SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa olevilla puolueilla on yhteinen käsitys siitä, että lobbarirekisteri viedään lainsäädäntöön asti. Asia oli maanantaina esillä hallitusneuvotteluissa.
Rinteen mukaan lobbarirekisteriä koskeva kirjaus hallitusohjelmaan on jo miltei valmis.
– Se on kirjaus siitä, että tällainen lobbarirekisteri, jossa nämä viralliset lobbarit pistetään ylös, tulee olemaan, Rinne sanoi.
Alkaneet hallitusneuvottelut ovat raapaisseet kipinää keskusteluun rekisteristä. Kohu lehahti siitä, että hallitusneuvotteluihin puolueet ovat valinneet edustajikseen neuvottelijoita myös esimerkiksi konsulttitoimistoista ja ammattiyhdistysliikkeestä.
Nyt esillä olevaan lobbarirekisteriin tulisi tietoa siitä, kuka lobbaa ja mitä. Lobbarirekisterin on ajateltu parantavan päätöksenteon läpinäkyvyyttä.
Lopulta riippuu yksityiskohdista, kuinka paljon rekisteri lisää läpinäkyvyyttä.
Kiinnostaviin linjauksiin kuuluu esimerkiksi se, kuinka laajalti edunvalvonta halutaan lopulta saada sääntelyn piiriin ja ketkä kaikki lasketaan lobbareiksi. Merkittävä asia on myös se, tulevatko lobbarien tapaamiset mukaan rekisteriin.
Tapaamisten mukaantulosta rekisteriin Rinne sanoi olettavansa tällä hetkellä, että ne tulevat "ilman muuta". Hän kuitenkin jatkoi, että valmistelu lähtee nyt käyntiin.
– Se ei ole valmis vielä paperina, Rinne sanoi.
Hän ei kuitenkaan usko, että rekisteri olisi kovin kummoinen valmistella.
– Eiköhän tuo aika nopeasti saada voimaan, Rinne sanoi.
"Kaikki avoimuus tässä asiassa on hyväksi"
Viime vaalikauden lopulla esitettiin, että Suomeen tulisi alkavalla hallituskaudella perustaa lakisääteinen avoimuusrekisteri, johon kirjataan lobbausta harjoittavat organisaatiot ja henkilöt.
Eduskunnan silloisen puhemiehen Paula Risikon (kok.) johtama parlamentaarinen työryhmä teki asiasta yksimielisen esityksen. Työryhmä halusi, että rekisterin luominen kirjataan seuraavan hallituksen ohjelmaan.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi maanantaina, että keskusta on sitoutunut parlamentaarisen työn tuloksiin.
– Kaikki avoimuus tässä asiassa on hyväksi, Sipilä sanoi.
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ehdotti maanantaiaamuna, että hallitusohjelmaan kirjattaisiin lobbarirekisterin perustaminen.
Lobbarikohun laineet ovat osuneet viime päivinä vihreisiinkin. Vihreiden neuvotteluryhmään kuulunut Elina Moisio päätti perjantaina jäädä pois hallitusneuvotteluista. Hän on paitsi vihreiden valtuutettu myös vaikuttajaviestintään erikoistuneen Miltton Networksin osakas.