloni kauniimmaksi ja kokonaisemmaksi kuin olen koskaan tuntenut, eikä sillä ole mitään tekemistä sen kanssa, miltä näytän, Sarah päättää tätä kirjoittaessa yli 72 000 tykkäystä saaneen kirjoituksena.

Suurin osa syömishäiriöihin sairastuneista parantuu kokonaan, vain noin viidenneksellä se kroonistuu. Koska syömishäiriön aiheuttamat luustomuutokset ja hammasvauriot jäävät kuitenkin usein pysyviksi, on syömishäiriöiden ennaltaehkäiseminen tärkeää.

Syömishäiriöt ovat yleisimpiä nuorilla naisilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo verkkosivuillaan, että noin 1–5 prosenttia nuorista naisista sairastuu bulimiaan ja noin 1 prosentti anoreksiaan. Lievemmät tautimuodot, jotka nekin aiheuttavat kärsimystä ja toimintakyvyn huomattavaa laskua, ovat paljon yleisempiä. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan joka kolmas kuudes nuori nainen on kärsinyt syömishäiriöstä.

Miehillä syömishäiriöt ilmenevät usein eri tavoin kuin naisilla, sillä he haluavat usein kasvattaa lihasmassaansa enemmän kuin laihduttaa.

Nuorten olisi kuitenkin syytä muistaa Sarahin tavoin, että ulkonäön muokkaaminen ei ole oikotie onneen.

Lue myös: Anoreksiasta uutta tutkimustietoa – sairaus liittyy myös aineenvaihduntaan: "Ei voida hoitaa puhtaasti psykiatrisena sairautena"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Thebirdspapaya/Instagram, Health.comNational Eating Disorder AssociationTerveyskirjasto, THL

Tuoreimmat aiheesta

Syömishäiriöt