Antaisitko kipeän lapsen vieraan kotihoitoon päästäksesi töihin? ”Tämä on varmaan tottumiskysymys”

10:19img
Julkaistu 18.10.2017 19:30

MTV LIFESTYLE

Kun lapsi sairastuu, vanhemmat joutuvat päättämään, kumpi jää siksi aikaa töistä pois. Nykyään jotkut työnantajat tarjoutuvat palkkaamaan lastenhoitajan kotiin, jotta poissaoloja ei syntyisi. Kynnys tarttua tähän vaihtoehtoon on yleensä korkea.

Laki sanoo, että vanhempi voi jäädä kotiin hoitamaan alle 10-vuotiasta sairastunutta lasta enintään neljäksi päiväksi kerrallaan.

– Varsinkin, kun lapset aloittavat päivähoidon, sairastelukierre on aika kova. Se johtaa siihen, että pienten lasten vanhemmat aika usein varsinkin siinä päivähoidon alkuvaiheessa ovat poissa töistä hoitamassa sairasta lasta, EK:n johtaja Ilkka Oksala kertoi Huomenta Suomessa keskiviikkoaamuna.

Osa yrityksistä on alkanut kustantaa työntekijöilleen hoitoapua kotiin lasten sairastelun ajaksi. Oksala sanoo, että yksi motiivi tähän on vanhemmuudelle myönteisen työilmapiirin luominen ja työvoimasta käytävässä kilpailussa pärjääminen. Toisaalta taustalla on myös taloudellinen motiivi.

– Tietyillä aloilla yrityksen asiakkaat vaativat tarkkoja aikatauluja. Jos on esimerkiksi tilintarkastustoimisto, niin yhtiökokousten koittaessa keväällä tilinpäätösten pitää olla valmiit. On aivan selvää, että silloin esimerkiksi tällaisella yrityksellä on iso intressi, että sen työntekijät ovat kiireisinä aikoina töissä eivätkä kotona hoitamassa sairasta lasta.

Viime vuonna Mannerheimin Lastensuojeluliitto välitti yritysten tarpeisiin noin 1 300 tuntia lastenhoitoapua. Muuta tilapäistä hoitoapua välitettiin yli 70 000 tuntia, joten ilmiö on vielä suhteellisen pieni.

– Sopimuskumppanit ja -yritykset ovat hyvin moninaisia, sekä pienempiä että isompia. Ehkä yksi tyypillinen ala on terveysala, liittyen esimerkiksi sairaalamiljööseen. Voi tietysti kuvitella, että siellä ongelmat ketjuuntuvat: jos työntekijä joutuu jäämään pois, se aiheuttaa ongelmia toisessa päässä. Ajatellaan vaikka kirurgia, jolle on leikkaus sovittu, ja miten sitä pystyy sitten korvaamaan toisella ihmisellä, liiton perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen mietti lähetyksessä.

Miten halukkaita vanhemmat ovat ottamaan vastaan ulkopuolista apua sairaan lapsen hoitoon?

– Tämä on varmaan tottumiskysymys. Olen havainnut, että kun lapsi sairastuu, niin se ensimmäinen kynnys siihen, ettei jääkään itse kotiin hoitamaan vaan tulee ulkopuolinen hoitaja, on suuri. Mutta siihen tottuu, ja erityisen tärkeää on varmasti, että hoitaja on lapselle sama ja tuttu, Oksala sanoo.

– Ja onhan se iästäkin kiinni. On eri asia, jos on seitsemänvuotias kuumeessa kuin jos on kaksivuotias, Oksala lisää.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhemmuus